ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους παιδικούς σταθμούς
Παρασκευή 5 Ιούνη 2020

Από την κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν γονείς όλων των βαθμίδων την Τρίτη 2 Ιούνη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου, που συνεδρίαζε «κεκλεισμένων των θυρών» στον δημοτικό κινηματογράφο «Αλέκα». Διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση της δημοτικής αρχής, όσον αφορά τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, που ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στο κράτος, ενώ για τους παιδικούς σταθμούς αρνείται να δεσμευτεί για τη χωρητικότητα των δομών και την απορρόφηση όλων των παιδιών. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και εκπαιδευτικοί.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται:

«Οι γονείς απαιτήσαμε από κυβέρνηση και δημοτική αρχή να υλοποιήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε κοντέινερ τη θεσμοθετημένη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, να επισκευαστούν και να συντηρηθούν συνολικά τα παλαιωμένα, ανθυγιεινά και ανεπαρκή σχολικά κτίρια του δήμου Ζωγράφου. Να προσληφθούν μόνιμες καθαρίστριες, γιατί οι υπάρχουσες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Προχωρήσαμε σε μάζεμα υπογραφών και εξόρμηση στη γειτονιά με πλακάτ και διακίνηση του ψηφίσματός μας.

Χαρακτηριστικό δείγμα της ανευθυνότητας των διοικούντων και των διαχρονικών ευθυνών όλων των διοικήσεων που πέρασαν είναι ότι ο δήμος Ζωγράφου δεν προτίθεται να εφαρμόσει τη νομοθετικά κατοχυρωμένη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, λόγω έλλειψης κτιριακών υποδομών. Ακόμη και τώρα δεν χρηματοδοτεί, ως άμεση και προσωρινή έστω λύση, την τοποθέτηση προκάτ κατασκευών βαρέος τύπου, υψηλών προδιαγραφών στα διαθέσιμα οικόπεδα του δήμου (Καράτζα, Ιλισίων και Κερασούντος), ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στο κράτος! Την ίδια στιγμή αφήνει τα παιδιά μας στο 2ο-10ο Νηπιαγωγείο να στεγάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες, στα προκάτ εργοταξιακού τύπου ISOBOX (λυόμενα Κοκκινοπούλου). Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στο ότι κάθε χρόνο, όπως και φέτος και παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, εκατοντάδες παιδιά παραμένουν εκτός παιδικών σταθμών.

Απέναντι σε όλα αυτά η δημοτική αρχή, αξιοποιώντας την απουσία του προεδρείου της Ενωσης Γονέων Ζωγράφου και του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών, μας μετέφερε αρχικά την πρόθεσή της να απαγορεύσει την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο μη επίσημου - θεσμικού εκπροσώπου, δηλαδή προέδρου, αντιπροέδρου, γραμματέα συλλόγου κ.λπ... Στη συνέχεια και μετά από έντονη διαμαρτυρία, δέχτηκε την παρουσία ενός εκπροσώπου των συγκεντρωμένων γονέων, με τον όρο να αναγνώσει το ψήφισμα και μόνο και μετά να σωπάσει. Η υποτίμηση των γονέων συνεχίστηκε, αφού για πάνω από δύο ώρες η διοίκηση του δήμου μάς άφησε να περιμένουμε, αγνοώντας ότι πολλοί από εμάς είχαμε μαζί μας μικρά παιδιά... Η ανάλγητη στάση της δημοτικής αρχής ανάγκασε τους γονείς να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταθέτοντας στα πρακτικά το ψήφισμά τους.

Οι γονείς πλέον χορτάσαμε από υποσχέσεις και κούφια λόγια. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για σύγχρονη μόρφωση και αγωγή για όλα τα παιδιά, ουσιαστικά δημόσια και δωρεάν».