ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΕΛΜΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οργάνωση της κοινής δράσης με αγωνιστικές πρωτοβουλίες
Παρασκευή 8 Μάη 2020

Από τη σύσκεψη
Η οργάνωση της κοινής δράσης απέναντι στο νομοσχέδιο που φέρνει εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών της Αττικής, που έγινε την περασμένη Τρίτη στην Γκράβα.

Συμμετείχαν οι Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθηνών, Αλίμου - Αργυρούπολης - Ελληνικού, Αμαρουσίου, «Σωκράτης», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Αριστοτέλης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Δ. Γληνός», Ηλιούπολης, «Κ. Σωτηρίου», «Νίκος Πλουμπίδης», «Γ. Σεφέρης», Νέας Σμύρνης, «Παρθενώνας», «Η Πρόοδος», Χαϊδαρίου και οι ΕΛΜΕ Γ' Αθήνας, Γ' Δυτικής Αθήνας, Δ' Ανατ. Αττικής. Ως παρατηρητές παρευρέθηκαν οι Σύλλογοι Αιγάλεω και Γλυφάδας και η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία τοποθετήθηκαν και κατέθεσαν προτάσεις κοινής πάλης με βάση τις αποφάσεις τους, το πλαίσιο πάλης και δράσης τους. Μεταξύ άλλων επικέντρωσαν στις κινητοποιήσεις που ξεδιπλώθηκαν από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, με κεντρικό αίτημα να αποσυρθεί το σχέδιο, το οποίο, στη γραμμή όλων των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, σαρώνει όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, οξύνει τις ταξικές ανισότητες ορθώνοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στη γνώση και τη μόρφωση των μαθητών από εργατικές και λαϊκές οικογένειες, υποβαθμίζει και υπονομεύει παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, προωθεί την «αξιολόγηση», την αύξηση του ορίου μαθητών ανά τμήμα, το εξεταστικό κάτεργο σε Γυμνάσιο και Λύκειο, τις αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό.

Στάθηκαν επίσης στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, απαιτώντας την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την ασφαλή επαναλειτουργία τους, για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Προβάλλοντας τα αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων, πλήρη τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής, ολιγομελή τμήματα, απολυμάνσεις, καθαριότητα, άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μη υλοποίηση των εντολών περί ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος από την τάξη.

Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν για κοινή δράση ήταν: Η έκφραση στήριξης των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων και του αγώνα για τη μονιμοποίησή τους, η συνέχιση με τις αποφάσεις των 77 Συλλόγων και ΕΛΜΕ για απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» / «αυτοαξιολόγησης» και κάλεσμα σε πρωτοβάθμια σωματεία και Ομοσπονδίες για αντίστοιχη απόφαση, κλιμάκωση με κινητοποίηση στις 13 Μάη στην Αθήνα (με συγκέντρωση στα Προπύλαια στη 1 μ.μ. και πορεία στη Βουλή) και σε άλλες πόλεις, καθώς και με σύσκεψη σωματείων την ίδια μέρα.