ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Οι ΗΠΑ «ζεσταίνουν την πλάτη» της Τουρκίας

Ως «περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως ΑΟΖ» περιγράφουν ξανά την περιοχή όπου η Αγκυρα στέλνει το «Γιαβούζ» ζητώντας «προαγωγή της συνεργασίας»

Παρασκευή 24 Απρίλη 2020

Το γεγονός ότι ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής αστικής τάξης και των απαράδεκτων διεκδικήσεών της στην περιοχή επιβεβαίωσε η απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία χτες, απαντώντας σε ερώτηση για την εμφάνιση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οχι απλά περιέγραψε για άλλη μια φορά τα κυπριακά ύδατα ως «περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», αφήνοντας διάπλατες τις πόρτες στο «γκριζάρισμα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Κύπρου, αλλά και προέτρεψε «όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», δίνοντας σήμα όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς όλες τις άλλες πλευρές (όπως και η Ελλάδα) για την «προαγωγή της συνεργασίας», των κάθε λογής δηλαδή σχεδίων συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης, με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα.

Οπως άλλωστε επισήμανε, «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», με βάση πάντα τον ευρωατλαντικό ενεργειακό σχεδιασμό απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Από αυτήν τη σκοπιά, ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ «για τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου», σπεύδοντας βέβαια να συμπληρώσει ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, πρέπει να μοιραστούν «ακριβοδίκαια» μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ζητώντας από «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», επειδή «αυτή η προκλητική ενέργεια αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ περιέγραψε ξανά την ανησυχία που προκαλεί στην Ουάσιγκτον η επιλογή της Αγκυρας να προμηθευτεί και να χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους «S-400» και τόνισε πως αυτό αποτελεί «αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων που αφορούν την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση (Τουρκίας - ΗΠΑ) και στο ΝΑΤΟ».

«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας» λέει η Αγκυρα

Στο μεταξύ, η Αγκυρα επιμένει ότι οι ενέργειές της δεν συνιστούν παρά «υπεράσπιση των δικαιωμάτων της», όπως σημείωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και ασκεί τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Στο ίδιο πλαίσιο, για την «υπεράσπιση» των απαράδεκτων διεκδικήσεών της η Αγκυρα ξεκίνησε νέα μεγάλη στρατιωτική άσκηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τον κωδικό «Mavi Vatan», σε περιοχές επιλεγμένες πολύ προσεκτικά. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η πρώτη αφορά περιοχή νότια της Κρήτης, που περιλαμβάνεται στο παράνομο σύμφωνο Ερντογάν - Σάρατζ, ενώ η δεύτερη αφορά περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου. Η άσκηση ξεκίνησε προχτές 22 Απρίλη και θα ολοκληρωθεί στις 3 Μάη.

Ανάμεσα σε άλλα, ας καταγραφεί και η απάντηση που έδωσε η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) για τις τουρκικές ενέργειες, καλώντας σε αποφυγή «ενεργειών που μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και αύξηση της πιθανότητας κρίσεων στην περιοχή» και σε επιδίωξη «της επίλυσης των διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο, μέσω της ανάπτυξης ενός διαλόγου και της επεξεργασίας μέτρων εμπιστοσύνης». Πρόσθεσε δε ότι επιβεβαιώνεται η «αναγκαιότητα της επίτευξης μιας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού», που θα αντανακλά το στόχο «διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», και επανέλαβε την ετοιμότητα της Μόσχας να προσφέρει «την αναγκαία συμβολή».