ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Τρίτη 17 Μάρτη 2020

Ο Ρώσος Πρόεδρος στην Κριμαία, στα εγκαίνια της γέφυρας του Κερτς που την συνδέει με τη Ρωσία
ΜΟΣΧΑ.--

Η ΕΕ αποφάσισε την Παρασκευή την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας - για την ενσωμάτωση της Κριμαίας - για άλλους έξι μήνες, από τις 15 Μάρτη έως τις 15 Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η Ρωσία και η Ευρώπη έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας της επιβολής κυρώσεων, αλλά οι απώλειες που αντιμετώπισε η Ευρώπη είναι πολύ πιο σοβαρές από ορισμένες απόψεις», ισχυρίστηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στο TASS.

«Είναι γεγονός ότι (...) η Ευρώπη έχει χάσει σχεδόν το ίδιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους (...) Εχουν χάσει σε πιο ευαίσθητους τομείς», καθώς η ανεργία αυξήθηκε σε ορισμένες χώρες εξαιτίας της μείωσης των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία έχει χάσει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ως αποτέλεσμα των ξένων κυρώσεων, αλλά κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της υποκατάστασης των εισαγωγών. «Η Ρωσία επικεντρώθηκε στην υποκατάσταση των εισαγωγών και άρχισε να κατασκευάζει εμπορεύματα και τεχνολογίες που δεν είχαμε πριν», ανέφερε.

Τουρκία: Επικρίνει την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία

Με αφορμή τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, τον Μάρτη του 2014, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του δηλώνει για ακόμη μια φορά ότι δεν αναγνωρίζει την «παράνομη προσάρτηση της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία», όπως και η «διεθνής κοινότητα».

Σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις Ρωσίας - Τουρκίας στη Συρία και σε άλλα μέτωπα έρχονται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια, ενώ σκληραίνουν τα μεταξύ τους παζάρια, η Τουρκία χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Κριμαία πριν από 6 χρόνια παράνομο και επιβεβαιώνει «για ακόμη μια φορά την υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, που είναι στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας».

«Εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία η προστασία της πολιτισμικής ταυτότητας των Τατάρων της Κριμαίας και ότι θα σταματήσουν να υποφέρουν από την κατοχή», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, το Δικαστήριο της Χάγης ισχυρίζεται ότι δεν έχει δικαιοδοσία όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Ουκρανίας ως προς τα δικαιώματά της στην ακτογραμμή της Κριμαίας:

«Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA) αρνήθηκε να εκδώσει απόφαση σχετικά με τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τα δικαιώματα των παράκτιων κρατών στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αζοφική Θάλασσα και το Στενό του Κερτς», αναφέρει έγγραφο που δημοσίευσε η PCΑ.

Η Ουκρανία πρέπει να παρουσιάσει μια αναθεωρημένη έκδοση των αιτημάτων της έως τις 20 Νοέμβρη και στη συνέχεια η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 20 Αυγούστου 2021.

Η Ουκρανία κίνησε νομικές διαδικασίες επί του θέματος το Σεπτέμβρη του 2016. Σύμφωνα με την Ουκρανία, η Ρωσία παραβιάζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί θαλάσσιες ζώνες και ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αζοφική Θάλασσα και τα Στενά του Κερτς κοντά στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της στους φυσικούς πόρους.

Η Ουκρανία ζητά από τη Μόσχα να παύσει να παραβιάζει τα δικαιώματά της και να την αποζημιώσει για τις ζημιές που υπέστη αυτά τα χρόνια, ενώ η Ρωσία απορρίπτει όλες τις αξιώσεις.