ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεκινά το Σάββατο η μάχη των αρχαιρεσιών με στόχο την παραπέρα ισχυροποίησή του
Πέμπτη 11 Ιούνη 2020

Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου
Σε αρχαιρεσίες προχωρά από το Σάββατο 13/6 έως την Τετάρτη 24/6 το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, με στόχο την παραπέρα ισχυροποίησή του, για την ενίσχυση της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Ο στόχος αυτός βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31/5, με συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς χώρους δουλειάς και σημαντική συμμετοχή νέων εργατών και μεταναστών. Τόσο στην εισήγηση όσο και στις τοποθετήσεις αποτυπώθηκαν οι σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, με την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία των εργοδοτών να «σπάνε κόκαλα», ακόμα περισσότερο μέσα στην πανδημία και ενώ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αύξησε τζίρους και κέρδη. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, αναδείχθηκε η ανάγκη οι εργάτες να αντιπαρατάξουν τα δικά τους όπλα, την οργάνωση και τους αγώνες όλης της εργατικής τάξης, βάζοντας στο επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Με εφόδιο την πλούσια δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος

Στην εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Σχοινάς, έγινε εκτενής αναφορά στην τρίχρονη δράση του σωματείου από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες, αλλά και στην παρέμβασή του στις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία και τη νέα οικονομική κρίση, σε χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στη διακίνηση των προϊόντων, στα φυτώρια, σε θερμοκήπια και χωράφια, όπου κατά βάση δουλεύουν μετανάστες.

Οπως επισημάνθηκε, κόντρα στις αντιξοότητες, η πλούσια δραστηριότητα του Συνδικάτου το προηγούμενο διάστημα αποτελεί δυνατό εφόδιο για τη συνέχεια. Μια δραστηριότητα πολύπλευρη, επίμονη και μαχητική απέναντι σε εργοδότες και κυβερνήσεις.

«Το Συνδικάτο παρενέβη σε κάθε είδους πρόβλημα», τονίστηκε στην εισήγηση. «Ενδεικτικά: Για τις απολύσεις ("Τροφοδοτική Αιγαίου", "ΔΕΛΤΑ"), για τις μειώσεις μισθών ("Λακωνική", "Χατζηγιαννάκη"), για την εντατικοποίηση της εργασίας και για τα συχνά εργατικά ατυχήματα ("ΕΛΜΠΙΣΚΟ"), για τα δικαιώματα των εργολαβικών ("Μεταξά", "Νίκας"), για τις εξελίξεις στη "ΣΕΛΟΝΤΑ", μετά τη συγχώνευση με την "Ανδρομέδα" και τον "Νηρέα", για την εντατικοποίηση και τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο του "Παπαδόπουλου". Επανειλημμένες παρεμβάσεις και καταγγελίες στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, για απολύσεις, μειώσεις μισθών, οφειλές δεδουλευμένων σε δεκάδες περιπτώσεις.

Μαζί με άλλα 4 συνδικάτα στο χώρο της βιομηχανίας, αναπτύχθηκε πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους που δουλεύουν ως "ενοικιαζόμενοι" και έγιναν παρεμβάσεις στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών "ADECO" και "ICAP"...

Σημαντική ήταν η συμβολή του Συνδικάτου στην οργάνωση και επιτυχία της πανελλαδικής κλαδικής απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία στις 29/3/2018, στην οποία με σχέδιο, με δημιουργία απεργιακών φρουρών στα εργοστάσια έδωσε τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις.

Πρόσφατα, μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου και τα αντίστοιχα συνδικάτα στο Φάρμακο, έγιναν παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με αίτημα τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης και ασφάλειας των εργαζομένων λόγω κορονοϊού».

Η δραστηριότητα αυτή αποτυπώθηκε και στις εκατοντάδες νέες εγγραφές στο Συνδικάτο, εργαζομένων από εργοστάσια και χώρους δουλειάς, αλλά και στην ενίσχυση των δεσμών του με τα μέλη του, με περισσότερους εργαζόμενους και χώρους εργασίας.

