ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Διαμαρτυρία στον ειδικό εκκαθαριστή απέναντι στην επιχείρηση διάλυσης και συκοφάντησης
Παρασκευή 29 Μάη 2020

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της διοίκησης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, την ώρα που εντός του κτιρίου βρισκόταν ο ειδικός εκκαθαριστής.

Η παρουσία του στο εργοστάσιο προκάλεσε την έκρηξη της αγανάκτησης που έχει συσσωρευτεί στους εργαζόμενους εξαιτίας των σχεδιασμών της κυβέρνησης που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ και πετσοκόβουν τους μισθούς και τα δικαιώματά τους, αλλά και εξαιτίας της ενορχηστρωμένης συκοφαντικής επίθεσης που έχει εξαπολυθεί σε βάρος τους. Μιας συκοφαντικής επίθεσης που ξεκίνησε από τα κυβερνητικά επιτελεία, εκφράστηκε μέσα από τον ειδικό εκκαθαριστή, αλλά και από πρόθυμα «παπαγαλάκια», με στόχο την ανάπτυξη «κοινωνικού αυτοματισμού», την επίρριψη των ευθυνών για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ στους εργάτες, αλλά και την καλλιέργεια της σκανδαλολογίας για τον αποπροσανατολισμό του λαού ως προς τις πραγματικές αιτίες που έχουν οδηγήσει την εταιρεία στη σημερινή κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, από την πρωινή βάρδια, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της διοίκησης και ζητούσαν επιτακτικά εξηγήσεις από τον ειδικό εκκαθαριστή για την επίθεση σε βάρος τους.

Αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού Σωματείου συναντήθηκε με τον ειδικό εκκαθαριστή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ενημέρωσε ότι προχώρησε σε περικοπές στο μισθολογικό κόστος κατά 1,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από ό,τι προγραμματιζόταν αρχικά. Μάλιστα, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις προσπάθειες διάσπασης των εργαζομένων και του αγώνα τους, ανέφερε ότι το επιπλέον ποσό αυτό θα επιστραφεί σύμφωνα με τον τρόπο που θα επιλέξει αυτός, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

«Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη»

«Δεν το βάζουμε κάτω μέχρι την τελική νίκη. Δεν θα περάσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ούτε και θα την αφήσουμε να κλείσει. Απαιτούμε την επαναλειτουργία της, την απόσυρση του νόμου», αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη χτεσινή κινητοποίηση.

Ηδη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για το νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Σάββατο 13/6, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Συντονιστικό των Σωματείων. Παράλληλα, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μέχρι τότε μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις, καθώς και εξορμήσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Σήμερα η συζήτηση της τροπολογίας του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή, εξάλλου, συζητείται και μπαίνει σε ψηφοφορία στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο έχει κατατεθεί η τροπολογία του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ, με την οποία απαιτεί να σταματήσει άμεσα η εκκαθάριση εν λειτουργία, να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες για τους εργαζόμενους και να εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο για πώληση ή κλείσιμο της επιχείρησης.

Στην τροπολογία, στη βάση της πάγιας θέσης του Κόμματος για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προβλέπονται η κατάργηση της εξουσίας του ειδικού εκκαθαριστή, μέτρα για την πλήρη λειτουργία, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με κρατική χρηματοδότηση, καθώς και προστασία όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και των δικαιωμάτων τους.