ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Ιστορία ακατάλυτα δεμένη με τη ζωή του Χ. Φλωράκη
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001

Ανασύροντας από τη μνήμη του στιγμές που μοιράστηκε με τον Χ. Φλωράκη στα επικά χρόνια, ο δημοσιογράφος, ο «αντάρτης», Γιώργος Μωραϊτης μετέφερε τους παραβρισκόμενους σε μια άλλη εποχή, δίνοντάς τους στιγμιότυπα από τη ζωή και τη δράση του Χ. Φλωράκη, αποδεικτικά του μεγαλείου της ψυχής και της λεβεντιάς του.

Μιλώντας για το βιβλίο τόνισε «μένω κατάπληκτος, περιέχει πραγματικό πλούτο. Θέλει μελέτη και αφομοίωση. Καταρχήν, να συγχαρώ τον συνάδελφο Χ. Θεοχαράτο που επωμίστηκε τέτοια ευθύνη και τα έβγαλε πέρα παλικαρίσια. Πανευτυχής πρέπει να είναι ο σ. Χαρίλαος που αξιώθηκε σε γραφτό λόγο να μας χαρίσει ό,τι καλύτερο. Του χρωστάμε ευγνωμοσύνη. Εργο βαρυσήμαντο. Θα το χαρακτήριζα ογκόλιθο. Ενα σπάνιο ιστορικό και πολιτικό ντοκουμέντο. Καρπός πολύχρονης έρευνας, επιστημονικής μελέτης, σοβαρού προβληματισμού. Αριστο και το σχέδιο ταξινόμησης και διάταξης της ύλης».

Ενα ντοκουμέντο «όπλο, ιδεολογικό και πολιτικό, για το Κόμμα, την εργατική τάξη, το λαό στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό για τη σοσιαλιστική κοινωνία».

Ο Γ. Μωραΐτης συμπλήρωσε πως στις σελίδες του βιβλίου αποτυπώνεται ολόκληρη η ιστορία του λαϊκού μας κινήματος, μια πορεία ηρωική, ασίγαστης και πολύμορφης πάλης, με τις αντιφάσεις και τις αντινομίες της, τις εξάρσεις και τις υφέσεις της, τις κατακτήσεις και τις αποτυχίες της, τις νομιμότητες και τις παρανομίες. Μια ιστορία, όπως τόνισε, ακατάλυτα δεμένη με τη ζωή και τη δράση του Χ. Φλωράκη, που στην κορύφωσή της «φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της μαρξιστικο - λενινιστικής του κατάρτισης και της μεγάλης του εμπειρίας».

Κλείνοντας ο ομιλητής αναφέρθηκε σε ένα πραγματικό περιστατικό, στη μάχη του Μετσόβου το 1947, όταν μια γυναίκα πλησίασε τον Χ. Φλωράκη και του είπε: «Θερίζουν τα πολυβόλα αρχοντιά εσύ! Χτυπάνε τα κανόνια, αρχοντιά εσύ! Χιμάνε τα αεροπλάνα, αρχοντιά εσύ! Χαρά στη μάνα που σε γέννησε παιδάκι μου»...