Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Κραταιοί μπροστά στις κάμερες»
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001

«Κατασκεύασε την εικόνα σου - (με οποιαδήποτε υλικά)- και άστην, μετά, να δουλεύει για σένα...

Αυτά διδάσκει μια αγγλοσαξονική σχολή πολιτικών στελεχών, άξιος μαθητής της οποίας είναι ο σημερινός κάτοικος της οδού Ντάουνινγκ Στριτ 10, ο κ. Μπλερ των βομβαρδισμών και συνεταίρος του πλανητάρχη, του μικρού.

Κατασκεύασε την εικόνα σου με οποιαδήποτε υλικά και δραστηριότητες. Και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται αθλητικές επιδόσεις, μπροστά στο φακό, που αναδεικνύουν - υποτίθεται, μαζί με τη σωματική τους ακμή και την πολιτική τους... στιβαρότητα.

Ετσι οι δύο παραπάνω συνεταίροι, που μοιάζουνε σαν ταίρι, συχνά εξορμούν, κατά τις διεθνείς τους συναντήσεις στα ποτάμια και βγάζουν, μπροστά στο φακό πάντοτε, καμιά καραβίδα του γλυκού νερού.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Πούτιν συνοδεύτηκε στις τηλεοπτικές κάμερες από επιλεγμένα σποτάκια που τον έδειχναν να ανατρέπει με λαβές τζούντο, τον πρόθυμο να... νικηθεί, αντίπαλό του.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έσπαζε, μπροστά στις κάμερες, με χτύπημα καράτε, δυο - τρία «προετοιμασμένα» τούβλα για να δείξει δυνατός. Ο Αντρέας Ανδριανόπουλος εμφανίστηκε με το κιμονό του τζούντο.

Αλλοι προτιμούν ηπιότερες δραστηριότητες όπως ο κραταιός ηγέτης που διέσχιζε κολυμπώντας τον Κίτρινο Ποταμό και ο Κώστας Μητσοτάκης με τα μακροβούτια του στα κρητικά νερά.

Μετριοπαθέστερος ο ανεκδιήγητος Γιέλτσιν επιδιδόταν σε «αθλοπαιδιές» στα νώτα των θηλυκών της Γραμματείας του, ενώ ο Γκορμπατσόφ κατέληξε να διαφημίζει αμερικάνικες πίτσες, κατασκευάζοντας και αυτός την κίβδηλη εικόνα του, μπροστά στις κάμερες πάντοτε.

Πυριφλεγής ερωτύλος ο λόρδος Βύρων κολύμπησε το στενό του Ευρίπου, αντίθετα προς το ρεύμα, αλλά χωρίς την τηλεοπτική δόξα αυτός.

Φροντίζοντας, πάντως, για την εικόνα του. Μην πιστεύετε ποτέ τις στημένες εικόνες. Για παράδειγμα, ο Καραντάιν που ενσάρκωνε ένα βουδιστή που κατατρόπωνε τους κακούς «με άδεια χέρια», ήταν ντουμπλαρισμένος από ένα γνώστη του «κουμ-φου».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