Πάγωσε η χώρα

Ανίκανος να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο κρατικός μηχανισμός. Αποκλεισμένα παραμένουν πάνω από 500 χωριά, τεράστια προβλήματα σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο

Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001

Εκατοντάδες χωριά αποκλεισμένα, δριμύ ψύχος και τεράστια προβλήματα σχεδόν σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας είναι το σκηνικό της χτεσινής μέρας από την κακοκαιρία, που δε λέει να μας εγκαταλείψει. Ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανίκανος να αντιμετωπίσει την κατάσταση και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ολονύκτια περιπέτεια που έζησαν οι 116 επιβάτες τρένου στον Εβρο (ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Από χτες το βράδυ αναμενόταν ύφεση της κακοκαιρίας για σήμερα και αύριο, αλλά νέα επιδείνωσή της από την Παρασκευή. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), μέχρι και χτες παρέμεναν εγκλωβισμένα περίπου 500 χωριά, τα περισσότερα στον Εβρο, στην Κοζάνη, στην Εύβοια και στα Γρεβενά, αριθμός που δεν έγινε κατορθωτό να υπολογιστεί με ακρίβεια, αφού «κάποια ανοίγουν και κάποια κλείνουν», όπως δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Δ. Κατριβάνος.

Εντονη χιονόπτωση υπήρχε χτες στη Μαλακάσα και στο Καπανδρίτι, όπου το χιόνι έφτανε το μισό μέτρο, ενώ η κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο επιτρεπόταν αλλά με μεγάλες δυσκολίες και οπωσδήποτε με αλυσίδες. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Αττικής, τα οποία όμως - σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ - δεν είναι εκτεταμένα.

Μόλις χτες, μετά τις καταστροφές και παρά τις έγκαιρες προβλέψεις για την κακοκαιρία, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, υπέγραψε απόφαση, με την οποία δίνεται σε 28 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 700 εκατομμυρίων δραχμών, για τις ανάγκες μίσθωσης μηχανημάτων αποχιονισμού.

Στη Στερεά

Μέσα σε άσπρο κλοιό ζουν τις τελευταίες μέρες οι πέντε νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς-Εύβοιας. Η Φθιώτιδα και η Εύβοια έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν αποκλειστεί πάνω από 100 χωριά και η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού τους δικτύου διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Εύβοια χτες ήταν αποκλεισμένα τα χωριά των Δήμων Ιστιαίας, Αιδηψού, Ελυμνίων, Διρφύων, Κηρέως και Κύμης. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξαγόταν η συγκοινωνία στους Δήμους Χαλκίδας, Ν. Αρτάκης, Ληλαντίων, Ερέτριας και Αλιβερίου. Με απόφαση του νομάρχη δε λειτούργησαν τα σχολεία.

Στη Φθιώτιδα εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα τα χωριά των Δήμων Σπερχειάδας, Μακρακώμης, Ξυνιάδας, Αμφίκλειας, Δομοκού και Υπάτης. Στην Εθνική οδό Αθήνας-Λαμίας η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά, η παλιά Εθνική Λαμίας-Λάρισας ήταν κλειστή και η συγκοινωνία Λαμίας-Αμφισσας μέσω Μπράλλου διεξαγόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Κλειστά παρέμειναν και χτες τα σχολεία.

Στη Βοιωτία χτες παρέμειναν αποκλεισμένα χωριά του ορεινού όγκου του Ελικώνα και τα Δερβενοχώρια. Κανονικά γινόταν η συγκοινωνία στην Εθνική οδό, ενώ στην οδό Θήβας-Λιβαδειάς και Λιβαδειάς-Αράχοβας-Δελφών διεξαγόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Δε λειτούργησαν τα σχολεία.

Στη Φωκίδα παρέμειναν αποκλεισμένα πέντε χωριά σε Παρνασσίδα, Λιδορίκι και Τολοφώνα, ενώ σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου οι αλυσίδες ήταν απαραίτητες. Στην Ευρυτανία η συγκοινωνία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξαγόταν με αλυσίδες, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.