«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να μην προχωρήσει η κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF για καύση στον Βόλο

Κυβέρνηση και Περιφέρεια προχωράνε στην «αναμπουμπούλα» τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Τρίτη 7 Απρίλη 2020

Eurokinissi

Η περιφερειακή αρχή προχωράει «στα μουλωχτά» τον σχεδιασμό για την καύση σκουπιδιών, αγνοώντας προκλητικά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του βολιώτικου λαού
Την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, η οποία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει την εγκληματική πολιτική καύσης σκουπιδιών, της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.

Οπως επισημαίνει, «η περιφερειακή αρχή θέτει σε "δημόσια διαβούλευση" τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την αδειοδότηση κατασκευής μονάδας "Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων" στον Βόλο, σε συνεργασία με τους δήμους Βόλου και της υπόλοιπης Μαγνησίας. Την επεξεργασία, δηλαδή, αποβλήτων SRF για καρκινογόνα καύση από την ΑΓΕΤ, αγνοώντας προκλητικά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του βολιώτικου λαού, ενάντια στην καύση σκουπιδιών».

Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η περιφερειακή αρχή «αποδεικνύει περίτρανα πως ποτέ δεν ήταν ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Γι' αυτό και απέρριπτε πεισματικά τις προτάσεις του ΚΚΕ, της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και των μαζικών φορέων της Μαγνησίας για την απαλοιφή από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσσαλίας της δυνατότητας κατασκευής μονάδων επεξεργασίας χιλιάδων τόνων αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων - Καρδίτσας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες, τύπου ΑΓΕΤ, όπως προβλέπει και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθούν να ντύσουν την εγκληματική πολιτική τους με δήθεν φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, βαφτίζοντας την καρκινογόνα καύση ως "εναλλακτικά" καύσιμα! Η "πράσινη ανάπτυξη" της ΕΕ και η "νομιμότητά" που προβάλλουν, "οι μετρήσεις και οι επιτροπές ελέγχου" που προτείνουν, αποσκοπούν στη νομιμοποίηση της τοξικότατης πολιτικής τους, σε βάρος της υγείας του λαού, ανοίγοντας το δρόμο στις κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει πως ο σχεδιασμός κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Βόλο και στη συνέχεια στη Δυτική Θεσσαλία (Τρίκαλα - Καρδίτσα) και στη Λάρισα εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και την αποκομιδή των απορριμμάτων που σήμερα διαχειρίζονται οι δήμοι και η κυβέρνηση επιταχύνει την ιδιωτικοποίησή της. Στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη πενταετία είναι να δημιουργήσει 45 νέες μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων κατά βάση απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων οι 17 μέσα στο 2020.

Οπως υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «οι μονάδες αυτές, η πλειοψηφία τους μέσω ΣΔΙΤ, είναι πανάκριβες, δεσμεύοντας τεράστια ποσά από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ για την κατασκευή τους, την ώρα που διατίθενται ελάχιστοι πόροι για την προώθηση της δημοτικής ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Η λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, πολύ περισσότερο των Μονάδων Βιοξήρανσης, όπως η συγκεκριμένη, δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Αφενός προϋποθέτει συγκεκριμένη ποσότητα σύμμεικτων αποβλήτων, κατά κανόνα πάνω από το 50% των δημοτικών απορριμμάτων και αφετέρου το σύνολο σχεδόν του απορριμματογενούς καυσίμου SRF που προβλέπεται να παράγεται, αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά, περιλαμβανομένων και των οργανικών, η φυσική κατάληξη των οποίων πρέπει να είναι η κομποστοποίηση και όχι η καύση τους».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», αφού τονίζει πως «δεν θα δεχτούμε να έρθει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πριν την άρση των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού», καταγγέλλει τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και απαιτεί την απόσυρσή της. Καλεί στο δυνάμωμα της πάλης του λαού της περιοχής ώστε να μην περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί, να μπει μπροστά ένας ολοκληρωμένος επιστημονικός σχεδιασμός και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.