ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Φιμώνουν τους υγειονομικούς για να συγκαλυφθούν οι ελλείψεις

Απαράδεκτες πρακτικές, καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις για τις ανεπάρκειες σε μέσα προστασίας από τον κορονοϊό

Τρίτη 7 Απρίλη 2020

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του υπουργείου περί «επάρκειας στα μέσα ατομικής προστασίας» και θωράκισης του συστήματος Υγείας, οι υγειονομικοί καθημερινά καταγγέλλουν ότι στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη μέσα, διανύοντας ήδη το δεύτερο μήνα της πανδημίας.

Ετσι, μετά τις ληγμένες μάσκες στον «Ευαγγελισμό», τις φόρμες μπογιατζή στο «Μποδοσάκειο» και γεωπόνου στο «Βενιζέλειο», που δίνονται αντί για τις κανονικές στολές προστασίας - για να θυμίσουμε ορισμένες μόνο από τις πολλές καταγγελίες - σειρά έχει το «Σωτηρία», το νούμερο ένα νοσοκομείο αναφοράς στη χώρα.

Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» με έγγραφό της (1/4/2020) επισημαίνει ότι «η κατάσταση με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι επικίνδυνη».

Οπως καταγγέλλει, «εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις και τις απαιτήσεις για χρήση μιας χειρουργικής μάσκας ανά εργαζόμενο ανά βάρδια ή μια μάσκα υψηλής προστασίας ανά ένα μήνα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με την ακαταλληλότητα των υλικών που διανέμονται. Π.χ. δόθηκαν σε αρκετά τμήματα μάσκες υψηλής προστασίας που είχαν λήξει από το 2014, ολόσωμες φόρμες ληγμένες από το 2003 και με τρύπες, με ό,τι αυτά μπορεί να σημαίνουν για την ασφάλεια ασθενών κι εργαζομένων».

Ανοχύρωτοι είναι οι εργαζόμενοι και στα άλλα νοσοκομεία. Στο ογκολογικό «Οι Αγιοι Ανάργυροι» εργαζόμενοι και ογκολογικοί ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι σε άμεσο κίνδυνο, καθώς η «επάρκεια» στα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) έχει τελειώσει προ πολλού.

Οπως ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι, επειδή «οι προμηθεύτριες εταιρείες των συγκεκριμένων ειδών δεν έχουν απόθεμα εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης», οι μάσκες, τα γάντια κ.λπ. θα δίνονται από την 1η ΥΠΕ «κατόπιν σχετικών αιτημάτων των νοσοκομείων, με προτεραιότητα παράδοσης και ποσοτήτων στα νοσοκομεία αναφοράς».

Πληρωμένη απάντηση από την ΟΕΝΓΕ

Πληρωμένη απάντηση δίνει η ΟΕΝΓΕ στο θράσος του υφυπουργού Υγείας, που χαρακτήρισε «ψευδή είδηση της ημέρας» την επώνυμη καταγγελία εργαζομένων του «Σωτηρία» ότι τους δόθηκαν προστατευτικές μάσκες που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της ότι «δεν πρόκειται για απλό ατόπημα του υφυπουργού Υγείας. Είναι σαφές ότι για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας "ήρωες" είναι μόνο όσοι κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί στο όνομα της "αναγκαίας εθνικής ομοψυχίας" για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Οσοι τα αναδεικνύουν και διεκδικούν λύσεις υπονομεύουν την "εθνική προσπάθεια" για την καταπολέμηση του "αόρατου εχθρού". Κύριε Κοντοζαμάνη, αν αφουγκραζόσασταν τις αγωνίες των νοσοκομειακών γιατρών, θα κατανοούσατε ότι μια απλή επίσκεψη στον ιστότοπο της κατασκευάστριας εταιρείας και επισκόπηση των μασκών που κατασκευάζει, δικαιολογεί απόλυτα το φόβο των συναδέλφων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι υγειονομικοί δεν έχουν ανάγκη από τη διάδοση "fake news" γιατί έχουν την αλήθεια και το δίκιο με το μέρος τους. Αφήστε λοιπόν κατά μέρος τις επικοινωνιακού τύπου αθλιότητες», σημειώνει η Ομοσπονδία και απαιτεί από τον υφυπουργό να ζητήσει αμέσως δημόσια συγνώμη.

Επίσης, «να ελεγχθεί η ασφάλεια των ΜΑΠ και να δοθεί έγγραφη απάντηση από τους υπουργούς Υγείας στα ερωτήματα των γιατρών του "Σωτηρία", του "Αττικόν", της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, να σταματήσει αμέσως η εκστρατεία συκοφάντησης σε βάρος των γιατρών από διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες και τα έμμισθα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ».

Προσπάθειες φίμωσης

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει γιατρούς και νοσηλευτές, εντείνοντας τον αυταρχισμό απέναντί τους. Διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις στα νοσοκομεία - προφανώς καθ' υπόδειξη του υπουργείου Υγείας - απαγορεύουν στους εργαζόμενους να μιλούν για τις τεράστιες ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ίδιων και των ασθενών τους.

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» η διοίκηση σε έγγραφό της (3/3/2020) κοινοποιεί: «Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε εργαζόμενο να προβαίνει σε δηλώσεις προφορικές ή έγγραφες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αφορούν στη διαχείριση "ύποπτων" ή επιβεβαιωμένων περιστατικών του νέου κορονοϊού».

«Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς ενεργειών εκ μέρους της κυβέρνησης και των εντολοδόχων της, οι οποίοι, όσο η πανδημία παρατείνεται, τόσο περισσότερο εντείνουν τις προσπάθειές τους για να συγκαλύψουν τα τεράστια κενά και προβλήματα που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας και να φιμώσουν όποιον εργαζόμενο τα αναδεικνύει και αγωνίζεται για να βελτιώσει την κατάσταση. Αρνούμαστε να παραμείνουμε σιωπηλοί ό,τι μάσκα προστασίας κι αν φοράμε», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων» Νοσοκομείου «Λαϊκό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου «Αττικόν», με την οποία γνωστοποιεί στους εργαζόμενους ότι «οποιεσδήποτε ανακοινώσεις προς τα ΜΜΕ για θέματα του νοσοκομείου να πραγματοποιούνται μετά από ενημέρωση κι έγκριση της διοίκησης».

«Τι φοβάται ο κ. διοικητής;» αναρωτιέται το Σωματείο Εργαζομένων. «Μήπως γίνει γνωστό ότι: Σε αιτήσεις εργαζομένων της πρώτης γραμμής για άδεια "ειδικού σκοπού" δεν έχει δοθεί απάντηση από 19/3/2020; Οτι αρκετοί συνάδελφοι με σοβαρά νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, βρογχικό άσθμα) δεν απαλλάσσονται από την εργασία τους παρά τις αντίθετες ιατρικές γνωματεύσεις; (...) Οτι η τακτική του υπουργείου "βλέποντας και κάνοντας" έχει μετατρέψει το "Αττικόν" σε νοσοκομείο κουφάρι, καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία του 80% των κλινικών και ιατρείων; Οτι ο λαός της Δυτικής Αθήνας ψάχνει για γιατρό; Μήπως οι ανακοινώσεις των εργαζομένων χαλάσουν το επικοινωνιακό πάρτι της κυβέρνησης;».