ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα
Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
Στη Βόρεια Ελλάδα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σε δεκάδες καταστήματα και αποθήκες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, σε όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, παρά τη βροχή σε αρκετές από αυτές, βρέθηκαν χτες τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και άλλων κλάδων, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών καθώς και αυτοαπασχολούμενων. Τα αιτήματα της μέρας δράσης ακούστηκαν δυνατά, βρίσκοντας πλατιά απήχηση σε εργαζόμενους και καταναλωτές.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, επιχειρησιακά σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν συμβολικές κινητοποιήσεις, πρωί και απόγευμα, σε δεκάδες σούπερ μάρκετ σε όλες τις συνοικίες και τα χωριά, στο πολεοδομικό συγκρότημα και την ύπαιθρο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκαν τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας τους, η εντατικοποίηση λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι συμβάσεις απασχόλησης, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί για να μην κάνουν χρήση ειδικών αδειών, η κυριακάτικη αργία. Σε μια σειρά από μεγάλα καταστήματα επιβεβαιώθηκε ότι δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού, σε πολλά δεν δίνονται μάσκες και γάντια στους εργαζόμενους, ενώ ειδικά προστατευτικά στα ταμεία έχουν τοποθετηθεί σε ελάχιστα καταστήματα.

Απάντηση πήρε η προσπάθεια της εργοδοσίας στο κατάστημα «Lidl» στη Σταυρούπολη να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τους εκπροσώπους του κλαδικού Σωματείου, αφού έριξε «σύρμα» να απομακρυνθούν από τους διαδρόμους παρατώντας τον ανεφοδιασμό των ραφιών και βάζοντας σεκιουριτάδες και προϊσταμένους να απειλούν ότι θα καλέσουν την αστυνομία...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντίστοιχα, στην Κατερίνη, στο κενό έπεσε η προσπάθεια της διεύθυνσης καταστήματος να εμποδίσει με απειλές την αγωνιστική παρέμβαση σωματείων. Στην Κοζάνη, η αστυνομία και πάλι, όπως και στη μέρα δράσης για την Υγεία, προχωρούσε σε «προληπτικούς» ελέγχους, κρατούσε ονόματα και έκανε «συστάσεις» έξω από τους χώρους παρέμβασης... Στο κενό έπεσαν οι ενέργειες εργοδοσίας και αστυνομίας και στην Κομοτηνή, όπου η μεν εργοδοσία επιχειρούσε με διευθυντές και σεκιουριτάδες να απομακρύνει τους συνδικαλιστές, ενώ αστυνομικές δυνάμεις της Ασφάλειας ακολουθούσαν την αντιπροσωπεία τους από κατάστημα σε κατάστημα...

Αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν επίσης σε Βέροια, Νάουσα, Γιαννιτσά, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Σέρρες, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα.

Σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Σε 14 σούπερ μάρκετ σε συνοικίες της Λάρισας βρέθηκαν μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, άλλων σωματείων και φορέων στο πλαίσιο της μέρας δράσης. Δεκάδες εργαζόμενοι μετέφεραν τα προβλήματά τους, ενώ επιβεβαιώνοντας τη δύναμη που δίνει ο συλλογικός αγώνας, πολλοί ήταν αυτοί που φωτογραφήθηκαν με τις αφίσες και τα συνθήματα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Θετική ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου που ψώνιζε εκείνη την ώρα, αφού στην πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Το «παρών» στη χτεσινή δράση έδωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που παραβρέθηκε σε σούπερ μάρκετ στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, που βρίσκεται σε καραντίνα.

ΛΑΜΙΑ
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Ελασσόνα.

Παρεμβάσεις έξω από καταστήματα μεγάλων σούπερ μάρκετ έγιναν και σε μια σειρά πόλεων της Στερεάς Ελλάδας, στη Χαλκίδα, στο Βαθύ Αυλίδας, στην Κάρυστο, στη Λαμία, στην Αμφισσα, στην Ιτέα και τη Λιβαδειά.

Σε Δυτική Ελλάδα και Ηπειρο

Στην Πάτρα, συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου, του κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Εμπορικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, σωματείων και φορέων της πόλης βρέθηκαν από το πρωί στα σούπερ μάρκετ, συνεχίζοντας τις εξορμήσεις προηγούμενων ημερών, αλλά και πρωτοβουλίες όπως η παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Και οι χτεσινές παρεμβάσεις επιβεβαίωσαν ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται μετά από συλλογική διεκδίκηση, ωστόσο σοβαρά προβλήματα παραμένουν.

Στον Πύργο, στην πρώτη περιοχή που μπήκε σε καραντίνα και οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ ήρθαν αντιμέτωποι με τη φράση «όχι μάσκα γιατί τρομάζετε τους πελάτες», πραγματοποιήθηκε αγωνιστική παρέμβαση σε κατάστημα των «Lidl».

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες οργανώθηκαν στο Αγρίνιο και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.

Στα Γιάννενα τα σωματεία δεν άφησαν σούπερ μάρκετ που να μη φτάσει το αγωνιστικό μήνυμα, από τα χαράματα αλλά και όλη τη μέρα καθώς οι εργαζόμενοι λόγω του part time εναλλάσσονται συνεχώς...

Σε άλλες περιοχές

Στο Ηράκλειο, από νωρίς το χαράματα ξεκίνησε η παρέμβαση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα σούπερ μάρκετ, εργαζόμενοι των οποίων ξεκινώντας για το μεροκάματο έγνεφαν καταφατικά το κεφάλι, επικροτώντας τα συνθήματα της μέρας δράσης. Ο διευθυντής στις αποθήκες της «Σκλαβενίτης» προσπάθησε να αποτρέψει την είσοδο του σωματείου. Ισως γιατί οι καταγγελίες για τα μέτρα προστασίας είναι αρκετές. Οι εργαζόμενοι ωστόσο τον προσπέρασαν, βγήκαν στην πύλη και συζήτησαν με τους συνδικαλιστές.

Συμπαραστεκόμενος στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης πραγματοποίησε διαμαρτυρία και συνέντευξη Τύπου έξω από κατάστημα, αναδεικνύοντας ότι την ίδια στιγμή που οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές, ο καταναλωτής πληρώνει στα ράφια πολλαπλάσια τιμή και οι εργαζόμενοι του κλάδου αμείβονται με ψίχουλα...

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Αργος, Τρίπολη κ.α.), σε νησιά του Αιγίου (Ρόδος, Σύρος, Τήνος κ.α.) νησιά του Ιονίου (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κέρκυρα κ.α.).