ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα εργοτάξια μπροστά στην Πρωτομαγιά
Τετάρτη 29 Απρίλη 2020

Στο εργοτάξιο του «River West»
Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, καλώντας τους εργαζόμενους να τιμήσουν την Πρωτομαγιά και να θέσουν τα θεμέλια για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Συγκεκριμένα, στάσεις εργασίας έγιναν στα εργοτάξια στο πρώην εργοστάσιο της «Πεταλούδας», στην επέκταση του εμπορικού κέντρου «River West» στη Λεωφ. Κηφισού, στην ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, στο πρώην εργοστάσιο της «Παπαστράτος» στον Πειραιά και στην κατασκευή του κολεγίου «Saint Catherine's» στη Λυκόβρυση.

Το απόγευμα το Συνδικάτο οργάνωσε μοτοπορεία, που με αφετηρία την πλατεία Κάνιγγος μετέφερε το αγωνιστικό κάλεσμα σε γειτονιές της Αθήνας.

Κίνδυνος για την Υγεία είναι η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη

Το εργοτάξιο στο πρώην εργοστάσιο «Πεταλούδα» επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων. Οι συνθήκες της πανδημίας έγιναν για την κυβέρνηση ευκαιρία για νέα μέτρα που δίνουν στην εργοδοσία το ελεύθερο «να κόβει και να ράβει», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας, καλώντας τους εργαζόμενους να απαιτήσουν να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές ρυθμίσεις. Μιλώντας για τους αγώνες που έχουν οι εργαζόμενοι μπροστά τους, υπογράμμισε πως «αποκούμπι και ασπίδα» για τα δικαιώματά τους είναι η συσπείρωση στο Συνδικάτο, η στήριξή του με κάθε τρόπο, η συμμετοχή στη δράση του.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει νταηλίκια και να πουλήσει τσαμπουκά στα σωματεία, στα συνδικάτα που παλεύουν για το δίκιο των εργατών», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας όσον αφορά τις κυβερνητικές αξιώσεις να μη γίνουν την 1η Μάη εκδηλώσεις. Ομως, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας για να βάλει «στο γύψο» τους αγώνες, σχολίασε, αφήνει ασύδοτους τους κλινικάρχες, με τα τραγικά αποτελέσματα της μη τήρησης των απαραίτητων μέτρων να αποτυπώνονται σε κρούσματα και νεκρούς.

Κίνδυνος δεν είναι τα συνδικάτα και οι συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, σημείωσε ο Γ. Τασιούλας: «Κίνδυνος είναι η πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι το ίδιο το σύστημα, ο καπιταλισμός. Αυτός είναι ο ιός που καταστρέφει την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων».

Να αντιτάξουμε τη δύναμη και το μπόι μας

«Να αντιτάξουμε τη δική μας δύναμη, το δικό μας μπόι», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του, Κώστα Ζιώγα, στους οικοδόμους στο εργοτάξιο της επέκτασης του εμπορικού κέντρου «River West» στον Κηφισό.

«Θα κληθούμε να πληρώσουμε πάλι τα σπασμένα», σχολίασε ο Κ. Ζιώγας, αναφερόμενος στην αντεργατική επίθεση και στα μέτρα που κυβέρνηση και εργοδότες έχουν στόχο από «έκτακτα» να γίνουν μόνιμα. Υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Κατασκευών έχουν πικρή πείρα από την ανεργία, τη μείωση στα μεροκάματα, την επιδείνωση των ωραρίων και των συνθηκών εργασίας τα χρόνια της κρίσης και τόνισε την ανάγκη από τώρα να οργανωθεί η πάλη για τη διεκδίκηση ΣΣΕ, για το Ασφαλιστικό, για την προστασία των ανέργων, ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στα πηγαδάκια που ακολούθησε.

Ο Κ. Ζιώγας μετέφερε στους εργαζόμενους τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου για απεργία την 1η Μάη και συμμετοχή αντιπροσωπειών τους σε συμβολικές εκδηλώσεις στο κέντρο και γειτονιές της Αθήνας. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους και στον προβληματισμό που εκφράστηκε πώς μπορεί ο καθένας να τιμήσει την Πρωτομαγιά, το Συνδικάτο τούς κάλεσε να αξιοποιήσουν κάθε τρόπο, τις ανακοινώσεις, τη συζήτηση με συναδέλφους και όποια άλλη μορφή σκεφτούν, για να μεταφέρουν το μήνυμα: «Να μην πληρώσει ξανά ο λαός - Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της Γαλλίας (2023-04-20 00:00:00.0)
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αγώνες των εργατών της Γαλλίας (2023-04-13 00:00:00.0)
«Ολοι στους δρόμους!» το μήνυμα που μεταφέρουν παντού τα συνδικάτα (2022-09-09 00:00:00.0)
Σύσκεψη του Συνδικάτου Οικοδόμων με σωματεία του κλάδου (2021-05-21 00:00:00.0)
Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους! Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε τον αγώνα! (2021-05-08 00:00:00.0)
Διαδικτυακή εκπομπή από το ΠΑΜΕ (2020-07-03 00:00:00.0)