ΣΥΡΙΑ
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Αφρίν
Τετάρτη 29 Απρίλη 2020

Φωτογραφικό στιγμιότυπο λίγο μετά την έκρηξη στο Αφρίν όπως το κατέγραψε φακός του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ισχυρή έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε βυτιοφόρο το οποίο μετέφερε πετρέλαιο στο κέντρο της πόλης Αφρίν της βόρειας Συρίας, που τελεί υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, προκάλεσε χτες το απόγευμα το θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Αν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας έσπευσε να κατηγορήσει Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG που αντιμάχονται τη δράση του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του σε περιοχές της βόρειας Συρίας. Πληροφορίες κουρδικών ΜΜΕ ανέφεραν πως κοντά στην περιοχή της έκρηξης βρίσκονταν δυνάμεις του τουρκικού στρατού και μισθοφόροι της οργάνωσης «Σουλτάν Μουράντ».

Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και Σύροι Αραβες μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που στηρίζονται από την Αγκυρα, κατέλαβαν το Αφρίν, εκδιώχνοντας τους Κούρδους πολιτοφύλακες, το Μάρτη του 2018, στη διάρκεια χερσαίας επέμβασης. Υπολογίζεται ότι έκτοτε περίπου οι μισοί από τους 320.000 κατοίκους της περιοχής εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν τις λεηλασίες και βίαιες επιθέσεις των δυνάμεων επίθεσης.