Διεθνής εξάπλωση με επίκεντρο την Ευρώπη
Τρίτη 17 Μάρτη 2020

Copyright 2020 The Associated

Νοσοκομείο στη Ρώμη δέχεται ασθενείς με κορονοϊό
Τα 179.508 έφταναν τα διεθνώς επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS COV-2 μέχρι χτες την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, με τους γοργούς ρυθμούς εξάπλωσης να αυξάνουν διαρκώς τα αριθμητικά στοιχεία και κυρίως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον πλανήτη, υπό το βάρος της κατάστασης στα δημόσια συστήματα Υγείας. Κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί επίσημα σε 148 χώρες του κόσμου, ενώ τα θύματα είχαν αυξηθεί στα 7.067.

Χτες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, υπογράμμισε ότι «ενώ έχουμε δει γοργή κλιμάκωση σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως το κλείσιμο σχολείων και η ματαίωση ανοιξιάτικων εκδηλώσεων», δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετά πράγματα «στην εξέταση, στην απομόνωση και την ιχνηλάτηση επαφών», πεδία μάλιστα που χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά της αντιμετώπισης» της επιδημίας. «Δε μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πανδημία αν δε ξέρουμε ποιος έχει προσβληθεί. Εχουμε ένα απλό μήνυμα για όλες τις χώρες: Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε».

Οσον αφορά την εξάπλωση της επιδημίας, αν και η Κίνα συνεχίζει να είναι πρώτη στη διεθνή κατάταξη με τα κρούσματα και τα θύματα (με δεδομένο ότι η επιδημία εκδηλώθηκε στη δική της επικράτεια το Δεκέμβρη αλλά και το μέγεθος του πληθυσμού της), σοβαρότερη εστία της επιδημίας θεωρείται πλέον η Ιταλία, όπου οι ρυθμοί εξάπλωσης μεγαλώνουν συνεχώς. Με βάση την τελευταία επίσημη ενημέρωση (που οι αρχές της χώρας κάνουν κάθε απόγευμα), τα κρούσματα έφτασαν τα 27.980 (αυξημένα κατά 3.233 σε σχέση με ένα 24ωρο πριν) και τα θύματα τα 2.158 (αυξημένα κατά 349). Η Ιταλία συγκεντρώνει πλέον το 1/3 των θυμάτων παγκοσμίως.

Εξαιρετικά δύσκολη διαμορφωνόταν η κατάσταση και στην Ισπανία, όπου τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 9.191 (αυξημένα κατά 1.203 σε σχέση με ένα 24ωρο πριν) και τα θύματα τα 309 (αυξημένα κατά 15).

Στη Γαλλία τα κρούσματα ήταν 5.243 και τα θύματα 127.

Οσον αφορά την κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρουμε ενδεικτικά αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές:

Γερμανία, 6.672 (+859) και 14 (+1). Σουηδία, 1.103 (+63) και 6 (+3). Δανία, 898 (+34) και 4 (+2). Ολλανδία, 1.413 (+278) και 24 (+4).

Στην υπόλοιπη υφήλιο αξίζει να καταγραφεί η κατάσταση στη Νότια Κορέα, όπου τα κρούσματα έφτασαν τα 8.236 (+74) αλλά τα θύματα τα 76 (+1), καθώς και στην Ιαπωνία, όπου τα κρούσματα ήταν 845 (+6) και τα θύματα 27 (+3).

Γοργή ήταν η εξάπλωση στο Ιράν, όπου χτες τα κρούσματα ήταν 14.991 (+1.053) και τα θύματα 853 (+129).

Η αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων συνδέεται βέβαια και με την ευρύτερη επιβεβαίωση των προσβληθέντων, ωστόσο οι πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για ευρύτερη εξέταση του πληθυσμού (ώστε να οργανωθεί καλύτερα και ο έλεγχος της διασποράς) «σκοντάφτουν» στην επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας και της επιστημονικής έρευνας, αλλά και στα δημόσια συστήματα Υγείας, που βρέθηκαν απροετοίμαστα εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησής τους.

Στο μεταξύ, στην Κίνα, έγινε γνωστό ότι στο Πεκίνο θα ξαναλειτουργήσει νοσοκομείο που είχε χτιστεί το 2003 για την αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS, με σκοπό την υποδοχή κρουσμάτων που έρχονται από το εξωτερικό.

Μέτρα παίρνονται και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου προς το παρόν τα κρούσματα είναι λίγα. Η Βενεζουέλα επέβαλε καραντίνα σε αρκετές επαρχίες, ενώ από την Κούβα μετέβησαν γιατροί για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Μέτρα σε σύνορα και μετακινήσεις

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν ανακοίνωσε ότι πρότεινε το προσωρινό κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, αρχικά για 30 μέρες, θέμα για το οποίο ενημέρωσε και τους ηγέτες του «G7», που χτες είχαν τηλεδιάσκεψη.

Επίσης, τα ξημερώματα της Δευτέρας ανακοινώθηκαν μέτρα αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα (κάποιοι τα εμφάνισαν ως «κλείσιμο συνόρων») της Γερμανίας με Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία, Δανία και Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο μέτρων για ανακοπή της εξάπλωσης της επιδημίας. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι παρά την αυστηροποίηση των ελέγχων, τα εμπορεύματα θα συνεχίσουν να διακινούνται ελεύθερα.

Σε νέο του διάγγελμα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είπε ότι «είμαστε σε πόλεμο», ανακοινώνοντας περιορισμούς στα χερσαία σύνορα, μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία από στρατιώτες, μετακινήσεις «μόνο όταν είναι απαραίτητο», ποινές σε όσους αψηφούν τα μέτρα, αναβολή του β' γύρου των δημοτικών εκλογών.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι επεκτείνονται και για Βρετανία - Ιρλανδία τα μέτρα απαγόρευσης εισόδου στο έδαφος των ΗΠΑ, που την Παρασκευή άρχισαν να ισχύουν για όσους προέρχονταν από χώρες της ζώνης Σένγκεν, και δεν απέκλεισε την επέκταση του μέτρου και σε άλλες χώρες. Επίσης, αργά το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος «συνέστησε» στους πολίτες να αποφεύγουν κοινωνικές συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων για τις επόμενες 15 μέρες, ώστε να επιβραδυνθεί η μετάδοση της νόσου. Τους συνέστησε επίσης να αποφεύγουν εστιατόρια, μπαρ, εμπορικά κέντρα, κοινωνικές επισκέψεις, ιδιαίτερα σε οίκους ευγηρίας.

Συνέχεια στην αμερικανοκινεζική αντιπαράθεση

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον Γιανγκ Τζιετσί, ανώτερο στέλεχος του ΚΚ Κίνας, τον κάλεσε να μη διαδίδει το Πεκίνο «αλλόκοτες φήμες και παραπληροφόρηση», γιατί τώρα «είναι η ώρα όλες οι χώρες να συνεργαστούν απέναντι σε μία κοινή απειλή». Ο Πομπέο αναφερόταν στις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζιάο Λιτζιάνγκ, ο οποίος ζήτησε απάντηση στο αν ήταν ο αμερικανικός στρατός που έφερε την επιδημία στη Γουχάν της Κίνας.

Την Παρασκευή, και ο Ιρανός Σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε πως διαθέτει στοιχεία ότι πίσω από την πανδημία βρίσκεται «επίθεση με βιολογικά όπλα», αποφεύγοντας να προσδιορίσει ποιος ή ποια χώρα τα χρησιμοποίησε.