ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αγρια εκμετάλλευση, υπέρογκα κέρδη

Μεγάλη η έκταση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απολύσεις και υπεργολαβίες

Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001

Από απεργία στον «ΚΕΡΑΝΗΣ»
Σχέσεις εργασίας και ωράρια «λάστιχο», αλλοίωση ειδικοτήτων, δραστική μείωση των αποδοχών, «χτύπημα» της συνδικαλιστικής δράσης και απολύσεις με τη μέθοδο των «εθελούσιων αποχωρήσεων» είναι ορισμένα από τα στοιχεία της άγριας εκμετάλλευσης που βιώνουν οι καπνεργάτες στις καπνοβιομηχανίες της χώρας. Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι καπνοπαραγωγοί, οι οποίοι αποτελούν και αυτοί θύματα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ήδη από τις χαμηλές ποσοστώσεις, τα υψηλά πρόστιμα, τις εξευτελιστικές τιμές που αποδίδονται στα προϊόντα τους και την περικοπή των επιδοτήσεων, απειλούνται ευθέως με ξεκλήρισμα. Αλλωστε, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Το 70% περίπου της ελληνικής αγοράς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανήκει στα εισαγόμενα καπνά!

Την ίδια ακριβώς στιγμή που καπνεργάτες και καπνοπαραγωγοί ζουν στον αστερισμό της αβεβαιότητας και βλέπουν καθημερινά το τραπέζι τους να φτωχαίνει, ο κλάδος της καπνοβιομηχανίας κατέχει την πρωτιά σε κερδοφορία. Οι καπνοβιομήχανοι συσσωρεύουν δυσθεώρητα υπερκέρδη και απολαμβάνουν ένα καθεστώς γεμάτο υπερπρονόμια που τους έχουν εξασφαλίσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τις τιμές στα τσιγάρα έχει μόνο ανοδική πορεία. Ετσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο ετήσιος τζίρος των καπνοβιομηχανιών ανέρχεται περίπου στο 1 τρισ. δραχμές! Από αυτά, τα 800 δισ. δρχ. είναι ο φόρος που πρέπει να αποδώσουν οι καπνοβιομηχανίες στο δημόσιο και το υπόλοιπο είναι η καθαρή τους είσπραξη! Ομως το γεγονός που ξεπερνάει τα όρια του σκανδάλου είναι πως η κυβέρνηση με τη μέθοδο της πίστωσης παρέχει στις καπνοβιομηχανίες το προνόμιο, από τα 800 δισ. που πρέπει να αποδώσουν στο δημόσιο να παρακρατήσουν και να εκμεταλλευτούν τα 100 περίπου δισ. δραχμές! Ποσό το οποίο βέβαια μοιράζονται οι βιομηχανίες ανάλογα με το μερίδιό τους στην εσωτερική αγορά.

Σήμερα στον κλάδο αυτό απασχολούνται περίπου 2.150 εργαζόμενοι. Από αυτούς οι 1.000 περίπου εργάζονται στην καπνοβιομηχανία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», οι 450 στην «ΚΑΡΕΛΙΑΣ», οι 400 στην «ΣΕΚΑΠ», περίπου 180 στην «ΚΕΡΑΝΗΣ» και 100 στην «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ» (παράγει τη μάρκα «22»). Με εξαίρεση την «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» όπου εκεί η εκμετάλλευση γίνεται με... επιστημονικό τρόπο, στις υπόλοιπες καπνοβιομηχανίες οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απροκάλυπτη επίθεση σε βάρος κάθε κατάκτησής τους. Ηδη στην ΚΕΡΑΝΗΣ με πρόσχημα τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα συρρίκνωσης του αριθμού των εργαζομένων και έχουν γίνει 40... «εθελούσιες» απολύσεις. Στη «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ» οι συμβάσεις που κυριαρχούν είναι αυτές του ορισμένου χρόνου και με μειωμένο ωράριο. Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους εργαζόμενους της «ΚΑΡΕΛΙΑΣ», ειδικά αυτή την περίοδο που η καπνοβιομηχανία διέκοψε τη συνεργασία της με την πολυεθνική «ΡΕΪΝΟΛΝΤΣ» (έχει τα «ΚΑΜΕΛ»). Η ειδικότητα είναι πολυτέλεια, ο μισθός καθηλωμένος και κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οσο για την «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», ήδη έχουν εμφανιστεί συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολάβοι σε ειδικότητες όπως των ηλεκτρολόγων, ξυλουργών και καθαρισμού. Από την άλλη, ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Κομνηνός (πρώην πρόεδρος της «3Ε») έχει... επιστρατεύσει επιδοτούμενα επιμορφωτικά... σεμινάρια(!) για να επιτύχει την άμβλυνση της ταξικής συνείδησης στους εργαζόμενους και να καλλιεργήσει τον ατομικισμό. Σε έντυπο που έδωσε προς τους εργαζόμενους με τίτλο «ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ», κάνει καθαρό ότι «πρωταρχικός στόχος της ΠΑΒΕΣ (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΙΓΑΡΕΤΤΩΝ) είναι η μεγιστοποίηση της επένδυσης των μετόχων μας. Αυτό επιτυγχάνεται με ανάπτυξη, αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση των δαπανών σε ετήσια βάση»...