Ξενοδοχείο πολυτελείας το Ιμαρέτ Καβάλας;
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001

Το μνημειακό Ιμαρέτ
Το θέμα του Ιμαρέτ της Καβάλας επαναφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων των βουλευτών Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Εξωτερικών.

Οι βουλευτές επισημαίνουν, πως παρότι το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταθέσει Ερωτήσεις και Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων για την τύχη του Ιμαρέτ και μέχρι σήμερα δε δόθηκε απάντηση. Ομως, από δημοσιεύματα του Τύπου της Καβάλας προκύπτει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ αντιμετωπίζουν «θετικά τα αιτήματα της ανώνυμης εταιρίας (σ.σ. «Ιμαρέτ ΑΕ»), στην οποία ανατέθηκε η αναστήλωση του Ιμαρέτ», δηλαδή η μετατροπή του σε πολυτελές ξενοδοχείο πολυτελείας της εταιρίας.

Να σημειωθεί, ότι το μνημείο, ιδιοκτησία της αιγυπτιακής κυβέρνησης, πουλήθηκε στη συγκεκριμένη εταιρία το 1998, αφού, παλαιότερες σκέψεις για σύσταση διακρατικής, ελληνοαιγυπτιακής επιτροπής για τη διαχείριση του μνημείου δεν προχώρησαν. Ωστόσο, η χρήση του για μορφωτικούς σκοπούς προβλέπεται σε σχετικό νόμο του '84, η οποία δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκε σαν μπαρ ή σαν συνεδριακός χώρος. Η αδιαφορία του ΥΠΠΟ για το μνημείο και τα αντικείμενα που βρίσκονται εντός του, είχε σαν αποτέλεσμα το Ιμαρέτ να περάσει σε ιδιώτες και να χάσει η Καβάλα την ευκαιρία απόκτησης ενός δημόσιου πολιτισμικού χώρου που τόσο χρειάζεται.

Οι βουλευτές ρωτούν «γιατί εκτιμά η κυβέρνηση ότι η χρήση του Ιμαρέτ Καβάλας ως ιδιωτικού ξενοδοχείου πολυτελείας εναρμονίζεται και υπηρετεί την πρόβλεψη του Ν.1490/84 για χρήση του για μορφωτικούς σκοπούς των δύο χωρών; Ή δεν υπάρχει πλέον αυτή η δέσμευση; Συνήλθε, και αν ναι με ποιο αποτέλεσμα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ή άλλο αρμόδιο όργανο του ΥΠΠΟ, προκειμένου να επιληφθεί της όποιας πρότασης της ΙΜΑΡΕΤ ΑΕ, για καθορισμό νέας χρήσης του μνημείου;». Επίσης, ρωτούν ποιος κατέχει τα ιστορικά κειμήλια του μνημείου και σε τι συνθήκες φυλάσσονται.

Τέλος, καλούν τους παραπάνω υπουργούς να καταθέσουν: α) το συμβόλαιο ανάμεσα στον Αιγυπτιακό Οργανισμό Βακουφίων και την ΙΜΑΡΕΤ ΑΕ που έχουν τυχόν υποβληθεί στο ΥΠΠΟ, την πρόταση της ΙΜΑΡΕΤ ΑΕ προς το ΥΠΠΟ και την τυχόν εισήγηση των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών του επί της πρότασης και τις αποφάσεις ή γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ για το μνημείο, ιδιαίτερα αυτές που λήφθηκαν το 1980, β) τις ανακοινώσεις που έλαβε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την αιγυπτιακή πλευρά, πριν και μετά το διαγωνισμό της 16/8/1998, καθώς και τα έγγραφα που απέστειλε η ελληνική πλευρά υπέρ της ΙΜΑΡΕΤ ΑΕ, γ) τον κατάλογο των αντικειμένων του μνημείου (συγγράμματα κ.ά) από το υπουργείο Παιδείας.