Απολογητές της «βαρβαρότητας»
Τετάρτη 6 Μάη 2020

Eurokinissi

Tα «μεγάλα πνεύματα» της αντιΚΚΕ επίθεσης βγήκαν πάλι στο κουρμπέτι, με αφορμή τις παρεμβάσεις του Κόμματος αλλά και του ταξικού εργατικού κινήματος τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, τις εικόνες στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και γειτονιές. Παρεμβάσεις που γέννησαν χαμόγελα, έσφιξαν γροθιές και φούσκωσαν στήθη με αγωνιστική αισιοδοξία.

Καμία έκπληξη δεν μας προξενούν. Αλλωστε, το ποιόν τους είναι γνωστό, οι προθέσεις τους το ίδιο, όπως και το... βάθος του επιπέδου τους.

Αφορμή για το σχόλιο, όμως, δεν είναι ο διόλου πρωτότυπος αντικομμουνιστικός οχετός, αλλά η περισπούδαστη ανάλυσή αρθρογράφου στην «Καθημερινή», ότι η επίκληση του συνθήματος «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» από το ΚΚΕ είναι ουσιαστικά ανιστόρητη, αφού αυτό ήταν το όνομα της πολιτικής ομάδας και του περιοδικού εξεχόντων αντισοβιετικών αναχωρητών και εχθρών του μαρξισμού - λενινισμού και του επαναστατικού εργατικού κινήματος.

Ομως, το «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι βαθιά ριζωμένο στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, όσο κι αν ο Καστοριάδης και οι όμοιοί του προσπάθησαν να το ξεριζώσουν και να το φέρουν στα μέτρα τους.

Το 1916, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραφε στην «Μπροσούρα του Γιούνιους»: «Ο Φρίντριχ Ενγκελς είπε κάποτε: "Η αστική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: ή πέρασμα στο σοσιαλισμό ή κατρακύλα της ανθρωπότητας στη βαρβαρότητα". Τι σήμαινε όμως "κατρακύλισμα στη βαρβαρότητα" από τον υψηλό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό; Μέχρι σήμερα, όλοι έχουμε πιθανόν διαβάσει κι επαναλάβει αυτά τα λόγια χωρίς να τα σκεφτούμε, χωρίς να υποψιαστούμε τη φοβερή τους σοβαρότητα. Μια ματιά γύρω μας αυτή τη στιγμή δείχνει τι σημαίνει κατρακύλα της αστικής κοινωνίας στη βαρβαρότητα».

Οσο για την επικαιρότητα του συνθήματος, πέρα από την επιβεβαίωση του περιεχομένου του από όσα συμβαίνουν γύρω μας, αρκεί να σημειώσουμε τα εξής:

Το Πρόγραμμα του ΚΚΕ αποτελεί το βάθρο για τη σταθερότητα στο στρατηγικό στόχο, την ικανότητα στην οργάνωση και διεξαγωγή της πάλης σε κάθε φάση και σε όλες τις συνθήκες, την ευελιξία και αντοχή στα σκαμπανεβάσματα και τα ζιγκ - ζαγκ της ταξικής πάλης, την ικανότητα κατάλληλου συνδυασμού όλων των μορφών και μέσων δράσης.

Να, λοιπόν, τι φοβίζει τους απολογητές της βαρβαρότητας!

Τους φοβίζει ότι οι εξελίξεις βάζουν και θα βάλουν ακόμα πιο έντονα στο μέλλον την απάντηση στο δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Φοβίζει ακόμα ότι υπάρχει το ΚΚΕ, η συγκροτημένη - οργανωμένη πρωτοπόρα δύναμη που μπορεί να δείξει το δρόμο στο λαό για να απαντήσει: Σοσιαλισμός.

Παραπομπές:

1. Β. Ι. Λένιν: «Απαντα», εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», τ. 37, σελ. 434.

2. Ο.π., σελ. 497.


Δ. Κ.