ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κινητοποίηση για τον προϋπολογισμό

Εντονη κριτική από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, αλλά μόνο στάση εργασίας για τον προϋπολογισμό, τη Δευτέρα

Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001

Από παλαιότερη κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων
Οξείς χαρακτηρισμούς επιφύλαξε για τον κρατικό προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος χτες, σε συνέντευξη Τύπου με την οποία ανακοινώθηκε και η παναθηναϊκή στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Κοραή. Ωστόσο, η δυσαναλογία του μεγέθους της κριτικής με την κήρυξη μόνο μιας τρίωρης στάσης εργασίας (12 - 3) στην Αθήνα, δείχνει την απροθυμία της πλειοψηφίας στη διοίκηση να προτάξει ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης στις αντιλαϊκές, αντιδημοσιοϋπαλληλικές και γενικότερα αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράζονται και μέσα από τον προϋπολογισμό για το 2002.

Στην ίδια συνέντευξη παρουσιάστηκαν και στοιχεία έρευνας της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με τα οποία η απόκλιση των αποδοχών των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων με αυτές των συναδέλφων τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι της τάξης του 17% - 20%, με βάση την αγοραστική δύναμη. Εάν δεν υπολογιστούν τα επιδόματα των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων (στις άλλες χώρες είναι ενσωματωμένα στο βασικό μισθό) τότε η απόκλιση φτάνει το 50% - 60%. Αντίστοιχη είναι και η απόκλιση των μέσων ονομαστικών αποδοχών. Η αγοραστική δύναμη του μισθού των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων είναι 36% μικρότερη από του Βελγίου, 47% μικρότερη από της Γερμανίας, 41% μικρότερη από της Δανίας, 36% μικρότερη από της Γαλλίας.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν ώστε να στηριχτεί η διεκδίκηση από την ΑΔΕΔΥ αυξήσεων της τάξης του 20% για να υπάρξει μια πρώτη σύγκλιση με τους μισθούς των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Και πάλι όμως, το πώς και τι ακριβώς θα διεκδικηθεί θα καθοριστεί συγκεκριμένα στο μέλλον. Την ίδια στιγμή η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει ανεπιφύλακτα στην Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης για το νέο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, την υιοθέτηση ενός πλαισίου που θα ανατρέπει την κυβερνητική πολιτική που εκφράζει ο κρατικός προϋπολογισμός, την κοινή δράση με άλλους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είναι τα ζητήματα που προτάσσουν οι ταξικές δυνάμεις στην ΑΔΕΔΥ. Τα στελέχη της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» έχουν καλέσει σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση, θεωρώντας ότι οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να επιβάλουν την ανάπτυξη της πάλης με κάθε τρόπο.

Ο Σ. Παπασπύρος επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός δεν έβαλε τέλος στη λιτότητα των τελευταίων ετών, δεν έχει αναπτυξιακή δυναμική, δεν οδηγεί σε αναδιανομή του εισοδήματος ώστε να μειωθούν οι ανισότητες και είναι περιοριστικός στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Εντόπισε ειδικότερα τη διαφωνία της ΑΔΕΔΥ με την εισοδηματική πολιτική του 2,1% με προβλεπόμενο πληθωρισμό 3,1%. Υποστήριξε μάλιστα ότι η υπέρβαση της πρόβλεψης πρέπει να θεωρείται βέβαιη, αφού και με καλύτερες οικονομικές συνθήκες συνέβαινε το ίδιο. Ανέφερε ακόμη ότι με τέτοιες αυξήσεις και με το υπάρχον φορολογικό σύστημα, οι εξαγγελίες για φοροαπαλλαγές είναι μύθος!

Σχετικά με το ασφαλιστικό και ύστερα από ερώτηση που του έγινε, είπε ότι η ΑΔΕΔΥ θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση για «κοινωνικό διάλογο», αρκεί να συζητηθεί η... βελτίωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.