ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ενοχος οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές

Να κατασκευαστούν επιτέλους τα αντιπλημμυρικά έργα και να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι πληγέντες, ζήτησαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Κίνησης «ΠΑΤΡΑ - ΜΠΡΟΣΤΑ»

Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001

Ακαρπες παρέμεναν οι έρευνες μέχρι αργά χτες το βράδυ για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων, τον 53χρονο Αλέξη Αντωνόπουλο και τον 9χρονο γιο του, που παρασύρθηκαν από τα νερά του Διακονιάρη την περασμένη Κυριακή. Η εξέλιξη αυτή έχει φορτίσει ακόμα περισσότερο το βαρύ κλίμα στην Πάτρα και ο λαός της πόλης καταγγέλλει πλέον ανοιχτά την εγκληματική κυβερνητική πολιτική, αλλά και την ανυπαρξία πρωτοβουλιών από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ολοι οι κάτοικοι των εργατοσυνοικιών συνεχίζουν, από την Κυριακή το βράδυ, την άχαρη δουλιά της απομάκρυνσης νερών και λάσπης που έχουν πνίξει τα σπίτια, τα καταστήματα και τις μικροβιοτεχνίες, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορέσουν. Παράλληλα, επιτροπές που έχει συστήσει η Νομαρχία περιοδεύουν στο χώρο της καταστροφής, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημίες, ενώ ειδικά μηχανήματα προσπαθούν να καθαρίσουν το ρέμα από μπάζα και άλλα υλικά. Να σημειώσουμε, επίσης, πως κάτοικοι των νότιων συνοικιών κατήγγειλαν ότι στις προηγούμενες καταστροφές δεν είχαν αποδοθεί σε πολλούς πληγέντες οι αποζημιώσεις που είχαν οριστεί, εκδηλώνοντας το φόβο τους για ανάλογα περιστατικά και τώρα που η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη.

«Γεφύρι της Αρτας» ο Διακονιάρης

«Η μη κατασκευή του έργου του Διακονιάρη, όπως και πολλών άλλων έργων που έχει ανάγκη η πόλη, αποτελεί πολιτική επιλογή που δίνει προτεραιότητα σε έργα βιτρίνας προς όφελος των λίγων και όχι σε έργα που αντιμετωπίζουν τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων». Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Κίνησης «ΠΑΤΡΑ - ΜΠΡΟΣΤΑ», σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες που έγιναν την περασμένη Κυριακή.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Κορδάς, παίρνοντας πρώτος το λόγο, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την τύχη του 53χρονου Αλ. Αντωνόπουλο και του γιου του, σημειώνοντας πως «ο φίλος μας ο Αλέξης που ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Κίνησή μας στις προηγούμενες εκλογές, έπεσε θύμα εγκληματικών πολιτικών επιλογών που περιφρονούν την αξία της ζωής».

Επέρριψε τις ευθύνες για την καταστροφική πλημμύρα τόσο στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια, όσο και στη νομαρχία και το δήμο. Για την κυβέρνηση τόνισε πως αποτελεί ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού η ικανοποίηση έργων προς όφελος της πλουτοκρατίας και φαίνεται πως σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η Περιφέρεια και η Νομαρχία, σημείωσε, αποτελούν τα δεκανίκια της κυβερνητικής πολιτικής και επικαλούνται σαν δικαιολογία, για να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ακριβώς και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

Σε ό,τι αφορά το δήμο τόνισε πως «το συγκεκριμένο πέρασμα που έγινε το ατύχημα αποτελούσε το πρώτο αίτημα των κατοίκων της Εγλυκάδας, για την κατασκευή γεφυριού. Δε θα κόστιζε παραπάνω από 20 εκατομμύρια δραχμές. Η δημοτική αρχή όμως, αντίθετα, μπόρεσε να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την κατασκευή των πεζοδρομίων στην Αγίου Νικολάου».

Στη συνέχεια τόνισε την «ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων και όχι ελεημοσύνες των 200 χιλιάδων δραχμών» και ζήτησε τη «δέσμευση των αρμοδίων για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σήμερα και όχι αύριο».

«Είναι η τρίτη φορά σε τέσσερα χρόνια που οι εργατικές λαϊκές συνοικίες της νότιας Πάτρας πληρώνουν την αδιαφορία των υπευθύνων, με την καταστροφή περιουσιών και σπιτιών από τα νερά του Διακονιάρη» τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αϊβαλής, προσθέτοντας πως τα έργα της Περιμετρικής οδού εμποδίζουν τη φυσική ροή των υδάτων, με αποτέλεσμα τα νερά να πέφτουν στον Διακονιάρη.

Τέλος, ο Γιάννης Καφέζας τόνισε πως «δε φταίει ο κακός καιρός, αλλά ο κακός πολιτικός καιρός» που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτακτική ανάγκη τα έργα υποδομής (2004-10-23 00:00:00.0)
Αμαρτωλή ιστορία ετών 42! (2004-10-16 00:00:00.0)
Συνυπεύθυνοι στο έγκλημα κυβέρνηση, νομαρχία, δήμος (2001-12-18 00:00:00.0)
Σαράντα χρόνια πλημμύρες (2001-12-18 00:00:00.0)
Εγκλημα κατά συρροή (1997-10-28 00:00:00.0)
Επνιξαν τις φτωχογειτονιές (1997-10-26 00:00:00.0)