ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Ανεπαρκή μέτρα στους καταυλισμούς, ενώ ο εγκλωβισμός παραμένει

Επιταχύνει η κυβέρνηση τα σχέδια για κλειστά κέντρα - φυλακές

Πέμπτη 19 Μάρτη 2020

INTIME NEWS

Σε αυτές τις συνθήκες, συνέπεια του εγκλωβισμού, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόσει μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό...
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού στον πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (KYT) των νησιών είναι υποκριτικά, με δεδομένο ότι παραμένει ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων που διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους ίδιους και για τους κατοίκους των νησιών. Θυμίζουμε ότι έχει ανακοινωθεί:

Στην ουσία, πρόκειται για τυπικές οδηγίες που δίνονται καθυστερημένα και μέτρα ανεφάρμοστα στους χαώδεις καταυλισμούς σε Χαλκειούς Χίου, Μόρια Λέσβου, Βαθύ Σάμου.

Παράλληλα, το υπουργείο δεν ανακοινώνει κανένα μέτρο για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής.

Κατά το υπουργείο, «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάπτυξης μέσα στα ΚΥΤ ειδικών υγειονομικών μονάδων που περιλαμβάνουν ιατρεία, χώρους νοσούντων απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων».

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, αποφασίστηκε να χρηματοδοτήσει το στήσιμο οικίσκου έξω από το ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και σε Χίο και Σάμο. Σε αυτούς θα γίνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων στους εγκλωβισμένους. Αυτήν τη στιγμή ο ΕΟΔΥ διαθέτει μόνο δύο γιατρούς στο ΚΥΤ της Μόριας. Για τους οικίσκους έξω από τα ΚΥΤ των νησιών (Λέσβου, Χίου, Σάμου) η Περιφέρεια θα προκηρύξει θέσεις για 3 γιατρούς σε κάθε νησί με δικά της έξοδα, μέχρι να προσληφθούν από τον ΕΟΔΥ γιατροί.

Προχωρούν τα κλειστά κέντρα - φυλακές

Με αφορμή εξάλλου και τον κορονοϊό, η κυβέρνηση επισπεύδει την κατασκευή των κλειστών κέντρων - φυλακών στα νησιά. Χτες, ανακοίνωσε την επιτάχυνση δημιουργίας κλειστών κέντρων σε Σάμο, Κω και Λέρο, σε συνεννόηση, όπως υποστηρίζει, με την Τοπική Διοίκηση.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία μετατροπής των ΚΥΤ Κω και Λέρου σε κλειστές δομές, μετά από έγγραφο του περιφερειάρχη Νότιου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου. Επιταχύνεται επίσης «η διαδικασία ολοκλήρωσης του νέου κλειστού κέντρου Σάμου, σε μικρότερη έκταση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, με ταυτόχρονο κλείσιμο της ανοικτής δομής στο Βαθύ».

Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και τηλεδιάσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου, όπου μετά από παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο περιφερειάρχης, Κ. Μουτζούρης, είπε ότι δεν αλλάζει η θέση της Περιφέρειας για άρνηση δημιουργίας κλειστών κέντρων και αποσυμφόρηση.

Οσον αφορά τη χτεσινή άφιξη 36 προσφύγων στο νησί, σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, επειδή δεν υπάρχει χώρος εξέτασης, πάρθηκε πρωτοβουλία να εξεταστούν από δύο γιατρούς του τοπικού νοσοκομείου. Ζητήθηκε δε, σε επικοινωνία που υπήρξε με τον Ν. Μηταράκη, να στείλει η κυβέρνηση πλοίο για να μείνουν σε αυτό. Ο υπουργός στην ουσία ομολόγησε πως η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη στην εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού στις περιοχές όπου ζουν οι εγκλωβισμένοι.

Τελικά, αποφασίστηκε οι άνθρωποι αυτοί να εγκατασταθούν προσωρινά σε δύο λεωφορεία. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 150 ξεριζωμένοι που ήρθαν στο νησί από την 1/3 περιμένουν ακόμα στη Συκαμνιά και στον Μόλυβο τη μεταφορά τους σε δομές της ηπειρωτικής χώρας.