ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Συρρίκνωση και καταποντισμός

Διαπιστώσεις για τον προϋπολογισμό του 2002 της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και εκπτώσεις απ' το αίτημα για μια δημόσια και δωρεάν υγεία, καθώς βλέπει ρόλο ακόμα και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία

Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001

Δραματικές περικοπές των δαπανών για την Υγεία - Πρόνοια, που όχι μόνο δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και βελτίωση του δημόσιου συστήματος, αλλά επιδεινώνουν τη δεινή κατάσταση που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότησή του, προβλέπει και ο προϋπολογισμός του 2002, όπως επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ωστόσο όμως, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προσπερνά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές είναι αποτέλεσμα και της επιχειρούμενης διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ και περιορίζει το αγωνιστικό περιεχόμενο της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα της Πρόνοιας για τη Δευτέρα 17.12.2001. Ετσι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ θα συμμετάσχει μόνο στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ την ίδια μέρα στη 1 μ.μ στον πεζόδρομο της Κοραή.

Οι δαπάνες για την Υγεία και Πρόνοια, επισήμανε η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ, μειώνονται ακόμη περισσότερο και από 3% ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2001 πέφτουν στο 2,8% του ΑΕΠ το 2002. Ετσι, αποδεικνύονται λόγια χωρίς αντίκρισμα οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των νέων νοσοκομείων, την επέκταση των κτιριακών υποδομών, τη σύσταση και λειτουργία νέων μονάδων, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ιδιαίτερα δραματικό διαφαίνεται το μέλλον των υπαρχουσών δομών Πρόνοιας, αφού στον προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση των δαπανών της τάξεως του 12,2%! Μειωμένες όμως κατά 900% είναι και οι δαπάνες για νέες προσλήψεις το 2002 και μόλις μετά βίας αρκούν για 550 προσλήψεις για το νέο χρόνο. Οι προσλήψεις αυτές δεν καλύπτουν ούτε καν την αποχώρηση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων που υπό ομαλές συνθήκες κυμαίνονται σε 1.200 άτομα ετησίως και αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των 26.000 κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσουμπέλης υπογράμμισε χτες ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις υπηρεσίες της Πρόνοιας οι οποίες κυριολεκτικά καταρρέουν. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης του συστήματος, δήλωσε θετικός στη σύναψη συμβολαίων των νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με το εισόδημά τους.