«Οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις δεν μπαίνουν σε καραντίνα!»

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Παρασκευή. Νέο αγωνιστικό ραντεβού την Τρίτη 28 Απρίλη

Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020

Ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής επέλασης εν μέσω πανδημίας έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής εκπρόσωποι σωματείων εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και φοιτητών, που με συγκεντρώσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκαθάρισαν πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει στα κλεφτά το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία θα τους βρει απέναντι.

Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στη Βουλή οι συγκεντρωμένοι διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους πως τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται δεν σημαίνουν και ότι θα φιμωθούν οι φωνές που διεκδικούν και αγωνίζονται, αλλά και ότι σε αυτές τις συνθήκες θα δοθεί η απάντηση που αρμόζει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που όχι μόνο δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα της Εκπαίδευσης, αλλά με κρίσιμες διατάξεις κάνει το σχολείο χειρότερο.

Οπως δήλωσε στην παράσταση διαμαρτυρίας ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος της ΔΣ της ΔΟΕ και εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, η τακτική της κυβέρνησης προσβάλλει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που όλες αυτές τις μέρες δίνουν τη μάχη για να στηρίξουν, χωρίς καμία βοήθεια, τους χιλιάδες μαθητές και τους γονείς. «Είναι πρόκληση αυτήν τη στιγμή, αντί να παίρνει μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων και την επόμενη μέρα της Εκπαίδευσης, να νομοθετεί αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, να δημιουργεί εν μέσω πανδημίας 26άρια τμήματα, να στριμώχνει μαθητές σε κοντέινερ, νήπια και προνήπια σε άθλιες υποδομές. Να νομοθετούν την Τράπεζα Θεμάτων και άλλα μέτρα που κάνουν το Λύκειο πιο ταξικό, πιο βαθιά εξετασιοκεντρικό, μέτρα που απορρίφθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των μαθητών. Είναι αθλιότητα να στοχοποιεί τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μέσα από τη λεγόμενη αξιολόγηση, προσπαθώντας να φορτώσει όλες τις ευθύνες του σχολείου και των κυβερνήσεων στις πλάτες μας».

Η παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στο Σύνταγμα
Ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, χαρακτήρισε απαράδεκτο και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τον χρόνο που επιλέγει η κυβέρνηση να το φέρει. «Θεωρούμε πως είναι πραγματικά πρόκληση να περιέχονται στοιχεία όπως η Τράπεζα Θεμάτων, που το προηγούμενο διάστημα οι μαθητές καταδίκασαν με τις κινητοποιήσεις τους, η αξιολόγηση, η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και του πειθαρχικού ελέγχου των ίδιων των μαθητών να κατεβαίνουν σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε. «Οι ανάγκες των παιδιών μας για μόρφωση δεν μπαίνουν σε καραντίνα», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, Παναγιώτης Κατηφές, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο που κάνει ακόμα πιο εξοντωτικό το σχολείο, στρέφει τα παιδιά ακόμα περισσότερο στα φροντιστήρια και τους γονείς στο να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Προκλητική χαρακτήρισαν και οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει μέτρα καταδικασμένα μέσα από τους αγώνες των μαθητών, ενώ, μεταφέροντας την αγωνία των χιλιάδων μαθητών της Γ' Λυκείου, κάλεσαν την κυβέρνηση αντί να κάνει χειρότερο το σχολείο, να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και να πάρει μέτρα.

Η παράσταση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των συγκεντρωμένων πως θα συνεχιστεί πολύμορφα με ενημερώσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες η διεκδίκηση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, με τα εκπαιδευτικά σωματεία να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 28 Απρίλη.

Στη Θεσσαλονίκη

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, από εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές, γονείς και φοιτητές της Θεσσαλονίκης με αποφάσεις των Σωματείων και των Συλλόγων τους. Απαίτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καταγγέλλοντας ότι διαμορφώνει ένα σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό και εχθρικό προς τις ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Την Πέμπτη, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Ν. Πιερίας, μαζί με τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών δήμου Κατερίνης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας.