ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ
Το πρωί επενδύσεις και το βράδυ ... απολύσεις!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για «τα καλά της ανάπτυξης» η εξαγορά εταιρείας «start up» από τη «Microsoft»

Παρασκευή 5 Ιούνη 2020

Από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ στο υπουργείο Εργασίας
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τους διθυράμβους των ΜΜΕ και τα πανηγύρια του πρωθυπουργού για τη μεγάλη επένδυση που θα κάνει η «Microsoft» στην Ελλάδα, και η «Softomotive» (ελληνική «start up» που εξαγοράστηκε από τη «Microsoft») κάλεσε τους εργαζομένους που απασχολεί στην Ελλάδα να υπογράψουν ουσιαστικά τις «εθελούσιες» απολύσεις τους, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ)!

Μια εξέλιξη που δείχνει ότι είναι κενό γράμμα τα λόγια του πρωθυπουργού με αφορμή και την επένδυση αυτή: «Ελπίζουμε ότι θα δούμε και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να προσελκύουν το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Ο στόχος είναι πάντα να δημιουργούμε όσο το δυνατόν περισσότερες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα (...)»!

Το ΣΕΤΗΠ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ένα ακόμα «success story», η «Softomotive», με 150 εργαζομένους κυρίως σε Ελλάδα, Ινδία, Αγγλία και Αμερική, «ανακοίνωσε, με φιέστες και πανηγύρια στους εργαζομένους της πριν λίγες μέρες, την εξαγορά της από το μεγαθήριο της "Microsoft"» και «στο τέλος της ίδιας βδομάδας, άρχισε να σχεδιάζει πώς θα ξεφορτωθεί την πλειοψηφία των συναδέλφων. Συγκεκριμένα, οι περίπου 80 συνάδελφοι στην Ελλάδα στην πλειοψηφία τους ενημερώθηκαν πως θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις, στην ουσία εθελούσιες εξόδους - απολύσεις με ορίζοντα 6 μηνών έως ενός χρόνου».

Με άλλα λόγια, εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα κληθούν να υπογράψουν τη μετατροπή τους σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες λήγουν ύστερα από 6 ή 12 μήνες, για να βγουν μετά στην ανεργία.

«Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση», αναφέρει το Συνδικάτο, «έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήριά της στους ιδρυτές της εταιρείας. Μίλησε για τη σημασία αυτών των επενδύσεων και για το γεγονός ότι είναι "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητά τους πατάει στα δικά μας τσακισμένα δικαιώματα. Αποδεικνύεται ακόμα το μαύρο μέτωπο εργοδοτών και κυβερνήσεων, ότι τα συμφέροντά μας είναι σε άμεση σύγκρουση με τα δικά τους.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά και η πείρα που έχει συνολικά το εργατικό κίνημα από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι εργαζόμενοι, που όλα τα παράγουν με τη δικιά τους εργασία, όχι μόνο δεν έχουν μερίδιο σε αυτές τις συμφωνίες εκατομμυρίων, αλλά έρχονται άμεσα αντιμέτωποι με απολύσεις και εντατικοποίηση, βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας τους.

(...) Οι εργαζόμενοι πλέον στον κλάδο έχουμε πείρα από το "οικογενειακό κλίμα" και το "ανθρώπινο πρόσωπο" στις εταιρείες Πληροφορικής (...) "Η επένδυση στον άνθρωπο" άλλωστε ήταν ειρωνικά μία από τις διαφημιστικές "ατάκες" της "Softomotive". Η αλήθεια είναι όμως ότι συνεργάτες και οικογένεια είμαστε τελικά μόνο στη χασούρα και όχι στα κέρδη.

(...) Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στη "Softomotive", σας καλούμε να έρθετε σε επαφή με το Συνδικάτο και να γίνετε μέλη του. Να μην υπογράψει κανένας συνάδελφος βλαπτική σύμβαση, καμία απόλυση/εθελούσια, να μη χαθεί κανένα δικαίωμα, καμία θέση εργασίας. Το Συνδικάτο μας θα αξιοποιήσει κάθε περιθώριο τις επόμενες μέρες για πραγματοποίηση συνάντησης με τους εκπροσώπους της εταιρείας "Softomotive", για να θέσει και τα παραπάνω αιτήματα».