Σήμερα η πανελλαδική πανυγειονομική απεργία

Στο πλευρό των υγειονομικών σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια στο ύψος των σύγχρονων αναγκών

Τρίτη 16 Ιούνη 2020

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες τις μέρες της πανδημίας κράτησαν ζωντανές τις διεκδικήσεις των υγειονομικών και στηρίχτηκαν στην αλληλεγγύη των εργαζομένων απ' όλους τους κλάδους
Σε 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ.

Στην Αθήνα, οι υγειονομικοί θα συγκεντρωθούν στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Ηδη για τη σημερινή πρώτη απεργία υγειονομικών στην Ευρώπη μετά την πανδημία, έχουν πάρει αποφάσεις: Ολα τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων, οι Ομοσπονδίες Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ΕΙΝΑΠ.

«Να ακουστεί ακόμα μια φορά, ακόμα πιο δυνατά η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα! Για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας! Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους!», υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η ΟΕΝΓΕ, προσθέτοντας πως «στις 16 Ιούνη, η φωνή των υγειονομικών θα ακουστεί ξανά, θα ακουστεί δυνατά σε όλες τις πόλεις».

Στο πλευρό τους οι υγειονομικοί έχουν συνδικάτα και φορείς απ' όλη τη χώρα, όπως και στην περίοδο της πανδημίας, που η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας για την υγεία του λαού στάθηκαν αποφασιστικός παράγοντας για να ακουστούν οι φωνές πίσω από τις μάσκες, να οργανωθεί ο αγώνας για μέτρα προστασίας μέσα σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες.

Ετσι και τώρα, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και ο συντονισμός σωματείων και φορέων στις γειτονιές για τα ζητήματα της Υγείας πολλαπλασιάζουν την εμβέλεια και τη δυναμική της σημερινής απεργίας, κινητοποιούν δυνάμεις στο πλευρό των υγειονομικών, αναδεικνύουν την ανάγκη της κλιμάκωσης για δημόσια και δωρεάν Υγεία, στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας», σημειώνει στο κάλεσμά της η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Ανάμεσα σε πολλούς άλλους, συμπαράσταση στους υγειονομικούς εκφράζουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, που καλούν στις 9 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή. Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής προκήρυξαν 24ωρη διευκολυντική απεργία για τους εργαζόμενους ΑμεΑ και τους εργαζόμενους γονείς ΑμεΑ, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Τα αιτήματα της απεργίας

Με την απεργία τους, οι υγειονομικοί διεκδικούν:

Κινητοποιήσεις σε ΥΠΕ και νοσοκομεία

Στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας, προγραμματίζονται και οι εξής κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας από σωματεία των υγειονομικών, αλλά και από συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν τον αγώνα τους και παλεύουν μαζί για την υγεία του λαού: