ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάλεσμα για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης του κλάδου
Πέμπτη 28 Μάη 2020

Στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι προπονητές ποδοσφαίρου την επόμενη μέρα της επανεκκίνησης του αθλητισμού μετά την πανδημία του κορονοϊού επικεντρώνεται με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Προπονητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων στην επιστολή η Επιτροπή Αγώνα καταθέτει τις προτάσεις της για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, αντιμετώπισης των προβλημάτων που ταλανίζουν τους προπονητές ποδοσφαίρου. Ενώ επισημαίνει και την αποστασιοποίηση του ΔΣ του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης (ΣΠΠΘ) για τα σημαντικά ζητήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αγώνα των προπονητών Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Μέσα σε μία περίοδο που χιλιάδες εργαζόμενοι πλήττονται από τη νέα οικονομική κρίση και οι άνθρωποι του Αθλητισμού βιώνουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες, αθλητικοί φορείς και σωματεία αναδεικνύουν την ανάγκη επιχορήγησης - χρηματοδότησης από το κράτος για τη διάσωση του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και την άσκηση.

Παράλληλα, μέσα στην περίοδο της πανδημίας, διάφοροι φορείς από το χώρο του ποδοσφαίρου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για την επιμόρφωση των μελών τους.

Η απουσία του ΔΣ του ΣΠΠΘ από την κοινωνική ζωή, καθώς επίσης η αποστασιοποίησή του από τα προβλήματα στον κλάδο του προπονητή ποδοσφαίρου υποδηλώνουν την ανάγκη τα μέλη του ΣΠΠΘ να αναλογιστούμε ότι η φωνή του προπονητή οφείλει να ακουστεί πιο αγωνιστικά και πιο μαχητικά.

Η μάστιγα της ανασφάλιστης - μαύρης εργασίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο επιζήμια για πολλούς από τους συναδέλφους μας, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν ούτε καν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης που ανήγγειλε η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκαν φαινόμενα απολύσεων, πρόωρων αποδεσμεύσεων συναδέλφων μας προπονητών, χωρίς να τους αποδοθούν χρήματα για τα οποία εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται "αφιλοκερδώς".

Οι προτάσεις που είχαμε θέσει την περίοδο της καραντίνας, ως Επιτροπή Αγώνα Προπονητών Ποδοσφαίρου, προς συζήτηση πλατιά σε όλα τα μέλη του ΣΠΠΘ, φάνηκε πως ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο είναι επίκαιρες και αναγκαίες.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

-- Ασφαλιστική κάλυψη όλων των διπλωματούχων προπονητών και πτυχιούχων γυμναστών ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο που εργάζονται σε ανδρικές κατηγορίες ερασιτεχνικών συλλόγων και ακαδημίες αναπτυξιακών ηλικιών.

-- Δικαίωμα αποζημίωσης προπονητή σε περίπτωση απόλυσης από την ομάδα τους.

-- Χρηματοδότηση όλων των ερασιτεχνικών σωματείων μέσω της ΓΓΑ.

-- Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των αθλητών μας, αλλά και όλων των εργαζομένων, σε αθλητικούς και ποδοσφαιρικούς χώρους.

Τα προβλήματα στον κλάδο μας αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα και γι' αυτό απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους συναδέλφους και τα μέλη του Συνδέσμου ΠΠΘ να προβληματιστούν πάνω στις προτάσεις μας και να κινητοποιηθούμε, ώστε να μην αφήσουμε οι συνθήκες εργασίας μας να επιδεινωθούν περαιτέρω.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση του αθλητή και το κράτος οφείλει να παρέχει στον επαγγελματία προπονητή όλα τα αναγκαία και απαραίτητα εφόδια, ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να εκπληρώνει το απαιτητικό του έργο».