ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Πολιτισμού

Τετάρτη 13 Μάη 2020

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν χτες τα προεδρεία των ΔΣ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, διεκδικώντας καθολική στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό, που πλήττονται με ιδιαίτερη ένταση σε αυτές τις συνθήκες. Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν τα αιτήματά τους.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα μια σειρά σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους.

Για την τηλεδιάσκεψη ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σημειώνει:

«Στη συνάντηση ήταν φανερό ότι η κυβέρνηση πιέζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων που έχουμε πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι και οι καλλιτέχνες στον Πολιτισμό, αλλά και από αυτές που έχουμε προγραμματίσει.

Εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού όσο και εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, εκφράστηκε η πρόθεση διεύρυνσης των κριτηρίων για τη λήψη του επιδόματος των 800 ευρώ για λίγους ακόμα συναδέλφους μας, ενώ είπαν ότι η απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί άμεσα.

-- Δεσμεύτηκε σε αυτήν τη συνάντηση για ένταξη και των Ορισμένου Χρόνου Συμβάσεων που έληξαν αυτοδίκαια στο διάστημα από 15/2 με 20/3.

-- Δεσμεύτηκε ότι για τους εργαζόμενους με πολλαπλούς εργοδότες το ποσοστό του ορίου 30% που έβαζε θα ανέβει στο 50%.

-- Επίσης διευκρίνισε ότι για τους εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις τους θα ξαναμπαίνουν σε λειτουργία (Ωδεία, Δραματικές Σχολές κ.ά.) για όσους δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους θα συνεχίζεται η επιδότηση.

Είναι καθαρό βέβαια ότι δεν αλλάζει πολιτική η κυβέρνηση. Δεν έχει πρόθεση να καλύψει το αίτημά μας για εξασφάλιση της επιβίωσης του συνόλου των εργαζομένων του χώρου. Ανακοίνωσαν ότι στα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να μπουν οι εργαζόμενοι με εργόσημο και τίτλο κτήσης, ούτε οι εργαζόμενοι που δεν συμπληρώνουν 50 ένσημα το χρόνο.

Απέρριψαν την πρόταση όλων των Σωματείων μας, που βάλαμε και στην προηγούμενη σύσκεψη με τον κ. Γιατρομανωλάκη, για ένταξη στο επίδομα όλων των συναδέλφων που έχουν 5 ένσημα από το 2019 έως σήμερα αλλά και την επιδότηση των εργαζομένων στο Θέμα - Ακρόαμα που βρίσκονται σήμερα στις λίστες του ΟΑΕΔ.

Ανέφεραν ότι υπάρχει ενδεχόμενο στους επόμενους μήνες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία να αλλάξουν τα δεδομένα για την επαναλειτουργία των χώρων διασκέδασης, αλλά και μεγάλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Για αυτές τις περιπτώσεις δεσμεύτηκαν ότι με απόφαση της ΚΕΔΕ οι δημοτικοί χώροι θα παραχωρούνται ατελώς.

Κατά τα άλλα συνέχισαν την προκλητική επιχειρηματολογία ότι παραμένουμε "αόρατοι". Μας είπαν ότι ευθύνες έχουμε όλοι κι όχι μόνο η κυβέρνηση. Η απάντησή τους στην αβεβαιότητά μας ήταν το λεγόμενο "Μητρώο Καλλιτεχνών".

Είπαν ότι σε αυτό το μητρώο θα εγγράφονται όσοι έχουν καλλιτεχνικό πτυχίο, αλλά και κάποια ένσημα την τελευταία 4ετία, ενώ σε αποστροφή του λόγου τους ξέφυγε ότι δεν τους ενδιαφέρει το μητρώο γενικά, αλλά τα "ενεργά μέλη" του. Αυτό φυσικά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το πώς θα αξιοποιείται ένα τέτοιο μητρώο από την εκάστοτε κυβέρνηση και τι κριτήρια θα μπαίνουν για να γίνει κάποιος μέλος ή να είναι ενεργό μέλος. Ούτε βέβαια δεσμεύτηκε το ΥΠΠΟ ότι όσοι μπουν στο μητρώο θα λάβουν οικονομική στήριξη αναδρομικά, είτε για το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα».