ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα πόλεις

Πέμπτη 14 Μάη 2020

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Mαχητική, αποφασιστική απάντηση στα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στην Παιδεία αποτέλεσε το συλλαλητήριο που έγινε χτες στο κέντρο της Αθήνας. Εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, μαθητές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι σχεδιασμοί, που βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκών και αιτημάτων τους, δεν θα περάσουν, ότι και με καλυμμένα τα στόματα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την πανδημία, έχουν φωνή.

Η φωνή αυτή ακούστηκε δυνατά από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια. Εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών, της ΑΣΓΜΕ, των μαθητών και άλλοι αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο των μέτρων της κυβέρνησης καταδικάζοντας την τακτική της να προωθήσει εν μέσω πανδημίας το νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει σοβαρές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες και κάνει χειρότερο το σχολείο. Θύμισαν πως τα μέτρα που φέρνει έχουν ήδη καταδικαστεί μέσα από κινητοποιήσεις, απαίτησαν να εξασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι όροι για τη λειτουργία των σχολείων με γνώμονα την υγεία, την ασφάλεια, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατήγγειλαν και από αυτό το βήμα την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τη σχολική τάξη σε ριάλιτι. Η αντίθεση αυτή αποτυπωνόταν και στο πανό που νωρίτερα το πρωί είχαν αναρτήσει στο κτίριο του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια εκπαιδευτικά σωματεία, με το σύνθημα «Ριάλιτι δεν είναι η σχολική ζωή! - η τροπολογία δεν θα εφαρμοστεί».


Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πληροφορικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού, Πολιτικού του ΕΚΠΑ, Παντείου και Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης καταγγέλλοντας την τακτική της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο σαν τον κλέφτη εν μέσω κορονοϊού και αναδεικνύοντας μια σειρά από πλευρές του. Χαρακτήρισε παράλληλα κατάπτυστη την τροπολογία για μετάδοση του μαθήματος μέσα από τις σχολικές τάξεις. Τόνισε πως το ΚΚΕ ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που είναι καταδικασμένο στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και του λαού γενικότερα, κάλεσε να αποσυρθεί η τροπολογία για αναμετάδοση του μαθήματος από τις τάξεις. Σημείωσε πως το ΚΚΕ, η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θα δώσει τη μάχη μέσα στη Βουλή να μην περάσει το νομοσχέδιο και θα στηρίξει τον αγώνα για ένα σχολείο που υπηρετεί την ολόπλευρη μόρφωση, χωρίς ταξικούς φραγμούς, με σύγχρονα σχολεία και υλικοτεχνική υποδομή, με κρατική ευθύνη και δωρεάν, για την κάλυψη όλων των κενών και την άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ένα σχολείο που θα ετοιμάζει τους μαθητές για τη ζωή, όπως σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας με κατεύθυνση τη Βουλή. Το σύνθημα για απόσυρση του νομοσχεδίου κυριαρχούσε στα πανό, ενώ με τα συνθήματά τους οι χιλιάδες διαδηλωτές καταδίκασαν τα νέα μέτρα και πρόβαλαν μια σειρά από πραγματικές ανάγκες: «Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή, αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί», «Αίθουσες big brother, κάμερες παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν μαζί με εκείνα που καλούσαν σε συνέχιση του αγώνα.


Η χτεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε κλιμάκωση των πολύμορφων παρεμβάσεων που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα παρά τις δύσκολες συνθήκες, με πρωτοβουλίες καταδίκης των μέτρων, ενημέρωσης και διεκδίκησης. Στο πλαίσιο της συνέχισης της αγωνιστικής αυτής δραστηριότητας, μετά το τέλος της πορείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής.

Σε άλλες πόλεις

Μήνυμα συντονισμένης συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα έστειλαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και γονείς που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι και στη Θεσσαλονίκη.

Οι διαδηλωτές, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προστασίας, συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης μεταφέροντας το κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στην πολιτική για Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς. Πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό των ΕΛΜΕ και των Διδασκαλικών Συλλόγων, της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και την ιδιωτική Εκπαίδευση, της Ομοσπονδίας Γονέων και των φοιτητικών συλλόγων. Πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για «μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών - μονιμοποίηση των αναπληρωτών», για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους και όχι με νέο χαράτσωμα των γονιών.

Με συνθήματα όπως «Οι εκπαιδευτικοί έχουνε φωνή - αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί», «Πάρτε πίσω την τροπολογία, δεν θα μπούνε κάμερες μέσα στα σχολεία» και «Αίθουσες big brother κάμερες παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού», κατευθύνθηκαν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και άλλες παρεμβάσεις στις πλατείες και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές ακόμα πόλεις, με τη στήριξη εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

Στην Καβάλα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πλατεία Καπνεργάτη και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης.

Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Σέρρες, Λήμνο, Βέροια, Κατερίνη και Κοζάνη.

Στην Πτολεμαΐδα πραγματοποιήθηκαν εθελοντική αιμοδοσία και ενημέρωση στο κέντρο της πόλης για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στη Φλώρινα το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ανάρτησε πανό στην κεντρική πλατεία.