ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
«Η πόλη χτίστηκε στην κοίτη του ποταμού χωρίς κανένα έργο»

Συνεχίστηκε χτες η δίκη με την κατάθεση του Ευθ. Λέκκα

Τετάρτη 24 Ιούνη 2020

Eurokinissi

Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου συνεχίστηκε χτες η δίκη για την πλημμύρα στη Μάνδρα, τον Νοέμβρη του 2017, όπου έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι. Η δίκη αφορά αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου. Η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σωτ. Παπαγεωργακοπούλου στρεφόταν κατά 9 προσώπων, μεταξύ των οποίων ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Γ. Βασιλείου και οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων. Κατηγορούμενοι είναι και οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και δύο υπάλληλοι των δασαρχείων. Οι κατηγορίες είναι: Πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως.

Το τεράστιο ύψος της βροχής σε ελάχιστο χρόνο, πρωτόγνωρο για την περιοχή, σε συνδυασμό με την τρωτότητα του συστήματος δόμησης, όπου τα 2/3 της πόλης έχουν αναπτυχθεί στις κοίτες των δύο ποταμών (Αγ. Αικατερίνη, ρέμα Σούρες) ξεκινώντας από τη δεκαετία του '60 και του '70, συνετέλεσαν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθ. Λέκκα, εξειδικευμένο στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, στην τραγωδία της Μάνδρας.

«Ηταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και ότι υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια», κατέθεσε χαρακτηριστικά. «Η πόλη της Μάνδρας ουσιαστικά χτίστηκε στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο», «υπάρχουν και σχολεία εκεί», είπε. Τόνισε επίσης ότι «ενώ ως χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του '80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές». Εκανε επιπλέον αναφορά στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων και στην τσιμεντοποίηση των πάντων στις αστικές περιοχές σε σχέση και με την απορρόφηση των υδάτων, που επιτείνουν τα προβλήματα.