ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Της Τέχνης οι εργαζόμενοι υψώνουμε φωνή!

Νέα, μαζική και γεμάτη παλμό κινητοποίηση χτες στο κέντρο της Αθήνας

Πέμπτη 4 Ιούνη 2020

Στην κορυφή της πορείας προς το υπουργείο Πολιτισμού, το πανό των σωματείων
«

Είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί, της Τέχνης οι εργαζόμενοι υψώνουμε φωνή!».

Αυτό το μήνυμα έστειλαν για άλλη μια φορά χτες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού, με μια κινητοποίηση γεμάτη παλμό, μουσικές και δρώμενα, κλιμακώνοντας τις κοινές δράσεις των σωματείων του χώρου για την επιβίωσή τους.

Οι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια, γεμίζοντας την περιοχή με τα μουσικά τους όργανα, τις πικέτες και τα πανό τους και δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Η Τέχνη είναι κοινωνικό δικαίωμα, όπως η Υγεία και η Παιδεία», «Τέχνη που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών», «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βάζουν στη ζυγαριά τα κέρδη και την υγεία των λαών, γι' αυτό χρειάζεται οργάνωση για να μην περάσουν τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν». Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού επισημαίνουν ότι ζουν πρωτόγνωρες στιγμές, χωρίς δουλειά, χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες διαβίωσής τους, θέτοντας στο προσκήνιο την ανάγκη συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης και του καλλιτεχνικού χώρου.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε μουσικό δρώμενο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (ΠΜΣ), ενώ διαβάστηκε και ψήφισμα του ΣΕΗ ενάντια στην καταστολή του λαού στις ΗΠΑ.

Εξω από το υπουργείο η διαμαρτυρία ...μετά μουσικής
Ο Δημήτρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του ΣΕΗ, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο νομοθέτησαν πρόσφατα την παροχή επιχορηγήσεων προς τις θεατρικές επιχειρήσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων: «12 με 14 χιλιάδες ευρώ σε κάθε επιχειρηματία, εκ των οποίων το 20% μοιράζεται στους συντελεστές, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις με έξι ηθοποιοί. Δηλαδή 400 με 600 ευρώ στην καλύτερη, χωρίς πληρωμένες πρόβες και χωρίς ασφαλιστική εξασφάλιση, μέσα από ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που θα αναφέρει πως η αμοιβή θεωρείται δίκαιη και εύλογη. Κλείνει έτσι το μάτι στην ουσιαστική κατάργηση της μισθωτής εργασίας στο επάγγελμά μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία 30 χρόνια και προφανώς θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη κατάντια των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Και ακόμα παρακάτω θα παραχωρούνται υποχρεωτικά τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα απευθείας στον παραγωγό με ένα εφάπαξ χαρτζιλίκι, και ο παραγωγός θα τα δανείζει για πέντε χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού. Δηλαδή η απόλυτη αναστροφή της πραγματικότητας. Αντί να πληρώνεται εφάπαξ ο παραγωγός για την επένδυση και να ζει ο καλλιτέχνης από το έργο του, όσο αυτό διαρκεί, θα πληρώνεται εφ' όρου ζωής ο παραγωγός και ο καλλιτέχνης δεν θα διαρκεί».


Εκ μέρους του ΕΕΤΕ, η Εύα Μελά είπε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ, οι ζωγράφοι, οι γλύπτες, οι χαράκτες και όλοι όσοι δουλεύουν στον τομέα των εφαρμογών εικαστικών τεχνών, γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις απαξιώνουν τους καλλιτέχνες, απαξιώνουν την Τέχνη, όπως και όλη την ανθρώπινη εργασία, αντιμετωπίζουν την Τέχνη ως τουριστική ατραξιόν, ενισχύουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την εμπορευματοποίηση της Τέχνης, αλλοιώνοντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Είμαστε εδώ γιατί παρά τις φανφαρόνικες δηλώσεις και τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης, οι εικαστικοί καλλιτέχνες βρίσκονται σε δεινή θέση, στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στην ετεροαπασχόληση. Δεν υπάρχει δουλειά όλα τα χρόνια της κρίσης, αλλά ιδιαίτερα και από το 2016 που η προηγούμενη κυβέρνηση κατάργησε σχεδόν τους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, οι περισσότεροι μείναμε έξω από τα μέτρα στήριξης και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με την άρνηση του υπουργείου να πάρει τα μέτρα που ζητάμε για να ανακουφίσει τον κλάδο». Αναφέρθηκε ακόμα στο μητρώο καλλιτεχνών που θέσπισε η κυβέρνηση και υποβαθμίζει το ίδιο το Επιμελητήριο, και τόνισε ότι όλα τα παραπάνω συνδέονται με το ότι η κυβέρνηση προχωράει, όπως έχει ανακοινώσει, στη δημιουργία υπεροργανισμών όπως το «Ακροπόλ», όπου θα διακινούνται προς τους επιχειρηματίες και τις ΜΚΟ τεράστια ποσά.

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το ΥΠΠΟ
«Σήμερα ξέρουμε καλύτερα τι πρέπει να κάνουμε», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ, και πρόσθεσε: «Εχουμε τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις καλλιτεχνών που έχουν γίνει στη χώρα μας. Εχουμε νέους συναδέλφους που έρχονται στα Σωματεία μας με ενθουσιασμό. Εχουμε μια πρωτόγνωρη συμπαράσταση από τους άλλους εργαζόμενους, από το λαό μας συνολικά. Τώρα καταλαβαίνουμε στην πράξη ότι η Τέχνη μας δεν χρειάζεται μόνο όταν κάποιος κερδίζει απ' αυτήν, αλλά αποτελεί ανάγκη ενός λαού που έχει τα ίδια βάσανα και αγωνίες με εμάς. Τώρα ξέρουμε ότι επαγγελματικά δικαιώματα δεν θα έχουμε από τα υπουργεία και τις κυβερνήσεις, αλλά από τον αγώνα μας για δημόσια και δωρεάν Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, από τον αγώνα μας για ΣΣΕ που να καλύπτουν τις ανάγκες μας».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο Κωνσταντίνος Αλευράς, από το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, και ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της ΠΟΘΑ.

Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία, με συνοδεία μουσικής, μέχρι το υπουργείο Πολιτισμού. Τα Σωματεία ζήτησαν να δουν την υπουργό, η οποία όμως δεν ήταν εκεί γιατί βρισκόταν στη Βουλή, και τους έστειλε υπόσχεση ότι θα τους δεχτεί σε ραντεβού τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, αντιπροσωπείες των σωματείων ανέβηκαν στο υπουργείο και κατέθεσαν ανακοινώσεις με τα αιτήματά τους.