ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αυξάνονται τα καλέσματα και τα αγωνιστικά ραντεβού για τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη

Στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας. Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 5 Ιούνη 2020

Αυξάνονται καθημερινά οι αποφάσεις και τα αγωνιστικά ραντεβού σε πόλεις όλης της χώρας για τα συλλαλητήρια που οργανώνονται την Πέμπτη 11 Ιούνη από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που οργάνωσαν και μέσα στην πανδημία για την προστασία των μισθών, των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού, όπως και στις κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνουν καθημερινά σε κλάδους και χώρους δουλειάς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν την πρωτοβουλία για τις συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 11 Ιούνη απευθύνουν κάλεσμα σε όλα τα Συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση των συλλαλητηρίων.

Με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία», προτάσσουν τα αιτήματα για: Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις. Εισόδημα για όλους. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις. Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση στις 11 Ιούνη θα γίνει στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ.

Στον Πειραιά, Σωματεία και φορείς της πόλης σε πρόσφατη σύσκεψη πήραν απόφαση για συγκέντρωση την ίδια μέρα στην πλατεία Κοραή, στις 7.30 μ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κάλεσμα συμμετοχής έχουν ήδη απευθύνει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Στις Ομοσπονδίες που καλούν στα συλλαλητήρια προστέθηκε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι οι εργοδότες του κλάδου της Ιδιωτικής Υγείας σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, με πρώτα και καλύτερα τα Διαγνωστικά Κέντρα «που οδήγησαν εκατοντάδες εργαζόμενους σε αναστολή της Σύμβασης Εργασίας τους και στην εκ περιτροπής εργασία ή στην "από μακριά απασχόλησή τους"».

Στο αντίστοιχο κάλεσμά του, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των μεγάλων ομίλων. Δηλαδή να εργάζεται ο μισθωτός χωρίς σταθερά ωράρια, εντατικοποιημένα και με τις λιγότερες δυνατόν απολαβές. Αυτό, δηλαδή, που ονομάζεται "ευελιξία" της εργασίας».

Με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 11 Ιούνη συνεχίζουν την αγωνιστική τους δράση και οι Ομοσπονδίες, τα κλαδικά Σωματεία και οι Ενώσεις των ΕΒΕ που διοργάνωσαν την προχτεσινή μέρα δράσης στην Αττική για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων.

Σε άλλες πόλεις

Συλλαλητήρια στις 11/6 οργανώνουν Εργατικά Κέντρα και σωματεία σε μια σειρά από πόλεις:

Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει συλλαλητήριο στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ., έξω από το κτίριο του ΕΚΙ.

Στην Αρτα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε κινητοποίηση, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς. Μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 10/6, οργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση, στις 8 μ.μ. στην έδρα του, με ομιλητή τον Γιάννη Τασιούλα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί στις 7 μ.μ., στον Αγιο Μηνά.

Στο Ηράκλειο, σε σύσκεψη που κάλεσε προχτές το Συνδικάτο Οικοδόμων αποφασίστηκε η οργάνωση συλλαλητηρίου στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο Ρέθυμνο, σωματεία και φορείς αποφάσισαν, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές, αποφάσισαν την οργάνωση συγκέντρωσης στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο.

Στην Καλαμάτα, κινητοποίηση θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη και στην Κόρινθο, στις 7 μ.μ., έξω από την Εθνική Τράπεζα.

Σε κινητοποίηση στο Ναύπλιο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καποδίστρια, καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας.

Στον Πύργο, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

Στη Μυτιλήνη, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη ανακοινωθεί συλλαλητήρια την ίδια μέρα σε Κατερίνη (7μ.μ, κεντρική πλατεία), Καβάλα (7 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Σέρρες (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Κιλκίς (7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης).

Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο, Σωματεία και φορείς θα γίνει την Παρασκευή 12/6, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί στο συλλαλητήριο στις 11/6 και προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 9/6, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. «Η κυβέρνηση έδωσε παράταση για την εξ αποστάσεως εργασία μέχρι τις 30 Ιούνη», σημειώνει και προσθέτει ότι ήδη «οι τράπεζες και οι εταιρείες του κλάδου μας προσχεδιάζουν το ποσοστό των εργαζομένων που θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως και στο μέλλον, όποτε το έχει ανάγκη η εργοδοσία».

«Δεν αποδεχόμαστε τη δουλειά και τη ζωή - λάστιχο. Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής μπροστά στο συλλαλητήριο. Το ΣΕΤΗΠ καλεί παράλληλα σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 10/6, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. «Στο Συνδικάτο μας όλη αυτήν την περίοδο ήρθαν εκατοντάδες καταγγελίες για αναστολές συμβάσεων σε εταιρείες της Πληροφορικής, μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σπαστά ωράρια κυρίως σε καταστήματα και απολύσεις», σημειώνει και προσθέτει ότι οι εργοδότες αξιοποίησαν εκτεταμένα την τηλεργασία. «Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες να απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων. Να μαζικοποιήσουμε το Συνδικάτο μας και να επιβάλουμε να τηρηθούν όλα τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας ώστε να επιστρέψουμε άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς», τονίζει.

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 11/6. Οι Συνελεύσεις θα γίνουν την Κυριακή 14/6, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως) και για τους εργαζόμενους στις δυτικές συνοικίες στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι της Παλατιανής (Ανδρέα Παπανδρέου και Ισιδώρας). Συνέλευση προγραμματίζεται και για τις νότιες συνοικίες την Κυριακή 21/6.

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 14/6, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Μπροστά στη Συνέλευση αλλά και στο συλλαλητήριο, το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση μοιράζει «"αποζημιώσεις" στις κατασκευαστικές εταιρείες» και υπόσχεται «στους 5 μεγαλύτερους ομίλους στις κατασκευές εκατοντάδες εκατομμύρια με διάφορες μορφές (απευθείας αναθέσεις, ενισχύσεις, εγγυήσεις δανείων)», την ίδια στιγμή που οι εταιρείες του κλάδου, οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι «μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε "τώρα έρχεται κρίση, ποια Σύμβαση, ποιο μεροκάματο, ποιο ωράριο, δουλειά να έχουμε"». «Το έργο το έχουμε ξαναδεί, ξέρουμε ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στα κέρδη των λίγων», τονίζει το Συνδικάτο και σχολιάζει πως η άλλη όψη της πολιτικής που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι «το διαρκές πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων, το ξεχείλωμα των ωραρίων, η ανασφάλεια και η ανεργία για τους εργαζόμενους».