Κηδεύτηκε ο Μανώλης Γλέζος
Πέμπτη 2 Απρίλη 2020

Eurokinissi

Σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω των περιοριστικών μέτρων κηδεύτηκε, χτες, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθήνας ο αγωνιστής της αντίστασης Μανώλης Γλέζος, που απεβίωσε τη Δευτέρα, πλήρης ημερών. Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απ' τον οποίο ο εκλιπών είχε ζητήσει περίπου προ τριετίας θρησκευτική κηδεία.

Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου έγινε δημοσία δαπάνη, ενώ και ο τάφος προσφέρθηκε τιμητικά από τον δήμο Αθηναίων. Μεσίστια κυμάτιζε η σημαία στην Ακρόπολη.

Ο Μ. Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941, κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια - σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού.

Την περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Μετά την Απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον «Ριζοσπάστη». Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Οπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.

Το Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της «Αυγής», που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του Κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στου Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό.

Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968. Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον πρωθυπουργό και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας πραγματικός φίλος της χώρας μας, υποστηρικτής - βάσει αρχών - της ενίσχυσης της αμοιβαία επωφελούς ρωσο-ελληνικής συνεργασίας. Συνέβαλε προσωπικά τα μέγιστα στον αγώνα κατά της διαστρέβλωσης της Ιστορίας, της λεγόμενης αθώωσης των ναζί και των δωσιλόγων τους. Η καλή μνήμη για αυτόν θα μείνει στις καρδιές των Ρώσων πολιτών».