ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης
Τετάρτη 22 Απρίλη 2020

Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάση
Συναντήσεις με τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους των Nοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου είχε στις 15/4 ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος. Μαζί του ήταν ο Τίμος Παπανικολάου, δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου, και ο Θύμιος Γερολυμάτος, δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο Αγρίνιο, έγινε ενημέρωση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου για τα μέτρα που έχουν προωθηθεί. Εχουν εγκριθεί περίπου 40 προσλήψεις επικουρικού (συμβασιούχοι για δύο έτη), νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που βρίσκονται στη φάση τοποθέτησης, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία πρόσληψη ιατρικού δυναμικού. Παράλληλα, προέκυψε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί, μέχρι στιγμής, το σύνολο των κονδυλίων που απαιτούνται για τις 40 προσλήψεις, αλλά έχει εγκριθεί μόνο ένα αρχικό ποσό.

Αντίστοιχα, από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας και το Σωματείο Εργαζομένων, τονίστηκε το οξυμένο πρόβλημα στελέχωσης και ανάπτυξης των κλινικών ΜΕΘ, αφού λειτουργούν μόνο 4 - 5, ενώ υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης 12 κλινών. Καταγράφηκε επίσης η μεγάλη επιβάρυνση που υπάρχει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και της Παθολογικής Κλινικής καθώς είναι τα τμήματα πρώτης γραμμής αντιμετώπισης των ύποπτων κρουσμάτων, με βασικό πρόβλημα την έλλειψη ιατρικού δυναμικού.

Στο Μεσολόγγι τόσο από τη συνάντηση με τη διοίκηση όσο και με την επαφή με τους εργαζόμενους φανερώθηκαν οι διαχρονικές ελλείψεις, που δεν καλύπτονται με κάποιες λίγες δεκάδες προσλήψεις μέσα και στον κορονοϊό. Μάλιστα, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που διέρχονται τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, επισήμαναν ότι δεν έχουν δωρεάν διέλευση, όπως και όσοι από την Αιτωλοακαρνανία εργάζονται σε νοσοκομεία της Πάτρας.

Επίσης, τονίστηκαν και στα δύο νοσοκομεία τα μεγάλα κενά στην ΠΦΥ και στην αντιμετώπιση των ασθενών που μένουν σπίτι, ενώ εκφράστηκε η ανησυχία για το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες κατηγορίες ασθενών (χειρουργεία, καρκινοπαθείς, ευπαθείς ομάδες).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μέσα ατομικής προστασίας που δίνονται με το σταγονόμετρο και στον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης των υγειονομικών σε ύποπτα κρούσματα.

Από την πλευρά του ο Ν. Παπαναστάσης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του Κόμματος για την κατάσταση που διαμορφώνεται, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών αντιλαϊκών πολιτικών στο χώρο της Υγείας, ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη στήριξη και την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ότι προωθεί την πολιτική της εμπορευματοποίησης.

Κάλεσε τους εργαζόμενους μαζί και με το λαό της περιοχής να διεκδικήσουν εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και όλα τα αιτήματα που θέτουν το ταξικό κίνημα της χώρας και οι μαχόμενοι υγειονομικοί και επιφυλάχθηκε για λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων του Κόμματος για την ενίσχυση των δύο νοσοκομείων.

«Εύλογες απορίες» από την ανάρτηση του υπουργού Υγείας

Τις μεγάλες ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και τη μη πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ, με αφορμή την ανάρτηση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια ανήμερα του Πάσχα, στην οποία δίνει συγχαρητήρια στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Ξάνθης σημειώνει πως η ανάρτηση γεννά «εύλογες απορίες» και καλεί τον υπουργό να απαντήσει «πόσες μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού πραγματοποίησε», αν «έχουν μονιμοποιηθεί όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και συνολικότερα, μιας και χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας», και αν «επεκτάθηκε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με την ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες».

Αναφέρται στις πολύ μεγάλες ελλείψεις με τους ίδιους τους γιατρούς να σημειώνουν πως «το ήδη υπάρχον ιατρικό προσωπικό, που κατέχει οργανικές θέσεις, αποτελεί το 60% του προβλεπόμενου», και καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς της Ξάνθης να δυναμώσουν τη φωνή διεκδίκησης για την άμεση κάλυψη των κενών του οργανογράμματος στο ΓΝ Ξάνθης και στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό.

Κοροϊδία οι ανακοινώσεις για το Νοσοκομείο Αργοστολίου

Eμπαιγμό και κοροϊδία χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αποστολή στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου (ΓΝΑ) 5 νέων κλινών ΜΕΘ.

Θυμίζει ότι η κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό είχε ξηλώσει τις ΜΕΘ για να τις μεταφέρει σε άλλη μονάδα Υγείας, στο πλαίσιο των μπαλωμάτων που κάνει για να αντιμετωπίσει τα τεράστια κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας, και αναφέρει πως παρά την ανασκευή της προηγούμενης επιχειρηματολογίας «δεν μπορεί κανένας επικοινωνιακός ελιγμός να κρύψει την ουσία, αφού σήμερα δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό για να λειτουργήσει η ΜΕΘ και καμία προοπτική δεν διαφαίνεται στο μέλλον». Αλλωστε, σημειώνει, ούτε στις κυβερνητικές δηλώσεις δεν γίνεται λόγος για προσλήψεις ιατρών και τονίζει πως «πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Ο λαός έχει πληρώσει αρκετά. Δεν θα πληρώσει ούτε την πανδημία ούτε τα σπασμένα της νέας καπιταλιστικής κρίσης».