ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πόλεμος και κυνηγητό της εξουσίας

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένει «άφαντος», το κυνήγι συνεχίζεται και οι βομβαρδισμοί μαίνονται. Ομως ένα ακόμη κυνήγι βρίσκεται και αυτό σε εξέλιξη. Αυτό της νομής της εξουσίας, από «ημεδαπούς» και «αλλοδαπούς»

Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001

Associated Press

Οι κάτοικοι της Κανταχάρ κοιτούν προσεκτικά την άφιξη των εμπόρων οπίου στην αγορά
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Λυσσαλέα» συνεχίζεται το κυνηγητό, αλλά και οι βομβαρδισμοί των ανατολικών ορεινών όγκων του Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, προκειμένου να βρεθεί και να «εξουδετερωθεί» ο πλέον καταζητούμενος για τους Αμερικανούς, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η τύχη όμως του οποίου... αγνοείται, παρότι ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η σύλληψη του Λάντεν είναι «ζήτημα χρόνου».

Αντιθέτως, πιο απαισιόδοξος για τις εξελίξεις όσον αφορά στη σύλληψη όχι μόνο του Μπιν Λάντεν, αλλά και των υπολοίπων μελών της Αλ Κάιντα, εμφανίστηκε με χτεσινές δηλώσεις του ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν, Τζέιμς Ντόμπινς. Αναφερόμενος στις πληροφορίες που φέρουν μαχητές της Αλ Κάιντα, ακόμη και τον Οσάμα μπιν Λάντεν, να έχουν διαφύγει στο Πακιστάν, ο Ντόμπινς δήλωσε ότι είναι αδύνατον «να σφραγιστούν τα σύνορα του Αφγανιστάν», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι Πακιστανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει διαβεβαιώσεις για τη λήψη δρακόντειων μέτρων στα σύνορα των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, στα βουνά κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν έχουν επικεντρώσει οι αφγανικές δυνάμεις και οι Αμερικανοί τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό του Λάντεν, ενώ οι άντρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν φθάσει στο Πακιστάν, επιδιώκοντας να συλλέξουν στοιχεία και πληροφορίες που θα τους οδηγήσουν στα ίχνη του.

Associated Press

Η αγορά του οπίου είναι η μόνη «σταθερά» στην Κανταχάρ...
Ενα ακόμη ανοιχτό μέτωπο είναι η επαρχία της Κανταχάρ όπου φέρεται να κρύβεται και ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ. Ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται και αυτός, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μεταφέροντας δηλώσεις του ναυάρχου Τζον Στάφλμπιμ, μετέδωσε ότι οι αντιτιθέμενες στους Ταλιμπάν δυνάμεις ενδέχεται να έχουν έρθει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν, απελευθερώνοντας μάλιστα κάποια ηγετικά στελέχη του κινήματος των Ταλιμπάν, με αντάλλαγμα τον έλεγχο της νότιας επαρχίας.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι δύο μεταγωγικά τους αεροσκάφη δέχτηκαν επίθεση με πυραύλους αέρος - εδάφους τύπου Στίνγκερ κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από την Κανταχάρ. Την πληροφορία είχε μεταδώσει και πάλι το CNN, επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών κομάντο στο Αφγανιστάν.

Προ των πυλών η διεθνής δύναμη

Εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες για την αποστολή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Ο προπομπός της δύναμης αναμένεται να φθάσει στη χώρα εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ίσως και πριν από την εγκαθίδρυση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στις 22 του Δεκέμβρη, ενώ τη δύναμη 5.000 αντρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη για το Αφγανιστάν, αποδέχτηκε η ηγεσία της χώρας. Αξιωματούχοι του αφγανικού υπουργείου Αμύνης, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, διευκρίνισαν ότι η επίσημη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το βράδυ της Τρίτης. Η επί της αρχής συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις στην Καμπούλ του Βρετανού στρατηγού Τζον ΜακΚολ, που έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία του πεδίου για την ανάπτυξη της δύναμης.

Τέλος, όσον αφορά καθαρά το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, αυτό δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, ούτε καν στα πρώιμα στάδιά του. Αυτό είναι και το κύριο συμπέρασμα που συνάγεται από τις δηλώσεις του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι με τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Μοχάμεντ Ζάχερ Σαχ, που τόνισε ότι όλες οι αντιμαχόμενες παρατάξεις και οι φυλές στο Αφγανιστάν θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχουν από κοινού στο υπουργείο Αμυνας. Τέλος, ο εκπρόσωπος του πρώην μονάρχη Χαμίντ Σιντίκ δήλωσε ότι ο Καρζάι θα συναντηθεί επίσης με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.