170.000 ντοκουμέντα βρίσκονται πια στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»
Τρίτη 23 Ιούνη 2020

Ο Ν. Παπαγεωργάκης
Ο Νίκος Παπαγεωργάκης στην ομιλία του στάθηκε στο γεγονός ότι εδώ και 13 χρόνια το οίκημα, που ο Χαρίλαος Φλωράκης δώρησε στο Κόμμα, «λειτουργεί ανελλιπώς ως χώρος έρευνας και μελέτης, παρά τις όποιες σοβαρές οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει κατά καιρούς το ΚΚΕ, αποτελεί από μόνο του ατράνταχτη επιβεβαίωση της εκτίμησης που συνεχίζουν να έχουν οι τωρινές γενιές κομμουνιστών στον παλιό "ζευγά".

13 χρόνια τώρα, εκατοντάδες νέοι ερευνητές, πανεπιστημιακοί, απλοί μελετητές της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος, νέοι άνθρωποι που ήθελαν να μάθουν κάτι για τους αγωνιστές προγόνους τους και την ιστορία του τόπου τους, διάφοροι συνδικαλιστές και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, και βέβαια πολλά μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που ήθελαν να διοργανώσουν κάποια εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου, όλοι μα όλοι βρήκαν στο Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο "Χαρίλαος Φλωράκης" ουσιαστική στήριξη και αρωγή στο έργο τους. Και αυτή η συμβολή μας βελτιώνεται συνεχώς με τον τακτικό εμπλουτισμό του ηλεκτρονικού αρχείου και της βιβλιοθήκης.

Αυτές τις μέρες μάλιστα μεταφέρθηκαν εδώ σε ηλεκτρονική μορφή και άλλα αρχεία, που σχετίζονται με όλες τις ιστορικές περιόδους του κινήματος. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται πολλά που σχετίζονται με τη δράση των αλύγιστων της ταξικής πάλης, στις φυλακές και τις εξορίες. Σε αυτά τα αρχειακά τεκμήρια συγκαταλέγεται και μια συγκλονιστική επιστολή των 330 ανηλίκων κρατούμενων της Μακρονήσου προς τον Τύπο, τον Ιούνη του 1950. Δεν είμαστε βέβαια λιγότερο περήφανοι για αποκτήματα όπως τα υλικά από το παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ στην Καλλιθέα ή για το σημαντικό εμπλουτισμό του αρχείου των εφημερίδων της πολιτικής προσφυγιάς, ιδιαιτέρα στην Πολωνία και τη Σοβιετική Ενωση. Ησσονος σημασίας δεν είναι ούτε τα πάμπολλα φύλλα εθνικιστικών και άλλων αστικών εντύπων ούτε βέβαια οι προκηρύξεις και μπροσούρες της ΟΕΝΟ της δεκαετίας του '50. Ολα αυτά και πολλά περισσότερα (περίπου 1.200 νέα αρχειακά τεκμήρια) είναι πλέον στη διάθεση του κάθε επισκέπτη μας».


Οπως σημείωσε ο Ν. Παπαγεωργάκης, πλέον στο ΕΚΧΦ βρίσκονται περίπου 170.000 ντοκουμέντα, αποτελούμενα από 840.000 σελίδες. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η χτεσινή εκδήλωση αποτελεί ξεχωριστό σταθμό της λειτουργίας του ΕΚΧΦ, καθώς από σήμερα οι επισκέπτες θα έχουν πλέον πρόσβαση και στο φωτογραφικό αρχείο του Κόμματος και η αρχή γίνεται με τα σχεδόν 15.000 φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη δράση του ΔΣΕ και την πολιτική προσφυγιά. Κλείνοντας ευχαρίστησε τον δήμο Χαλανδρίου για τη συμβολή του στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, όσο και όλους τους κατοίκους της οδού.