Ανάγκη δημοκρατικής ενημέρωσης
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα - Οι δημοσιογράφοι δεν είναι αναλώσιμοι». Είναι το τηλεοπτικό μήνυμα της ΕΣΗΕΑ, που μεταδίδεται τις τελευταίες μέρες και αποτελεί, σίγουρα, μια θετική πρωτοβουλία της Ενωσης.

Το περιεχόμενο του μηνύματος, όμως, γεννά μια σειρά σκέψεις και ερωτήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβιβαστεί η μη μετατροπή της ενημέρωσης σε εμπόρευμα και η κεφαλαιοκρατική ιδιοκτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως συμβαίνει σήμερα; Ο όποιος κεφαλαιοκράτης έχει πρώτιστο στόχο του τη μεγιστοποίηση των κερδών του και σ' αυτόν υποτάσσει όλα τ' άλλα, ακόμη και την όποια ενημέρωση. Και μπορεί, βέβαια, η αγωνιστική συσπείρωση και υπεράσπιση της δημοκρατικής και ουσιαστικής ενημέρωσης, εκ μέρους των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, να αμβλύνει μια σειρά φαινόμενα εμπορευματοποίησης ή, ακόμη και να αποτρέψει ακραίες και χυδαίες εκφράσεις τους, αλλά δεν αντιμετωπίζει, βέβαια, ουσιαστικά και ριζικά το πρόβλημα.

Η ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση αποτελεί στοιχειώδες συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη. Είναι ουσιαστικά ένα κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να προσφέρεται σε όλους και, επομένως, πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.