ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις προετοιμάζουν τις επόμενες απεργίες
Τετάρτη 6 Μάη 2020

Με νέες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Το Συντονιστικό των Σωματείων Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ συνεδρίασε χτες αποτιμώντας ως ιδιαίτερα θετική τη 48ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας την Πρωτομαγιά και στις 2 Μάη.

Το Συντονιστικό αποφάσισε επίσης την πραγματοποίηση νέων αγωνιστικών παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα συμβάλουν στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, στην καλύτερη προετοιμασία των υπόλοιπων 24ωρων απεργιών που έχουν ήδη προκηρυχθεί για το Μάη, καθώς και στην ενδυνάμωση της έκφρασης αλληλεγγύης από τα συνδικάτα, τους φορείς και το λαό, ιδιαίτερα στις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Χτες επίσης, σε Γενική τους Συνέλευση, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα, Τετάρτη, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στη 1 μ.μ., αντιδρώντας στη νέα 10ήμερη καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους. Μετά την κινητοποίηση θα ακολουθήσει νέα συνέλευση των εργαζομένων.

Κάλεσμα πάλης από το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η ΛΑΡΚΟ, με εντολή της κυβέρνησης και ως αποτέλεσμα του νόμου που ψηφίστηκε το Φλεβάρη, έχει σταματήσει επί της ουσίας τη λειτουργία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Στόχος είναι να βγει στο νυφοπάζαρο της ιδιωτικοποίησης - εκποίησης η ΛΑΡΚΟ απαξιωμένη και με χαμηλό αντίτιμο».

«Σε αυτό το πλαίσιο», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο, «η κυβέρνηση δημιουργεί τους όρους που απαιτούν τα συμφέροντα τα οποία ενδιαφέρονται για τη λεία του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Χτυπιούνται μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα μέσα από μεγάλες περικοπές και με το ενδεχόμενο απολύσεων ή διαθεσιμοτήτων να είναι προ των πυλών. Παράλληλα δίνονται εκατομμύρια ευρώ, όπως π.χ. στη ΔΕΗ, χωρίς η ΛΑΡΚΟ να καταναλώνει ρεύμα, και σε μεγαλοεργολάβους στα μεταλλεία για να ετοιμάσουν προίκα ετοιμοπαράδοτου πλούσιου μεταλλεύματος».

Παράλληλα, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των εργολαβικών εργαζομένων, το Συνδικάτο Μετάλλου υπογραμμίζει: «Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ και εκφράζονται μέσα από το Συνδικάτο μας, ομόφωνα αποφάσισαν και συντάσσονται με τις αποφάσεις όλων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ και όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν σε περίπτωση που χτυπηθεί το δικαίωμα στην εργασία».

Το κλαδικό Συνδικάτο συνολικότερα απαιτεί: Να καταβληθεί η μισθοδοσία των εργολαβικών εργαζομένων. Να μην πραγματοποιηθεί ούτε μία απόλυση. Να φύγουν οι «δουλέμποροι» εργολάβοι και να ενσωματωθούν με σύμβαση αορίστου χρόνου στη ΛΑΡΚΟ. Να παρθεί πίσω ο νόμος - έκτρωμα, να σταματήσουν εδώ και τώρα η εκκαθάριση και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με χρηματοδότηση, εκσυγχρονισμό και παραπέρα ανάπτυξη από το κράτος και προς όφελος του ελληνικού λαού. Να παρθούν πίσω όλες οι περικοπές που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται στο μόνιμο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους με τα δικαιώματα που είχαν.