ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Πολύμορφες παρεμβάσεις από τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα
Τετάρτη 29 Απρίλη 2020

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε πολύμορφες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα προχώρησαν χτες τα ταξικά συνδικάτα στο πλαίσιο της μέρας δράσης, σε κάθε κλάδο και σε δεκάδες πόλεις, με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις - συζητήσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συμβολικές κινητοποιήσεις και εξορμήσεις.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποίησε συνελεύσεις στα εργοτάξια του αεροδρομίου και του «Electra Palace», στο πλαίσιο δίωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει. Μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου συζήτησαν με τους εργαζόμενους για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, κατήγγειλαν την ανυπαρξία ελέγχου για το συνωστισμό των εργαζομένων στα εργοτάξια, ενώ αναφέρθηκαν στη σημασία του ταξικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Συμβολική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ πραγματοποίησε η Eπιτροπή Aγώνα Eργαζομένων ΟΑΣΘ, απαιτώντας να μην υπάρξει μείωση σε αποδοχές και σε μεταφορικό έργο και να ληφθεί μέριμνα για την ασφαλή μετακίνηση εργαζομένων και επιβατών. Στη διαμαρτυρία παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς πραγματοποίησαν τα Συνδικάτα Βιομηχανικού Επισιτισμού και Μετάλλου, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής πραγματοποίησε παρεμβάσεις με πανό και συνθήματα σε μέρη όπου λειτουργούν πολλές επισιτιστικές επιχειρήσεις, καθώς και μηχανοκίνητη παρέμβαση σε χώρους δουλειάς όπου απασχολούνται διανομείς. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε περιοδείες και συσκέψεις - συζητήσεις σε υπηρεσίες και εργοτάξια των δήμων. Παρεμβάσεις σε αποθήκες και καταστήματα έκανε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Δεκάδες ακόμη Σωματεία (Ξύλο, Λογιστές, Μισθωτοί Μηχανικοί κ.λπ.) πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς.

ΛΑΡΙΣΑ
Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας πραγματοποίησε παρεμβάσεις στο κονσερβοποιείο «Venus» στη Βέροια, στην ΑΛΜΗ στην Αλεξάνδρεια, στο κονσερβοποιείο «Κρόνος» και στην επιχείρηση επεξεργασίας φρούτων «Nea Exfrout» στη Σκύδρα, όπου εκπρόσωποι του σωματείου δέχτηκαν απειλές από τον υπεύθυνο ασφαλείας.

Η «απολιγνιτοποίηση» που προωθούν κεφάλαιο - ΕΕ - κυβέρνηση, φέρνοντας νέα δεινά στο λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής, βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του Συντονιστικού Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας και του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ). Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν στάση εργασίας και κινητοποίηση στην πύλη του ΑΗΣ Αμυνταίου, που οδηγείται σε κλείσιμο.

Παρέμβαση στο εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας «Pharmaten» στις Σάπες Ροδόπης πραγματοποίησαν μέλη ταξικών σωματείων της Θράκης. Τα πλατιά χαμόγελα στα πρόσωπα των εργαζομένων, το άπλωμα του χεριού για να πάρουν την ανακοίνωση, επιβεβαίωσαν ότι η συνδικαλιστική δάση δεν μπαίνει στο γύψο.

Στην Καβάλα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων βρέθηκε στις πύλες των εργοστασίων της ΒΦΛ (Λιπάσματα) και των Πετρελαίων, δύο χώρων όπου οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις επιδιώξεις της εργοδοσίας να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

ΠΑΤΡΑ
Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην Βιομηχανική Περιοχή, καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για την εργοδοτική ασυδοσία.

Σε Πάτρα και Γιάννενα

Στην Πάτρα, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Εργατικού Κέντρου περιόδευσαν σε εργοτάξια της πόλης, όπου οργανώθηκαν στάσεις εργασίας και συνελεύσεις. Αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν περιοδεία στο ξενοδοχείο «Αστήρ» και εξόρμηση σε επισιτιστικά καταστήματα στο κέντρο της Πάτρας. Εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Στα Γιάννενα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου οργανώθηκε Γενική Συνέλευση στο ΚΔΑΥ Ιωαννίνων στη ΒΙΠΕ, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. Θέμα της συνέλευσης ήταν η ενημέρωση των εργαζομένων για τις αρμοδιότητες του εκπροσώπου τους για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας. Οργανώθηκαν επίσης εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ και γιαπιά. Συμβολική κινητοποίηση στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ πραγματοποίησε διαμαρτυρία και συνέντευξη Τύπου έξω από το δημαρχείο Ιωαννίνων.

Σε άλλες περιοχές

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και άλλοι φορείς από νωρίς το πρωί οργάνωσαν δεκάδες περιοδείες σε εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, γιαπιά, καφέ - delivery, ιδιωτικές κλινικές, σε πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά συμβολικές κινητοποιήσεις. Ξεχώρισαν αυτές που οργανώθηκαν από τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών έξω από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και οι οποίες συνάντησαν θετική ανταπόκριση από τον παρευρισκόμενο κόσμο. Μεγάλη ανταπόκριση σημείωσε και η κινητοποίηση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, με τον τόνο να δίνουν απορριμματοφόρα οχήματα του δήμου στολισμένα με πανό στα οποία αναγράφονταν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση των σωματείων έξω από εργοστάσια, όπως στις πύλες του «Αρμού» στη Λάρισα, όπου έγινε στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, συζητώντας την αναγκαιότητα οργάνωσης της πάλης.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις ιδιωτικές δομές Υγείας.

Μια μέρα πριν, τη Δευτέρα, στους δρόμους του Βόλου και της Ν. Ιωνίας αντήχησε το μήνυμα των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με τη μηχανοκίνητη πορεία που διέσχισε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα μεταφέροντας το αγωνιστικό κάλεσμα. Θετική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου που βρισκόταν στους δρόμους εκείνη την ώρα, αλλά και πολλών ανθρώπων που βγήκαν στα μπαλκόνια και χειροκροτούσαν.

Στη Λέσβο, παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους έκαναν το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της δύναμής του. Αντιπροσωπείες τους έκαναν περιοδεία στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου εκτός της ενημέρωσης στους εργαζόμενους απαίτησαν και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου οι οποίοι έχουν απολυθεί.

Στο Ηράκλειο, το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποίησε συνελεύσεις σε μεγάλα εργοτάξια, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή στην απεργία της 1η Μάη.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις οργανώθηκαν επίσης σε Βέροια, Νάουσα, Κοζάνη, Γρεβενά, Ξάνθη, Δράμα, Λιβαδειά, Κόρινθο, Καλαμάτα, Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Αγρίνιο, Λευκάδα, Πύργο, Αργολίδα κ.α.