«Αλκης Αλκαίος. Πατησίων και Παραμυθιού γωνία»
Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» βιβλίο που περιέχει μελοποιημένους στίχους του Αλκη Αλκαίου, με τίτλο «Αλκης Αλκαίος. Πατησίων και Παραμυθιού γωνία».

Ο Αλκης Αλκαίος, ένας από τους σπουδαιότερους και πιο εμπνευσμένους ποιητές - στιχουργούς των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό τραγούδι, «έφυγε» από τη ζωή το Δεκέμβρη του 2012. Οι στίχοι του, ζώσα ποίηση γραμμένη για τη ζωή, με τους αγώνες και τις προσδοκίες της, για τον άνθρωπο και τα όνειρά του, για την ομορφιά, τον έρωτα και τη μοναξιά, ενέπνευσαν σημαντικούς συνθέτες μας και ευτύχησαν να τραγουδηθούν από ορισμένους από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές μας. Για τον Θάνο Μικρούτσικο, που η συνεργασία και η σχέση τους κράτησαν μια ζωή, ήταν ο ποιητής και στιχουργός που άλλαξε τη ροή του ελληνικού τραγουδιού. Ο Αλκαίος μέσα από τους στίχους του κατόρθωσε να εκφράσει την προσωπική αγωνία του καθενός, αλλά και την καθολική αγωνία της γενιάς μας.

Οπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου η Μαρία Γεωργιάδου: «Οι στίχοι του, διαρκώς ταλαντευόμενοι μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, συμπλέκουν αρμονικά το ερωτικό με το κοινωνικό, ενώ δεσπόζουσα θέση δίνεται - ειδικά κατά την πρώτη στιχουργική του περίοδο, αυτή του Εμπάργκο - στην ιστορία και τη μυθολογία. Ορισμένα διαρκώς επανερχόμενα μοτίβα, ένα "εσύ" κυρίαρχο και παντοδύναμο, καθώς και η σύζευξη ρεαλισμού και παραμυθικού - παραμυθιακού στοιχείου, είναι μερικά ακόμη από τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Αλκαίου».

Μέχρι το θάνατο του ποιητή το 2012, υπήρχαν δισκογραφημένα 153 τραγούδια σε στίχους του, ενώ από το 2013 έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει ακόμη 34. Το σύνολο του μέχρι τώρα δημοσιευμένου έργου του Αλκαίου αποτελείται από 187 τραγούδια, τα οποία περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση. Οι στίχοι των συγκεκριμένων τραγουδιών παρατίθενται κατά χρονολογική σειρά κυκλοφορίας του δίσκου. Ακόμα, εκτός από τον τίτλο του δίσκου αναγράφονται ο συνθέτης και ο ερμηνευτής. Ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι οι διάφορες υποσημειώσεις, όπου επισημαίνονται οι διαφορετικές μελοποιήσεις στίχων, οι περιπτώσεις στιχουργικών παραλλαγών και ορισμένες δεύτερες εκτελέσεις.

Στο βιβλίο δεν περιλαμβάνονται τα τραγούδια «Οσα ονειρευτήκαμε» και «Αλητάκι», που μελοποιήθηκαν αργότερα από την κυκλοφορία της έκδοσης από τον Θ. Μικρούτσικο και ερμηνεύτηκαν από τον Δ. Κανέλλο στον τελευταίο του δίσκο, με τίτλο «Οσα ονειρευτήκαμε».