Πάγωσαν Μακεδονία και Θράκη

Αποκλεισμένα περισσότερα από 500 χωριά. Με αλυσίδες, η κυκλοφορία και μέσα στη Θεσσαλονίκη

Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001

Eurokinissi

Θεσσαλονίκη - αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Στα όρια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης βρέθηκαν χθες η Μακεδονία και η Θράκη, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, αλλά και της αδυναμίας της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Περισσότερα από 500 ήταν τα αποκλεισμένα χωριά σ' όλη την περιοχή. Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν, για παράδειγμα, η Νομαρχία Χαλκιδικής διαθέτει μόλις δύο εκχιονιστικά μηχανήματα και στηρίζεται κυρίως σε ιδιώτες; Αντίστοιχη είναι η εικόνα που επικρατεί και στους υπόλοιπους νομούς. Τα σχολεία δε λειτούργησαν χθες σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ και σήμερα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά.

Μέχρι χτες αποκλεισμένα χωριά υπήρχαν 140 στα Γρεβενά, πάνω από 40 στο Νομό Κοζάνης, περίπου 25 στη Θεσσαλονίκη, 20 στη Ροδόπη, πάνω από 17 στον Εβρο και δεκάδες ακόμη σε Πιερία, Ημαθία κλπ. To χιόνι στη Δυτική Μακεδονία ξεπέρασε ακόμα και μέσα σε πόλεις, όπως η Κοζάνη, το ένα μέτρο. Το μεσημέρι έκλεισε η Νέα Εγνατία από τον Πολύμυλο Κοζάνης μέχρι τα Γρεβενά (απόσταση 65 χιλιομέτρων). Σ' όλο το δίκτυο της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία γινόταν με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Μεγάλο πρόβλημα υπήρχε στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών έξω από τη Χαλκηδόνα. Αποκλεισμένη ακτοπλοϊκά είναι η Θάσος από χθες, ενώ όλη τη μέρα χθες ήταν αποκλεισμένα τα χωριά του νησιού και αδύνατη η σύνδεσή τους με το Κέντρο Υγείας Πρίνου. Ακόμη, σχεδόν αδύνατη ήταν η κυκλοφορία στο δρόμο Δράμας -Νευροκοπίου, καθώς και προς το Σιδηρόνερο και Παρανέστι, όπως και από τις Σέρρες προς Κάτω Βροντού.

Eurokinissi

Αλυσίδες χρειάζονταν τα αυτοκίνητα και μέσα στη Θεσσαλονίκη
Κλειστά ήταν και τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη παρέλυσε χθες, καθώς ανέτοιμος αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός. Περισσότερα από 20 χωριά της Θεσσαλονίκης, όπως η Αρεθούσα, ο Βερτίσκος, τα Πετροκέρασα, ήταν χθες αποκλεισμένα, ενώ από το μεσημέρι μηχανήματα της Νομαρχίας κατέβαλαν προσπάθειες για να ανοίξουν το δρόμο. Το χιόνι στο Χορτιάτη είχε ξεπεράσει το μισό μέτρο.

Τα πεζοδρόμια ήταν περισσότερο επικίνδυνα από τους δρόμους, τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης, αφού κανείς δε σκέφθηκε να τα καθαρίσει ή να ρίξει αλάτι. Οι εργαζόμενοι καταταλαιπωρήθηκαν για τη μετάβαση στις εργασίες τους, αφού μόλις το 50% των λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) κυκλοφορούσε στην πόλη, ενώ τα περισσότερα δρομολόγια προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη, στις Συκιές και την Ανω Πόλη δεν πραγματοποιήθηκαν.

Οπως κατήγγειλαν δήμαρχοι και άλλοι φορείς, ο ΟΑΣΘ δε φρόντισε να υπάρχει επαρκής προμήθεια αλυσίδων, με αποτέλεσμα δεκάδες λεωφορεία να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΘ καλούσαν Νομαρχία και Δήμους να καθαρίσουν τους δρόμους, ενώ διατείνονταν πως τα αρθρωτά λεωφορεία δεν μπορούν να κυκλοφορούν με αλυσίδες.

Εκ μέρους του ΕΚΘ, παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΣΘ πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας Θ. Κυριακίδης, ο οποίος δήλωσε ότι δεκάδες εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την ταλαιπωρία που υπέστησαν για να πάνε στη δουλιά τους. Επίσης, ο δήμαρχος του Αγίου Παύλου κατήγγειλε ότι κανένα λεωφορείο δεν κυκλοφόρησε χθες μέχρι το μεσημέρι στο δήμο του.

Πολλά καταστήματα στην πόλη έμειναν κλειστά, ενώ λόγω της ολισθηρότητας αυξημένα ήταν τα περιστατικά στα ορθοπεδικά τμήματα των νοσοκομείων που εφημέρευαν και πάνω από δεκάδες τηλεφωνήματα δέχτηκε το ΕΚΑΒ για ανθρώπους που έπεσαν και χτύπησαν στους δρόμους. Στο μεταξύ, άλλαξε το πρόγραμμα εφημεριών και σήμερα εφημερεύουν τα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ», «Γ. Γεννηματάς» και για ορθοπεδικά περιστατικά το «Αγιος Παύλος», ενώ αποφασίστηκε όλα τα νοσοκομεία να δέχονται περιστατικά, ανεξαρτήτως αν εφημερεύουν ή όχι.