ΕΣΕΠ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κοινή «πυξίδα» τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Πέμπτη 14 Μάη 2020

Eurokinissi

Από το χτεσινό ΕΣΕΠ
Με βασικό αντικείμενο την «τουρκική παραβατικότητα», συνεδρίασε χτες το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προεδρεύοντος του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αστικών κομμάτων.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ έχει προτείνει και την κατάργησή του στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ξεκαθαρίζοντας ότι για τέτοια θέματα, την ευθύνη για τα οποία έχει η κυβέρνηση, όργανα για συζήτηση υπάρχουν πολλά, ενώ δεν μπορεί να υπάρχει και καμία «ενιαία» αμυντική διπλωματική ή στρατιωτική πολιτική με τα αστικά κόμματα.

Αναδεικνύοντας αυτήν ακριβώς τη στοίχιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα «βασικά ζητούμενα» της αστικής τάξης, ο Ν. Δένδιας μιλούσε κατόπιν για «μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση» που έγινε για την «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Βγάζοντας ως συμπέρασμα ο ίδιος από τη συζήτηση χτες στο ΥΠΕΞ ότι «παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών οι Ελληνες είναι όλοι ενωμένοι», πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά αξιοποιεί κάθε διπλωματικό μέσο και «ευαισθητοποιεί» εταίρους και συμμάχους. «Καθιστούμε όμως παράλληλα σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό», συμπλήρωσε, προσπερνώντας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν προ πολλού μπει στο ιμπεριαλιστικό παζάρι των σχεδίων συνδιαχείρισης και των υπόλοιπων «διευθετήσεων» με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στη Λιβύη, με τον Ν. Δένδια να λέει πως ενημέρωσε «ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση "Ειρήνη", με ανάληψη και επιτελικών θέσεων», άλλη μια ιμπεριαλιστική αποστολή όπου η Ελλάδα συμμετέχει με φρεγάτα, προσωπικό, αεροσκάφος αν χρειαστεί, αλλά και τον ναύσταθμο της Σούδας ως κόμβο συγκέντρωσης μεταναστών που θα περισυλλεγούν στα ανοιχτά.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, από το έδαφος της κοινής τους πολιτικής με τη ΝΔ, την επέκρινε για «στρατηγικό κενό, μια έλλειψη ενεργητικής διπλωματίας, σαν να πορεύεται η εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα», κρύβοντας την κοινή με την κυβέρνηση «πυξίδα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, στη μέγγενη των οποίων μπαίνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι ως επιβεβαίωση του «κενού στρατηγικής» εμφάνισε την «αδικαιολόγητη» όπως τη χαρακτήρισε ματαίωση της στρατιωτικής άσκησης «Καταιγίδα», κρύβοντας δηλαδή ότι η ματαίωση εντάσσεται ολοφάνερα στο πλαίσιο της διατήρησης των αμερικανοΝΑΤΟικών διαύλων με την Τουρκία. Εσπευσε πάντως να θυμίσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που «τρέχουν» με «παρότρυνση» των Αμερικανών.

Ενώ επαναλαμβάνοντας, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ, το χρεοκοπημένο προ πολλού μύθευμα πως τάχα οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί και τα παζάρια με την Τουρκία, που δίνουν αέρα στα πανιά των διεκδικήσεών της, αποτελούν εγγύηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ζήτησε εκ νέου «να καταστήσουμε την ελληνοτουρκική διαφορά, ευρωτουρκική».

Οσο για τα άλλα κόμματα, από το ΚΙΝΑΛ ο Ανδ. Λοβέρδος είπε ότι «η Ελλάδα, ως κυβερνητική πολιτική, απέναντι στην Τουρκία ειδικά, χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από την απλή ανάλυση των προβλημάτων της». Η Σ. Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της ΑΟΖ και με ποιες χώρες γίνεται συζήτηση. Ο Α. Μυλωνάκης επανέλαβε το μόνιμο αίτημα Βελόπουλου για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Σταθερή η «υπόμνηση» των απαράδεκτων διεκδικήσεων

Την ίδια ώρα η τουρκική αστική τάξη, σε υπόμνηση των πάγιων διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και ευρύτερα, συνέχιζε και χτες την προκλητική τακτική των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, καθώς ζεύγος τουρκικών «F-16» πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 13.58 πάνω από το Φαρμακονήσι.

Ταυτόχρονα η Αγκυρα συνεχίζει κατά γράμμα την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα με την έκδοση παράνομων «εξαγγελιών προς ναυτιλλομένους» (NAVTEX) με τις οποίες προσπαθεί να ακυρώσει αντίστοιχες νόμιμες ελληνικές, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι βάζει όλο και πιο έντονα ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Π.χ. με νέα παράνομη αντι-NAVTEX, την 0738/20, επιχειρεί να ακυρώσει προηγηθείσα ελληνική που ανήγγειλε ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην Τήλο και στη Χάλκη των Δωδεκανήσων, με το επιχείρημα ότι με την ελληνική NAVTEX παραβιάζεται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των δύο προαναφερθέντων νησιών, επικαλούμενη προς τούτο τη Συνθήκη των Παρισίων (1947), με την οποία τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν από την Ιταλία, που τα κατείχε έως τότε, στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω έρχονται σε εφαρμογή όσων σε θεωρητικό επίπεδο έχει αναλάβει να προπαγανδίσει το στέλεχος του τουρκικού ΠΝ, αντιναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί, εκ των πρωτεργατών και της τουρκολιβυκής συμφωνίας, ο οποίος στο βιβλίο του με τίτλο «Ελληνικές Απαιτήσεις - Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις» απαριθμεί 23 ελληνικά νησιά που, σύμφωνα με τον ίδιο, φέρουν «μη στρατιωτικό καθεστώς»: Θάσο, Αγιο Ευστράτιο, Ψαρά/Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σύμη, Κω και Καστελόριζο.

Από αυτά τα 23 νησιά, τα 16 έχουν εξοπλιστεί - σταδιακά, αναφέρει ο συγγραφέας - από την Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του 1950. Μάλιστα, ο Τούρκος αντιναύαρχος βάζει θέμα ότι όχι μόνο το «μη στρατιωτικό καθεστώς» αυτών των νησιών δεν συνάγεται από τις Συνθήκες της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947), αλλά και ότι εφόσον έχουν παραβιαστεί οι όροι της αποστρατιωτικοποίησης, έχει επίσης ακυρωθεί η προϋπόθεση βάσει της οποίας τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα...