ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Δεσμεύσεις για νέα πακέτα στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους
Παρασκευή 3 Απρίλη 2020

Eurokinissi

Νέα πακέτα στήριξης στο κεφάλαιο και για μετά την πανδημία υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρήσεις «αποκτούν νέες πηγές δανεισμού και χρηματοδότησης, που μπορούν να φτάσουν τα 8 δισεκατομμύρια». Επανέλαβε, επίσης, την πρότασή του για ευρωομόλογο προς ενίσχυση της ρευστότητας για τη στήριξη με φρέσκο χρήμα των επιχειρηματικών ομίλων.

Εκανε έναν απολογισμό των μέτρων που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν είμαστε στο τέλος, αλλά «ίσως στο τέλος της αρχής», τονίζοντας ότι ο στόχος ήταν «να κερδίσουμε χρόνο», ώστε να μην υπερφορτωθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αναγνωρίζοντας δηλαδή τις τεράστιες ελλείψεις. Μίλησε για τους «ήρωες που φορούν λευκές και πράσινες μπλούζες», αλλά απέφυγε να αναφερθεί στα αιτήματα των υγειονομικών για άμεση ενίσχυσή τους, για εξοπλισμό με μέσα προστασίας για να δώσουν τη μάχη.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει επιχειρηματικούς ομίλους που, όπως είπε, «προσφέρουν κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες και μάσκες», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση τους δίνει εκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας μάλιστα το μίσθωμα για ΜΕΘ σε ιδιώτες. Επέμεινε προκλητικά ότι η πανδημία επιταχύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, επισημαίνοντας ότι «το δημόσιο σύστημα Υγείας το προετοιμάζουμε για τη νέα πορεία στον 21ο αιώνα», μια πορεία που, όπως έλεγε πριν ξεσπάσει η πανδημία, περνά μέσα από ΣΔΙΤ, με εγκατάσταση ιδιωτών σε δομές του Δημοσίου. Απαντώντας στην παραπάνω κριτική για τις παχυλές αποζημιώσεις στους ιδιώτες κλινικάρχες για τις ΜΕΘ, επανέλαβε το ψέμα ότι από τα 1.600 ευρώ τη μέρα, τα 800 ευρώ (!) είναι για το προσωπικό.

Για τους εργαζόμενους παρουσίασε ως πανάκεια τα ανεπαρκή μέτρα, όπως το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες, ή για τους επιστήμονες το voucher κατάρτισης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Επικαλέστηκε τη «ρήτρα απολύσεων», που τάχα επέβαλε η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που έχουν απολυθεί πάνω από 100.000 εργαζόμενοι από την 1η Μάρτη, ενώ οι εργοδότες δεν έχουν κανένα εμπόδιο να απολύουν τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, καθώς και να αξιοποιούν τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις».

Τέλος, άφησε να εννοηθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αυστηροποιηθούν, λέγοντας πως «έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα». Ενώ λίγο αργότερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ερωτηθείς για το νέο εργασιακό αρμαγεδδώνα, παρέπεμψε στις προχτεσινές εξαγγελίες Βρούτση ότι τάχα αποτελούν δικλίδα ασφαλείας, όπως είπε, απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.