ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την παράδοση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος Αθήνας στους επιχειρηματικούς ομίλους
Παρασκευή 12 Ιούνη 2020

Την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς, αντλιοστάσια), που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που ιδιωτικοποιεί ζωτικές υποδομές της ύδρευσης της πρωτεύουσας, αφορά το 40% του πληθυσμού της χώρας, ενώ βάζει σε κίνδυνο τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του καθαρού νερού.

H ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στο δρόμο που έστρωσαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλοντας τη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ με κριτήριο την κερδοφορία της για να γίνει «ελκυστική» για τους «επενδυτές», ενώ στην επιζήμια τροχιά ιδιωτικοποίησης του νερού οδήγησαν τόσο η ένταξη της εταιρείας στο Yπερταμείο (TAΙΠΕΔ) όσο και η περαιτέρω προώθηση των ΣΔΙΤ με τον ν. 4412/2016, που ενσωματώνει τις Οδηγίες 2014/24 και 2014/25 της ΕΕ, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και της Μεταμόρφωσης, που με ευθύνη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων παραμένει μέχρι σήμερα στα χέρια ιδιωτών, όπως και στη συνέχεια η συντήρηση του δικτύου της αποχέτευσης.

H πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εκτινάσσεται στα ύψη η τιμή του νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να έχουν οι όμιλοι εξασφαλισμένη κερδοφορία με κρατική εγγύηση, την αύξηση των εντολών διακοπής νερού, νέο μεγάλο πλήγμα στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, με απολύσεις, μεγαλύτερη εντατικοποίηση, «ευέλικτες» μορφές εργασίας, υποβάθμιση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Αυτή είναι άλλωστε και η κοινή οδυνηρή εμπειρία των λαών από την ιδιωτικοποίηση του νερού και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Βρετανία κ.α.

Παράλληλα, τίθενται υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα πρόσβασης των λαϊκών νοικοκυριών στο νερό και η υγεία τους, εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού, των παλαιωμένων και ασυντήρητων δικτύων, καθώς θεωρούνται «κόστος» που μειώνει την καπιταλιστική κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ. Αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις μάλιστα εκτυλίσσονται σε συνθήκες πανδημίας, που αποδεικνύεται πόσο ζωτική είναι η σημασία του νερού.

«Η αντιμετώπιση του νερού και των υπηρεσιών ύδρευσης ως κερδοφόρου εμπορεύματος, με οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση μορφή ιδιωτικοποίησης, είτε με την καπιταλιστική λειτουργία των επιχειρήσεων ύδρευσης είτε με κρατικό περίβλημα, αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ που υλοποιούν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. H σχετική Οδηγία για το νερό, που αναθεωρείται, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι φορείς ύδρευσης μπορούν να είναι και ιδιωτικές εταιρείες αποκλειστικά ή με μετοχικά πακέτα σε κρατικές και δημοτικές επιχειρήσεις», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα ακόλουθα ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα:

-- Να μην παραδοθεί το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αθήνας σε επιχειρηματικούς ομίλους;

-- Καμίας μορφής άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης, νερό δημόσιο, δωρεάν κοινωνικό αγαθό, απαλλαγμένο από κάθε είδους εμπορική χρήση του, που προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης;

-- Φθηνό και ποιοτικό νερό για όλο το λαό και καμία διακοπή στα φτωχά λαϊκά στρώματα;».