Αποφασιστική προσπάθεια για την ενιαία πάλη όλων των εργατών του κλάδου

Στη μόνιμη, κοπιώδη και αποφασιστική προσπάθεια του Συνδικάτου να υπερασπίσει τα δικαιώματα των εργατών γης, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μετανάστες και να τους εντάξει στην οργανωμένη πάλη, ως ισότιμο και αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι», αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Πορφύρης, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου.

«Δεν είναι μόνο η απληρωσιά, η κλοπή μέρους του μεροκάματου, οι άθλιες και σκληρές συνθήκες δουλειάς και διαμονής, τα ατέλειωτα ωράρια στα χωράφια και στα θερμοκήπια, είναι και το κυνηγητό από εργοδότες και κρατικό μηχανισμό εξαιτίας της μη κατοχής νόμιμων εγγράφων παραμονής και εργασίας που τους κάνει ακόμα πιο ευάλωτους και τους πιο σκληρά εκμεταλλεύσιμους», τονίζει ο συνδικαλιστής. Αναδεικνύοντας την προσπάθεια που γίνεται για παραπέρα ενίσχυση της οργάνωσης, αναφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση στα Μέγαρα λίγες μέρες πριν, με μαζική συμμετοχή μεταναστών εργατών γης, όπου συγκροτήθηκε Επιτροπή Μεταναστών, όπως και τις αντίστοιχες συσκέψεις που έγιναν ή προγραμματίζονταν σε Μαραθώνα, Αυλώνα, Ωρωπό, Κορωπί - Παλλήνη και Ασπρόπυργο - Μενίδι.

Αποκαλυπτική για όλα τα παραπάνω ήταν και η ομιλία του Μοχάμεντ Ινφάντ, προέδρου της Επιτροπής Μεταναστών στα Μέγαρα: «Τα προβλήματα στα χωράφια και στα θερμοκήπια για εμάς τους μετανάστες πολλά. Δεν έχουμε ωράριο. Δουλεύουμε πρωί με βράδυ. Το μεροκάματο 18 - 20 ευρώ. Δεν έχουμε ρεπό, Σάββατο, Κυριακές, δουλεύουμε συνεχώς. Δουλεύουμε με ήλιο, με βροχή, με χιόνια. Δεν έχουμε Ασφάλιση, βιβλιάριο Υγείας. Δεν έχουμε χαρτιά νομιμότητας, αλλά και αυτοί που έχουν, τα αφεντικά δεν τους ασφαλίζουν. Και όταν διεκδικούμε κάτι τα αφεντικά απειλούν με την αστυνομία. "Θα σε στείλω πίσω, στην Ινδία, στο Πακιστάν", μας λένε! Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα. Υπάρχουν μετανάστες που 25 χρόνια στην Ελλάδα, δεν πήγαν ούτε μια φορά σε γιατρό! Ολα τα χρόνια δουλειά, δουλειά, δουλειά... Λένε τα αφεντικά ότι δεν βγάζουν αρκετά λεφτά: Οταν πρωτοήρθα το αφεντικό είχε 2 εργάτες, τώρα έχει 50. Είχε ένα αυτοκίνητο, τώρα έχει νταλίκες... Και όταν του ζητάς 2 ευρώ δεν τα δίνει!».

Μάχη για να πειστούν ακόμα περισσότεροι εργάτες ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος

Η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, όπως τονίστηκε και εισηγητικά, γίνεται ακόμα πιο αναγκαία στο φόντο της επιτάχυνσης της καπιταλιστικής κρίσης λόγω της πανδημίας.

«Η ισχυροποίηση του Συνδικάτου είναι ο δικός μας μονόδρομος. Οργανώνουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Συγκροτούμε Επιτροπές του Συνδικάτου, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, για άμεση και ενιαία απάντηση στην επίθεση που ήδη δεχόμαστε», υπογραμμίστηκε.

