ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φλόγα αντίστασης στον αντιλαϊκό παγετό
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001

Θεσσαλονίκη - Βρυξέλλες. Μια αλυσίδα αντίστασης για τα ασφαλιστικά κοινωνικά δικαιώματα, ενάντια στον πόλεμο, στην κρατική τρομοκρατία, συγκροτήθηκε χτες, για να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα. Στη Θεσσαλονίκη παρά το σφοδρό ψύχος, ο λαός με τη μαζική παρουσία του έστειλε σαφές το μήνυμα πως δεν ξεχνά τα δεινά που σπέρνουν σε όλο τον κόσμο οι ιμπεριαλιστές, πως συνεχίζει και κλιμακώνει τον αγώνα. Πολύμορφα, πρωτότυπα, εντάσσοντας στις μορφές συλλογικής πάλης και τη γιορτινή λαϊκή συνεύρεση. Χτες από τις 5 το απόγευμα μια τέτοια διαδήλωση αντίστασης και πάλης στήθηκε στο κέντρο της πόλης. Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, ο λαός έστησε τη δική του γιορτή, αποκαλύπτοντας το αιματοβαμμένο μέλλον που σχεδιάζεται σε βάρος του. Προαναγγέλλοντας το μέλλον που αυτός οραματίζεται και για το οποίο είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί.

Από τη ζεστασιά του καναπέ, προτίμησαν τη «λάβα» που ξεχείλιζε και απλωνόταν γύρω από τα βαρέλια με τις φωτιές, πλάι στις σκηνές των αγροτών, του ΠΑΜΕ, της Αντιπολεμικής Επιτροπής και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Χειροκρότησαν τους νεολαίους που ανέβηκαν στην εξέδρα και τους συντρόφεψαν με τη μουσική και τα τραγούδια τους. Τον Σέρτζιο με τα παραδοσιακά τραγούδια της Ιταλίας, και το συγκρότημα της ΚΝΕ που ερμήνευσε πολιτικά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Και μετά αφέθηκε στους ρυθμούς της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, χόρεψε, γέλασε, ήπιε τσίπουρο και κρασί και τίμησε ανάλογα τα εδέσματα: φασολάδα, σουβλάκια, πιπεριές τουρσί κι ελιές.

Παράλληλα, κατήγγειλε πως όσο οι πολεμικές δαπάνες αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες εξανεμίζονται. Πως η φορολογία αποζημίωσης των απολυμένων εργαζόμενων διανέμεται ως πριμ στους εργοδότες για νέες απολύσεις. Διαμήνυσε πως θα αντιπαλέψει με κάθε τρόπο τη συγκρότηση του ευρωστρατού και την εφαρμογή του ευρωτρομονόμου.

Στη συγκέντρωση, χαιρέτισαν ο Μ. Κωνσταντινίδης εκπρόσωπος της ΝΔΕ, ο Π. Κουτσιανάς εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, ο Σ. Ζαριαννόπουλος εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, η Η. Ραΐζη εκπρόσωπος της Αντιπολεμικής Επιτροπής, και ο Ν. Γιαννόπουλος πρόεδρος του ΕΚΘ.

Στο μεσοδιάστημα και ενώ η εκδήλωση εξελισσόταν, ο λαός μετέφερε τα δώρα του στα Προξενεία των χωρών που πρωτοστατούν στον πόλεμο για την εγκαθίδρυση της Νέας Τάξης.

Αρχικά στο προξενείο των ΗΠΑ και στη συνέχεια στα προξενεία της Αγγλίας και της Ρωσίας. Τα δώρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα που στην κορυφή τους, είχαν ένα μικρό πλακάτ που δήλωνε:«Καλά χριστούγεννα δε γίνονται με ΝΑΤΟδολοφόνους». Και συμβολικά είχε στολιστεί με φωτογραφίες από τις καταστροφές που προκάλεσαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Τους επέστρεψαν λοιπόν, το χριστουγεννιάτικο δέντρο φορτωμένο με το θάνατο, την πείνα, τους πολέμους, τη δυστυχία, το έγκλημα και την τρομοκρατία που σπείρανε σε όλη τη Γη. Και δήλωσαν πως καθημερινά θα τους βρίσκουν αντιμέτωπους μέσα από το δρόμο της αντίστασης και της πάλης.