ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Ανοίγουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία από την 1η Ιούνη
Τρίτη 26 Μάη 2020

INTIME NEWS

Ανοίγουν και πάλι τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία από την 1η μέχρι τις 26 Ιούνη, ενώ ημερομηνίες επαναλειτουργίας δόθηκαν και για τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, από τους υπουργούς Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, σε χτεσινές ανακοινώσεις τους.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει ανησυχίες και ερωτήματα γονιών και εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στους παράγοντες που οδήγησαν την Επιστημονική Επιτροπή να εισηγηθεί ομόφωνα το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας πως λόγω καθοδικής πορείας της επιδημίας και ανόδου των θερμοκρασιών είναι η ασφαλέστερη περίοδος για να ανοίξουν και προσθέτοντας ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν πιο δύσκολα τον κορονοϊό. Ανέφερε ακόμα πως θα υπάρξουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες μέρες ξεχωριστά για τα Δημοτικά και ξεχωριστά για τα Νηπιαγωγεία, λαμβάνοντας υπόψιν τις διαφορετικές ηλικίες των παιδιών.

Στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία σε κάθε τμήμα θα υπάρχουν έως 15 μαθητές. Αν το τμήμα έχει περισσότερους από 15 μαθητές, τότε θα δημιουργηθούν δύο υποτμήματα και θα κάνουν μάθημα εκ περιτροπής, όπως συμβαίνει ήδη με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αν οι μαθητές είναι έως 15, τότε το τμήμα θα κάνει μάθημα καθημερινά. Οι συμβάσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα επεκταθούν έως τις 30 Ιούνη, οπότε και θα λήξει για τους εκπαιδευτικούς το σχολικό έτος.

Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές τη μέρα, ενώ η υπουργός έκανε λόγο για ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας και για δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον προσωπικού. Το διάλειμμα θα είναι σε διαφορετικές ώρες και δεν θα λειτουργεί κυλικείο. Ανάμεσα στα θρανία θα υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου και η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική τόσο στην αίθουσα όσο και στα σχολικά λεωφορεία.

Η άδεια ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί σε γονείς για τις μέρες που τα παιδιά τους δεν θα είναι στο σχολείο και θα μπορούν να την λάβουν διακεκομμένα. Επίσης, δεν θα επαναλειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία.

Οπως και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έτσι και τώρα η υπουργός είπε ότι υπάρχει μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί. Να σημειωθεί ότι με βάση τα παραπάνω η συμμετοχή των μαθητών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο είναι της τάξης του 60% με 70%. Οσο για τους μαθητές που αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβλέψει τίποτα παραπάνω από την επικίνδυνη και αντιδραστική τροπολογία για την αναμετάδοση του μαθήματος μέσα από τις σχολικές τάξεις, ενώ και πάλι δεν έγινε λόγος για τη στήριξη με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, είτε για κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών είτε για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

Για τους παιδικούς σταθμούς και την Ειδική Αγωγή

Με τους ίδιους κανόνες που ανακοινώθηκαν για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία (αριθμός παιδιών ανά τμήμα, αποστάσεις, καθαρισμός κ.λπ.) θα επαναλειτουργήσουν και οι παιδικοί σταθμοί (δημοτικοί και ιδιωτικοί) από 1η Ιούνη έως 31 Ιούλη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Είπε, επίσης, πως υπάρχει η δυνατότητα στους δήμους να κάνουν προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα αν χρειαστεί με «συμβάσεις έως 4 μηνών».

Αναφορικά με την Ειδική Αγωγή, ανακοινώθηκε ότι τα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από την 1η έως τις 12 Ιούνη, τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από 1η έως και 26 Ιούνη, ενώ αναμένονται ειδικές οδηγίες από τους λοιμωξιολόγους για τις λεπτομέρειες επαναλειτουργίας της Ειδικής Αγωγής.