Οπως είπε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης, «οι αρχαιρεσίες είναι μάχη ενάντια στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Μάχη ενάντια στην προπαγάνδα και τα ιδεολογήματα που επιστρατεύουν για να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες όσων βιώνουμε. Θα είναι μάχη ενάντια στα τρομοκρατικά διλήμματα πως "οι αγώνες κάνουν κακό στην οικονομία" και πως "πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από αυτήν την κρίση". Θα είναι μάχη ενάντια στην αναμονή και στις αυταπάτες που δεν οδηγούν πουθενά. Μάχη για να πείσουμε περισσότερους εργάτες ότι ο μόνος δρόμος για να μην πληρώσουμε την κρίση είναι ο δρόμος του αγώνα».

Στα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών εργατριών, που ο αριθμός τους στους συγκεκριμένους κλάδους είναι μεγάλος, αναφέρθηκε η Γεωργία Νικολάου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου. Οπως σημείωσε, «σε αρκετούς χώρους δουλειάς οι εργαζόμενες αναγκάζονται να σηκώνουν μεγάλα βάρη, να κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις για πολλές ώρες, να δουλεύουν νυχτερινή βάρδια, ακανόνιστα ωράρια, σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στα γραφεία υπάρχει καθιστική εργασία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα απαραίτητα διαλείμματα. Υπάρχουν έντονο άγχος για "να βγει η δουλειά" και περιστατικά άσχημης συμπεριφοράς από την εργοδοσία και τους προϊσταμένους της. Ολα αυτά προκαλούν προβλήματα στο γυναικείο οργανισμό, χρόνια μυοσκελετικά, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, που συνοδεύονται με το άγχος για το πώς θα αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες του νοικοκυριού, στο μεγάλωμα, στις σπουδές των παιδιών...». Γι' αυτό, όπως είπε, το Συνδικάτο έχει ως στόχο να συγκροτηθεί Επιτροπή Γυναικών που θα εστιάσει στα ιδιαίτερα ζητήματα της γυναίκας εργάτριας.

Στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ιχθυοτροφεία, ιδιαίτερα την εντατικοποίηση και τις απολύσεις, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Λεωνίδας Σακκάς, ο οποίος τόνισε ότι «η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια», καθώς η εργοδοσία με πρόσχημα την πανδημία θα κλιμακώσει την επίθεσή της. Κατήγγειλε πως ενώ έχουν ταράξει τον κόσμο με διαφημιστικά για τα μέτρα προστασίας γενικά, μέσα στους χώρους εργασίας δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο.

Τις άθλιες συνθήκες που επιβάλλει η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, στους φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση κατήγγειλε ο Δίας Πιταροκοίλης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, κάνοντας λόγο για κοροϊδία, καθώς τους υποχρεώνουν να εργάζονται «12ωρα σε κάβες, σε σούπερ μάρκετ και γραμματειακή υποστήριξη, όπου είναι τα "παιδιά" για όλες τις δουλειές...». Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου ευχαρίστησε το Συνδικάτο για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στο Σύλλογο με τακτικές περιοδείες στη σχολή.

Παίρνοντας το λόγο και μεταφέροντας πείρα από τη δράση του Συνδικάτου, και οι υπόλοιποι ομιλητές τόνισαν ότι οι αρχαιρεσίες του είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί με όλες τις δυνάμεις, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη μάχη για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων μέσα στις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνουν η κρίση και η ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα αναφέρθηκε στη σύντομη παρέμβασή του ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του κλάδου, καλώντας τους εργάτες και τις εργάτριες, μπροστά στις αρχαιρεσίες και στην οργάνωση της πάλης, να γίνουν η φωνή του Συνδικάτου μέσα στους χώρους δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, μπορούν να δώσουν σημαντική βοήθεια και τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής.