ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στοιβάχτηκαν διακόσιοι εργαζόμενοι για να καθαρίσουν κλειστές υπηρεσίες
Τρίτη 24 Μάρτη 2020

Απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού εργαζομένων
Κάθε κανόνα προστασίας από την πανδημία παραβίασε χτες ο δήμος Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας περίπου 200 καθαριστές στο ΣΜΑ του Φοίνικα, προκειμένου να τους τοποθετήσει στην καθαριότητα των υπηρεσιών. Μάλιστα, το στοίβαγμα των εργαζομένων έγινε μέσα στο συνεργείο οχημάτων, αφού πρώτα τους είχε να στέκονται έξω από το κτίριο κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο δήμος τους συγκέντρωσε για να τους αξιοποιήσει για την καθαριότητα εσωτερικών χώρων των δημοτικών υπηρεσιών, που όμως στην πλειοψηφία τους είναι κλειστές και δεν λειτουργούν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση τοποθέτησης εργαζομένων σε εργοτάξια του Γ' και Ε' Διαμερίσματος, όπου οι εργαζόμενοι πήγαν και έφυγαν άπραγοι, γιατί δεν είχαν πού να απασχοληθούν.

Σύμφωνα με καταγγελία εργαζόμενου, κλήθηκαν να υπογράψουν «ένα χαρτί που λέει ότι είμαστε υπάλληλοι του δήμου και να μας τοποθετήσουν σε υπηρεσίες. Υπήρχε μεγάλη αγανάκτηση όλων των συναδέλφων και εύλογα ερωτήματα: Γιατί στοιβαχτήκαμε διακόσια άτομα κάτω από ένα υπόστεγο, ενώ υπάρχουν οι ρυθμίσεις για την αποφυγή του συνωστισμού; Δεν μας εξήγησαν ούτε πού θα δουλεύουμε ούτε τι θα κάνουμε. Θεωρούμε μία τέτοια συμπεριφορά το λιγότερο απαράδεκτη. Ας φροντίσει ο δήμος να μη μας κοροϊδεύει, να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας και να καλυπτόμαστε με σύμβαση».

Με παρέμβασή τους, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξαν την απαράδεκτη κατάσταση και απαίτησαν να διασφαλιστεί ότι: Οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν σύμβαση για την απασχόλησή τους, θα καθοριστεί το ωράριο εργασίας τους, θα υπάρξει μέριμνα για την εξασφάλιση των Μέσων Ατομικής Προστασίας και τέλος ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες.