«ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία εργαζομένων, επαγγελματιών και κατοίκων

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Τετάρτη 17 Ιούνη 2020

INTIME NEWS

«Επηξε» όλη η Αθήνα, από τη Συγγρού μέχρι την Αχαρνών
Συνεχίστηκε και χτες για δεύτερη μέρα η μεγάλη ταλαιπωρία εργαζομένων, επαγγελματιών και κατοίκων της πόλης, εξαιτίας των ρυθμίσεων για τον λεγόμενο «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας. Με την Β. Ολγας κλειστή και την Πανεπιστημίου στενεμένη κατά το ήμισυ, το κέντρο της πρωτεύουσας «έπηξε» κυριολεκτικά. Ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής, η συμφόρηση δημιούργησε μια αλυσιδωτή αντίδραση, προξενώντας ατελείωτες ουρές μόλις και μετά βίας κινούμενων οχημάτων σε έναν νοητό κύκλο από τη Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα έως τους Αμπελόκηπους. Επιπλέον, τα προβλήματα επεκτάθηκαν και προς την άλλη πλευρά της Αθήνας σε Πατησίων, Αχαρνών και άλλους δρόμους.

Αιτία της κατάστασης το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, ούτε ολοκληρωμένη μελέτη, για τις παρεμβάσεις που πραγματικά χρειάζεται να γίνουν. Και βέβαια, η βιασύνη της δημοτικής αρχής, που με τη στήριξη των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησαν, εν μέσω πανδημίας και ενώ έχει αρθεί ο δακτύλιος στην Αθήνα, στο να διαμορφώσουν το περιβόητο «τουριστικό περιβάλλον», αγνοώντας τις ανάγκες κατοίκων, επαγγελματιών και εργαζομένων. Είναι πρόκληση η δημοτική αρχή να εμφανίζεται ως προστάτης τάχα της υγείας των δημοτών, να προκαλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και ταυτόχρονα να μη λαμβάνει ούτε ένα στοιχειώδες μέτρο για το στοίβαγμα του κόσμου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παίζοντας το γνωστό παιχνίδι αρμοδιοτήτων με την κυβέρνηση και το υπουργείο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 15 Ιούνη παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της Αθήνας. Αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία που βιώνουν οι Αθηναίοι λόγω του «Μεγάλου Περιπάτου», κάνοντας λόγο για βιαστικές κινήσεις της δημοτικής αρχής, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και χωρίς την απαραίτητη συζήτηση και άλλων σκέψεων που υπήρχαν.

Χαρακτήρισε μεγάλη περιπέτεια των Αθηναίων τον «Μεγάλο Περίπατο», επισημαίνοντας: «Τις συγκοινωνιακές επιπτώσεις τις βιώνουν ήδη οι Αθηναίοι από τότε καθημερινά. Είναι γνωστές οι αντιθέσεις μας για τις βιαστικές κινήσεις της δημοτικής αρχής, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και χωρίς την απαραίτητη συζήτηση και άλλων σκέψεων που υπήρχαν. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κυκλοφοριακά μέτρα αναφέρει κατηγορηματικά ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα αποφασίσει για τους όρους κίνησης των περιπτώσεων Α και Β. Αυτές, όμως, είναι οι 32 ερωταπαντήσεις που έχετε ήδη δώσει εδώ και μια βδομάδα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Επειδή συχνά επικαλείστε τη νομιμότητα, θα φέρετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ρητά αναφέρει η ΚΥΑ; Μήπως έχει κλονιστεί το "μπλοκ" του "Μεγάλου Περιπάτου"; Στο Συμβούλιο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας ο "Μεγάλος Περίπατος" ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη του δημάρχου. Δεν έχει πλειοψηφία στο Α' Διαμέρισμα που είναι αρμόδιο γι' αυτή την περιοχή. Θα γίνει συνεδρίαση για να πάρει θέση η πλειοψηφία του Κοινοτικού Συμβουλίου σχετικά με την ΚΥΑ; Θα πάρει θέση το Κοινοτικό Συμβούλιο σχετικά με κάποιες λογικές δεύτερες σκέψεις που μπορεί να υπάρχουν για την καθυστέρηση κάποιων μέτρων, με πρώτο απ' όλα την καθυστέρηση ή εξαίρεση από τα μέτρα της οδού Αθηνάς και της Ερμού μέχρι Ασωμάτων; Ο,τι και να λέτε, η κατηγορηματική αντίδραση όλων των εμπόρων είναι δεδομένη. Αυτό λένε τα δημοσιεύματα, συνεντεύξεις, κάθε ζωντανό ρεπορτάζ στα μαγαζιά της περιοχής».