ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Αντιδραστικές προσαρμογές για τη συνέχιση εγκλωβισμού και καταστολής

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής

Παρασκευή 8 Μάη 2020

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με διαδικασίες «ψεκάστε - σκουπίστε...» το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, με το οποίο πετάει μέσα σε σιδερόφραχτες φυλακές, πρόσφυγες και μετανάστες και ενισχύει ακόμα παραπέρα τη βάρβαρη πολιτική του εγκλωβισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη βάση της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ που προσυπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή.

Η κυβέρνηση, αφού νομιμοποίησε την ΠΝΠ για την επίταξη γης στα νησιά, τα οποία μετέτρεψε σε εμπόλεμες ζώνες για να καταστείλει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των νησιωτών, τώρα έρχεται με το νομοσχέδιο αυτό να νομοθετήσει τη δημιουργία κλειστών «πολυδύναμων» κέντρων κράτησης στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα συνυπάρχουν νεοεισερχόμενοι, ευάλωτοι, ανήλικοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους, δημιουργώντας ακόμα πιο εκρηκτικές καταστάσεις.

Παράλληλα, με σειρά απάνθρωπων ρυθμίσεων, που προσθέτουν και άλλα εμπόδια στην απονομή ασύλου, ποδοπατάει δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και εξασφαλίζει τον μαζικό εγκλωβισμό τους. Ενδεικτικά, επιβάλλει καινούργιες συντμήσεις προθεσμιών και μειώσεις του χρόνου έκδοσης αποφάσεων που καταστούν αδύνατη την ουσιαστική εξέταση του αιτήματος. Διευρύνει το καθεστώς κράτησης για περισσότερες ακόμα κατηγορίες. Βάζει ιδιώτες σε επιτροπές ασύλου, καταργεί και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2020, ακόμα και τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Δεν εξασφαλίζει ούτε έστω διερμηνέα για τη γλώσσα που ομιλεί ο αιτών άσυλο, αλλά στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για «διερμηνεία σε γλώσσα που ευλόγως θεωρείται ότι κατανοεί».

Φτάνει ακόμα στο σημείο για τα ανήλικα ασυνόδευτα να καταργεί το τεκμήριο της ανηλικότητας, το οποίο τους παρείχε τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα, μέχρι να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την ηλικία των παιδιών.

Από πάνω για την Υπηρεσία Ασύλου, όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία κάλυψη των αναγκών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, αλλά συνεχίζονται οι απολύσεις των συμβασιούχων.

Είναι τέτοιο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και από φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος σχολιάζοντας το άρθρο που προβλέπει ότι η μη παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής δεν μπορεί πλέον να κριθεί ως αιτία αναβολής της εκδίκασης της αίτησης, έκανε λόγο για στέρηση του αιτούντα άσυλο ακόμα και από το δικαίωμα της πρόσβασης στη νομική εκπροσώπηση! Κερασάκι αυτών είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν μυστικά κονδύλια για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, δίνοντας χτες το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στους κατατρεγμένους, έκανε σαφές ότι «κάνουμε νομική προσαρμογή προς το αυστηρότερο, γιατί αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλει η Ελλάδα αυτήν την περίοδο», ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε πει ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να «είναι ελκυστικός προορισμός» με ό,τι μπορούν να σημαίνουν αυτά για τη συνέχεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και χτες κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής προσπάθησε να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης χωρίς ωστόσο να αγγίζει τις σιδερόφραχτες φυλακές. Μάλιστα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός είπε προς την κυβέρνηση ότι «θα σας στηρίξουμε και αν χρειαστεί και με τα στελέχη μας στις τοπικές κοινωνίες, για να μπορέσει να γίνει η κατάσταση αναλογικά σε όλη τη χώρα και με σεβασμό και στους ανθρώπους που εγκαθίστανται και στις τοπικές κοινωνίες»... Η Ελ. Λύση επανέλαβε χτες τα ρατσιστικά, φασιστικά περί μεταφοράς των προσφύγων στα ξερονήσια.

Δυναμώνει το μαστίγιο στους κατατρεγμένους για λογαριασμό της ΕΕ

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ανέφερε ότι αυτοί που υπαγορεύουν το να γίνεται η μεταναστευτική νομοθεσία όλο και πιο αντιδραστική είναι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί του εγκλωβισμού και η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που ακολουθεί πιστά και η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας τα χνάρια της προηγούμενης». «Γι' αυτό - πρόσθεσε - παρά τις σοβαρές αντιδράσεις και την απαίτηση των νησιωτών για μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, που ούτε σε συνθήκες πανδημίας δεν φροντίσατε να κάνετε, έρχεστε τώρα να μονιμοποιήσετε τα κλειστά κέντρα - φυλακές, τα οποία γενικεύετε βέβαια και στην υπόλοιπη χώρα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα απαράδεκτα άρθρα του νομοσχεδίου που τσαλαπατούν ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Οπως τόνισε, είναι αποκαλυπτικό το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, «γιατί, την ίδια στιγμή που "πετάτε" στα κέντρα κράτησης τους ξεριζωμένους, προωθείτε μια σειρά διευκολύνσεων για τις ενδοεταιρικές μετακινήσεις, για τους κατοίκους τρίτων χωρών που επενδύουν στη χώρα με τις "χρυσές βίζες". Ευνοείτε και διευκολύνετε την παροχή φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, με τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των ασκούμενων που έρχονται ουσιαστικά ως άμισθοι εθελοντές από τις διάφορες χώρες με βάση τις οδηγίες που έχετε ενσωματώσει». Και, επιπλέον, προβλέπονται «διευκολύνσεις για γρήγορες και ευέλικτες θεωρήσεις εισόδου των Αμερικανών υποτρόφων του ιδρύματος Fulbright, που έχει αναλάβει την ευθύνη για το "ξέπλυμα" του ιμπεριαλισμού στο γνωστό σχέδιο άμβλυνσης του αντιαμερικανισμού στη χώρα».