Πολιτικό μνημόσυνο
Πέμπτη 14 Μάη 2020

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΧΤΣΗΣ
ΦΩΤΟ

Συμπληρώνονται 40 μέρες από την απώλεια του ΒΑΣΙΛΗ ΑΧΤΣΗ, συνδικαλιστή οικοδόμου και αντιδικτατορικού αγωνιστή. Το Σάββατο 16 Μάη, στις 11 π.μ., στα κοιμητήρια της Θέρμης, η οικογένειά του θα πραγματοποιήσει πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του.

Ο Βασίλης Αχτσής γεννήθηκε το 1942 στην Πρώτη Σερρών. Εμπνευσμένος από τον αγώνα του λαού του Παγγαίου και τις κομμουνιστικές ιδέες, οργανώθηκε στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, συμμετείχε μάλιστα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Σερρών της Οργάνωσης.

Μόλις έγινε η δικτατορία, συνελήφθη και μαζί με πολλούς άλλους νεολαίους εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο. Το κατηγορητήριο της εκτόπισης του ιδίου και των συναγωνιστών του αποτυπώνει τη σπουδαία δράση του και αποτελεί και κατάθεση στην Ιστορία του λαού και του ΚΚΕ, τίτλος τιμής για τον σ. Βασίλη.

Ο Γιώργος Φαρσακίδης αποθανάτισε σε ένα γράφημα - σκίτσο το Βασίλη όταν έστηναν σκηνή στον 5ο όρμο της Γυάρου, με μία πέτρα του νησιού κολαστηρίου στον ώμο. Κρατήθηκε στη Γυάρο και τη Λέρο 3 χρόνια.

Μετά τη μεταπολίτευση δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των οικοδόμων. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Υπήρξε στέλεχος για χρόνια του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής.