Απεργία σήμερα στην «TASTY» ενάντια στην εκδικητική απόλυση εργάτη
Τετάρτη 17 Ιούνη 2020

Από τις στάσεις εργασίας στην «Bake Hellas»
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Tasty Foods», αντιδρώντας στην απόλυση συναδέλφου τους. Σημειώνεται ότι προκλητικά η εργοδοσία απέλυσε τον συγκεκριμένο εργαζόμενο, ο οποίος είναι υποψήφιος για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στο εργοστάσιο, η ψηφοφορία για την ανάδειξή της οποίας έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη. Η εκδικητική απόλυση του εργάτη έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τη μαζική Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας, να αποφασίζει ομόφωνα την κλιμάκωση του αγώνα για την ανάκληση της απεργίας.

Σημειώνεται ότι η εργοδοτική πρόκληση δεν σταμάτησε στην τρομοκρατική απόλυση του εργάτη, αφού, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σέρνει στα δικαστήρια το σωματείο για να βγάλει παράνομη την απεργία. Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της εταιρείας, η παραπάνω κίνηση «θα πέσει στο κενό. Το ταξικό κίνημα δεν πρόκειται να φοβηθεί με καμία δικαστική απόφαση. Ο μόνος νόμος που πρόκειται να πειθαρχήσουμε, είναι το δίκιο των εργατών!». Και καλεί τα σωματεία του κλάδου, συνολικά την εργατική τάξη, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Κινητοποιήσεις στην «Bake Hellas»

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες και οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις «Bake Hellas» στο Σχηματάρι Βοιωτίας (θέση Περιβόλι Μηλίου), με βασικό αίτημα την επαναφορά του ωραρίου που ίσχυε μέχρι πρότινος, δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι να αλλάζουν βάρδια στις 6.00, στις 14.00 και στις 22.00. Στο δίκαιο αίτημα η εργοδοσία απαντά με εκβιασμούς και απειλές, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν από την Ομοσπονδία του κλάδου.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της «Bake Hellas» προχώρησαν σε δίωρες στάσεις εργασίας τόσο τη Δευτέρα όσο και χτες Τρίτη. Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει ότι εκτός από την αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες, η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβαρύνει επιπλέον και οικονομικά, καθώς δεν μπορούν να φτιαχτούν group για το πήγαινε - έλα στη δουλειά, και εργαζόμενοι αναγκάζονται είτε να πηγαίνουν νωρίτερα από την ώρα που αρχίζει η βάρδια, είτε να τελειώνει η βάρδιά τους αλλά να περιμένουν κάποιον άλλον για να σχολάσει για να φύγουν μαζί του. Οπως σημειώνει, «αυτά τα καψόνια τα κάνει η εργοδοσία γιατί θέλει να επεκτείνει τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στο άλλο εργοστάσιο της εταιρείας, που βρίσκεται επίσης στο Σχηματάρι (θέση Παλαιοπαναγιά)». Επίσης, στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας τονίζει ότι η εργοδοσία εκβιάζει και απειλεί τους εργαζόμενους ότι θα υποβάλει μηνύσεις σε βάρος τους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι νόμιμη κινητοποίηση. Εκτός από την επαναφορά του ωραρίου, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στα τυποποιημένα τρόφιμα, την αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε από αναστολή σύμβασης ή άλλο λόγο, την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης καθώς και την πρόσληψη καθαρίστριας.